Medicina a avansat foarte mult în ultimii ani, fiind descoperite noi tratamente pentru cazuri care pot părea incurabile. Chiar dacă noul coronavirus a adus blocaje în sistemele de sănătate la nivel internațional, ascensiunea inovației în medicină, pe alte ramuri, nu a fost stopată. Astfel, doi copii, de 7, respectiv 13 ani, sunt pacienții români care vor beneficia de tratament cu celule stem mezenchimale recoltate la nașterea frățiorilor mai mici, depozitate în banca Biogenis din București.

Probele celor doi copii au plecat la finalul lunii mai din laboratorul Biogenis într-un crioshipper, care menține temperatura constantă similară cu cea din criotancurile de depozitare. Cât despre livrarea probelor, aceasta a fost făcută pe calea aerului, astfel că în mai puțin de 24 de ore, probele se aflau în laboratorul FamiCord din Varșovia, urmând ca în decurs de aproximativ două luni să fie pregătite preparatele injectabile.

„Tratamentul celor doi copii va avea loc la spitalul Zagiel Med din Lublin, centru medical modern care oferă pacienților servicii medicale la standarde înalte”, declară Bogdan Bulumac, director comercial al Biogenis, reprezentanta în România a celei mai mari bănci europene de celule stem.

Celulele mezenchimale sunt celule nediferențiate, multipotente, care se pot diferenția ulterior în celule pentru organe și țesuturi. Celulele stem sunt perfect compabile cu copilul de la care s-au recoltat, iar gradul de compabilitate pentru transplantul la alte persoane se stabilește în funcție de o testare specifică. Un grad mare de compabilitate există mai ales între frații provenind din aceiași părinți.

Este și cazul lui David, un băiețel de 13 ani, având diagnosticul de sindrom piramido-extrapiramidal, cu retard psihic ușor (IQ 65), care urmează să folosească celulele frățiorului mai mic.

“Cazul său este complex, dat fiind faptul că nu se știe exact cauza bolii. Analizele sale arată că este posibil să se fi născut cu acest sindrom, iar defectul să se fi produs la nivelul țesutului cerebral în ultimul trimestru de sarcină”, explica doctorul Ion Lanbă, director medical Biogenis.

Copilul a avut o dezvoltare motorie îngreunată, dar fără să atragă atenția asupra existenței vreunui defect. A stat în șezut și a început să meargă mai târziu decât ar fi fost fiziologic normal. Diagnosticul i-a fost pus la vârsta de 4 ani, după internarea pentru rujeolă. Din relatarea părinților, aparent simptomele existente până la acea vârstă s-au amplificat după tratamentul cu antibiotice și cortizon.

“În prezent, copilul prezintă dificultăți la mers și la alergat, are o postură ce necesită corectare și are dificultăți în realizarea mișcărilor fine (apucă mai greu obiectele sau le scapă). În plus, prezintă dificultăți la scris, iar activitățile motorii de precizie necesită concentrare și încordare îndelungată. Prin urmare, David este pregătit să beneficieze de prima administrare de concentrat de celule stem mezenchimale”, adaugă medicul.

Al doilea copil care urmează a fi tratat in Polonia este Diana, o fetiță de 7 ani, având diagnosticul de encefalopatie hipoxic-ischemica (o boală cu debut la naștere) cu tetrapareză spastică. Dacă în cazul lui David este vorba despre o primă administrare de mezenchimale în 2020, în cazul Dianei terapia medicală experimentală este mai avansată.

“Ea a început tratamentul în iunie 2019 și a completat primul set de cinci administrări recomandate de medicii centrului de transplant. Cea mai recentă administrare s-a efectuat în februarie 2020”, mai spune doctorul Ion Lanbă.

Programarea inițială, efectuată înainte de declararea pandemiei de COVID-19, pentru începerea celui de-al doilea set de cinci administrări utilizând celule stem de la surioara mai mică, a fost facută pentru luna august 2020. Pe baza rezultatelor neurologice obținute, părinții Dianei sunt încrezători că actuala terapie va avea rezultate pozitive.

Cele două probe pentru Diana și David sunt primele eliberări de probe de celule stem mezenchimale din banca din București. În octombrie 2017 au fost eliberate 3 probe de celule stem hematopoietice din sângele cordonului ombilical, deținute în banca Biogenis din 2012. Cei trei copii cărora le aparțin aceste probe sunt trei băieței dintre care doi gemeni în vârstă de 4 ani și 11 luni la data începerii tratamentului (noiembrie 2017) și încă unul în vârstă de 5 ani și 6 luni. Toți cei 3 copii au fost diagnosticați cu autism și au primit câte două injecții de celule stem hematopoietice (din sangele de cordon ombilical), prin transplant autolog, la Spitalul Universitar de Pediatrie din Lublin, Polonia. Prima administrare a avut loc în noiembrie 2017 iar cea de-a doua în februarie 2018.

În prezent, încurajați de rezultatele obținute, părinții celor 3 copii doresc contiuarea terapiilor medicale experimentale utilizând celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical.

Tot în 2017 a fost eliberată și proba de celule stem hematopoietice a celui de-al patrulea băiețel diagosticat tot cu autism. Pentru acesta, părinții optaseră pentru depozitarea probelor în banca din Polonia.

În afara cazurilor mai sus prezentate, până în prezent, un număr de alți 25 de pacienți români au beneficiat de tratamente cu celule stem mezenchimale. Pacienții au avut vârste cuprinse între 2 și 60 de ani la momentul tratamentului. Preparatele injectabile cu celule stem mezenchimale au fost puse la dispoziție prin intermediul Biogenis, de către grupul FamiCord, folosind probe din banca publică. FamiCord este cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa și numărul 5 la nivel mondial.

„În acest moment, în cadrul grupului FamiCord beneficiază de tratament cu celule stem recoltate la naștere și alți pacienți, adulți sau copii, cu afecțiuni din sfera neurologiei, oftalmologiei, dermatologiei, ginecologiei, endocrinologiei, ortopediei și traumatologiei. La modul concret, se tratează cu celule stem boli ale sistemului nervos, ale ochilor, ale pielii, infertilitatea, diabetul și paralizia membrelor inferioare . Trebuie spus din start că celulele stem nu vindecă absolut toate bolile, însă pot aduce beneficii reale în numeroase cazuri”, a adaugat dr. Ion Lanbă.

Recoltarea acestor celule se face la naștere din sângele rămas în cordonul ombilical și în placentă. Procedura este simplă, complet nedureroasă, se efectuează într-un circuit steril și nu prezintă niciun risc pentru mamă și copil.

Recoltarea celulelor stem se face de către medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama îl poartă la ea. Kitul provine de la banca privată de celule stem cu care părinții au încheiat un contract. Celulele astfel recoltate se păstrează în bănci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.

Odată ce medicina progresează, un depozit de celule stem devine mai valoros în fiecare an, cu atât mai mult cu cât aceste celule pot fi folosite cu succes și în cazul fraților.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri