Președintele Executiv Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, atrage atenția că este inadmisibil ca statul român, un aparat enorm, bugetat, să se trezească în situația în care face strângere de fonduri. ”Punem presiune încât să se corecteze cauzele care su dus la o așa situație de nepregătire a autorităților publice, o situație periculoasă”, a declarat aceasta în cadrul unei conferințe wall-street.ro.

Societatea civilă a fost un actor important al crizei, este de părere Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii, care adaugă că ”mobilizarea pe care am văzut-o acum este de lăudat”.

Aceasta a declarat că ONG-ul pe care îl conduce a colaborat mai bine cu companiile, cu care colaborarea este mai flexibilă, decât cu autoritățile, care au o anumită rigiditate.

Gabriela Alexandrescu, Salvați Copiii: Societatea civilă a salvat viața oamenilor pe perioada COVID-19

”Colaborarea cu autoritățile de-abia acum începe, pentru că trebuie să miliam pentru niște politici publice care să corecteze cazurile încât spitalele să nu mai ajungă în situația în care să nu aibă aparatură medicală”, a declarat Gabriela Alexandrescu în cadrul conferinței CSR: Growing Responsible – impactul donatorilor în pandemie, organizată de wall-street.ro.

Mi s-a părut greu de acceptat să faci strângere de fonduri de la public pentru a echipa Jandarmeria sau Poșta Română . Statul trebuie să aibă o responsabilitate în domeniul acesta.

Gabriela Alexandrescu - Președinte Executiv Salvați Copiii

Acesta spune că ONG-ul Salvați Copiii va continua intervențiile dar va fi si vigilent cu autoritățile române.

”Punem presiune încât să se corecteze cauzele care su dus la o așa situație de nepregătire a autorităților publice, o situație periculoasă. Dacă nu ar fi fost ONG-urile, societatea civilă, care să ne salveze prin implicarea lor, foarte multe persoane nu mai erau astăzi în viață”, a adăugat aceasta.

Președintele Executiv Salvați Copiii atrage atenția că este inadmisibil ca statul, un aparat enorm, bugetat, să se trezească în situația în care face strângere de fonduri.

Tu ca societate cu un Guvern și cu atâtea instituții, un aparat enorm, bugetat să te trezești că faci strângere de fonduri de la noi. Nu poți să îți echipezi aparatul cu fonduri de la oameni, să le interzici românilor să meargă la spital. A fost o situație cu destulă încărcătură emoțională pe oameni.

Gabriela Alexandrescu - Președinte Executiv Salvați Copiii

Totodată, aceasta a subliniat că nu a văzut reacții de la autorități care să recunoască presiunea la care au fost supuși oamenii.

”A lipsit un mesaj de suport și încurajare să susțină ONG-urile active în această perioadă”, a spus reprezentanta asociației.

În toată periada de pandemie, o treime din personalul Salvați Copiii a fost la birou și pe teren, spune președinta ONG-ului, menționând că asociația a insistat să aloce resurse umane și financiare pentru copiii din zone vulnerabile.

Te poate interesa și: Oana Gheorghiu, Dăruiește Viață: În sănătate se cosmetizează multe lucruri, de la cifre la diagnostice sau infrastructură

Salvați Copiii plănuiește să organizeze module de educație remedială pe perioada verii

Salvați Copiii vrea să organizeze pe perioada verii niște module de educație remedială, pentru care se află acum în discuții cu Ministerul Educației.

Vrem să ajutăm copiii, pentru că degeaba le dăm tablete și internet dacă noi nu le asigurăm în continuare maniera de a ști ce să facă cu ele. Am dorința și convingerea că se va rezolva cumva pentru că vorbim de peste 1 milion de copii care trăiesc în sărăcie, vorbim de un abandon extrem de mare, vorbim de 250.000 de copii care nu au avut acces la educație online, poate mai mult de atat.

Gabriela Alexandrescu - Președinte Executiv Salvați Copiii

Alexandrescu amintește că este vorba despre copii care au stat izolați în familii grele, cu probleme complicate, unde nu este vorba unei de educație ci și de faptul că au stat într-un mediu familial nepotrivit, s-au simțit discriminați pentru că știau că alți copii fac școală online.

Vezi și: Vlad Mixich: O treime din spitalele din România au fost dotate cu aparatură medicală și echipamente de protecție în perioada pandemiei

Foarte puțini profesori și-au făcut treaba în această perioadă

Gabriela Alexandrescu a declarat că în această perioadă foarte puțini profesori și-au făcut treaba, ”foarte puțini au intrat în online, mai mult după Paște. Înainte de această sărbătoare au lucrat doar puțini, cei foarte conștiincioși”.

De asemena, reprezentanta ONG-ului atrage atenția că foarte puține servicii sociale și-au mai făcut treaba pe teren, iar cei de la Salvați Copiii s-au trezit că trebuiau să preia cazuri pentru că ”nu mai răspundea nimeni la asistență socială.”

Statul, care e plătit și are bani importanți, ar trebui cu atât mai mult să facă lucrurile astea, dar în colaborare putem ajuta foarte mulți copii.

Gabriela Alexandrescu - Președinte Executiv Salvați Copiii

În această perioadă de pandemie, Salvați Copiii a deschis două fronturi de activitate, unul pentru sprijinirea de urgență a medicilor și altul pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, a mai spus Alexandrescu.

”Am ajuns să sprijinim cca 5.500 de cadre medicale, am ajuns cu echipamente destul de complexe în aproape 43 de unități medicale și în 80 de cabinete ale medicilor de familie, în special în județul Suceava, unde a fost o situație extrem de grea. Am dus cam 200.000 de articole, de la echipamente de protecție, la ventilatoare, la echipamente de dezinfectare. Este un proces în derulare pentru că încă primim solicitări”, a mai adăudat aceasta. ”Pe scurt, până acum am reușit să obținem sponsorizări în valoare de 615 mii de euro pentru spitale. Pentru programe educaționale am strâns în jur de 590 mii euro”, a completat reprezentanta ONG-ului.

La toate acestea se adaugă și 2.500 de copii care au fost protejați din punct de vedere medical.

Conferința CSR: Growing Responsible – impactul donatorilor în pandemie este organizată de wall-street.ro, în parteneriat cu Fundația Vodafone România și Penny Market.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri