Mai multe cabinete stomatologice au introdus o taxă în plus față de costul unei consultații, o taxă în care se regăsește atât costul produselor și a materialelor pe care aceștia le folosesc în prevenirea infectării cu COVID-19, cât și timpul mai mare alocat fiecărui pacient. O taxă pentru covid definită ca atare nu este oficializată, a declarat prof.dr. Radu Câmpean, vicepreședinte Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), care explică, totuși, că suprataxa este ușor de înțeles în acest context.

Cabinetele medicale din România au crescut prețurile pentru tratament, iar românii trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a plăti taxe de dezinfectare împotriva infecției cu COVID-19.

Astfel, unii pacienți au de plătit 30 de lei în plus, alții 50 de lei, iar sumele variză în funcție de procedurile stomatologice făcute la cabinet. Dacă unele clinici dentare au publicat costul suplimentar pe site-uri și paginile de Facebook, altele își atenționează clienții abia la achitarea tratamentului.

Taxa Covid, justificată de lipsa ajutorului financiar din partea satului român

O clinică care și-a anunțat clienții de introducerea ”taxei covid” este Andreea Dental Studio, din centrul Capitalei. Totodată, reprezentanții și-au justificat alegerea prin obligativitatea dotării cu aparatură și echipamente medicale, dar și prin lipsa ajutorului financiar din partea statului.

”Având în vedere dotarea cu aparatură și echipamente speciale impuse de autorități în această perioadă, reducerii numărului de pacienți ce pot fi tratați zilnic, și, nu în ultimul rând, a lipsei complete a ajutorului financiar din partea statului român, pentru dotarea cabinetelor stomatologice cu aparatură și echipamentele menționate anterior, începând din 18 mai, la fiecare vizită, se va achita 50 ron în plus față de prețul de listă pentru tratamentul efectuat”, precizează reprezentanții Andreea Dental Studio.

”În momentul în care obligativitatea acestor echipamente și aparatura va dispărea, acest cost suplimentar va dispărea, de asemenea”, au completat aceștia.

Clinica Andreea Dental Studio nu este singura care percepe acest cost suplimentar.

Astfel, clinica ABC Eurodent a implementat măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, iar costul echipamentelor de protecție, pe care îl plătește pacientul, variază de la 25 de lei la 60 de lei. Totodată, o altă clinică medicală din Capitală, ”La Stomatologie”, are o taxă de coronavirus de 30 de lei, pentru materialele de protecție și dezinfectanții folosiți.

Lorelei Nassar, specialist cu o experiență de 25 de ani în chirurgie și implantologie și fondatoarea Clinicii Dr. Nassar a explicat, pentru wall-street.ro, că această taxă a fost inițiată în timpul stării de urgență, când clinicile care doreau să deschidă pentru urgențe stomatologice au avut anumite costuri pentru aplicarea tuturor măsurilor de siguranță.

”Taxa a fost inițiată înainte de deschiderea oficială din 15 mai, în momentul în care am vrut să primim avizul pe perioada stării de urgență pentru deschiderea pentru urgențe stomatologice. În mod legal și formal toate cabinetele stomatologice erau închise, însă dacă doream să primim urgențe stomatologice și să deschidem clinica, era necesară o anumită avizare de la Autoritatea de Sănătate Publică”, a explicat medicul implantolog.

Avizarea implică o anumită dotare, printre care un nebulizator al cărui cost era spre 1.000 euro, diverse aparate pentru determinarea temperaturii, halate de unică folosință, botoși, prezența în clinică a unui circuit specific de intrare și ieșire, dar și o stație de triaj epidemiologic.

”În mare, cam asta era pachetul impus de DSP pentru avizul clinicii pe perioada stării de urgență, care implica o serie de costuri pentru clinică, iar aceste costuri s-au tradus în anumite taxe plătite de pacienți, de 200, 400 sau 600 de lei, suma depinzând de fiecare cabinet în parte”, a completat sursa citată.

Dr. Lorelei Nassar spune că, posibil, această taxă acoperă echipamentul de unică folosință utilizat de fiecare pacient și că o dată ce se renunță la ”draparea” fiecărei persoane, se va elimina și această suprataxă.

Vezi și: Implant tailor made, ideea pe timp de criză a unei clinici stomatologice

Cât de legală este ”taxa covid” și cât timp va putea fi păstrată

”Nu avem cunoștință de așa ceva. Modul de tarifare al serviciilor medicale de către prestatorii de servicii stomatologice aparține furnizorilor. Vorbim despre servicii private, nu de stat, ca atare fiecare medic stabilește politica prețurilor cum crede de cuviință. O taxă pentru covid definită ca atare nu este oficializată”, a declarat, pentru wall-street.ro, prof.dr. Radu Câmpean, vicepreședinte Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR).

Cu toate acestea, medicul explică faptul că această taxă este ușor de înțeles în contextul actual.

”Cei care folosesc acestă sintagmă prin afișarea unor onorarii suplimentare, o fac pentru a atrage atenția pacienților că în costul tratamentului sau a consultației se adaugă niste costuri peste cele obișnuite pentru că mijloacele de prevenție a răspândirii coronavirusului implică niste costuri suplimentare, printre care echipamentul de protecție oferit pacientului sau un timp de lucru suplimentar, este o muncă în care se consumă o cantitate de material suplimentar”, a explicat Câmpean.

Vezi și: Cum faci diferența între o mască de protecție utilă și una neconformă

”Este un bun de consum mai mare pentru aceeași procedură stomatologică comparativ cu perioada anterioară pandemiei”, a precizat acesta.

Tot ceea ce este legat de prevenție a ajuns la niște prețuri peste cele anterioare pandemiei, a mai spus reprezentantul medicilor stomatologi, care a adăugat că Oficiul Concurenței nu are nicio opinie și este ok cu această practică.

Vicepreședintele CMSR a declarat că taxa ar putea fi păstrată până când intervine Consiliul Concuenței cu anumite restricții. Totodată, întrebat dacă pacienții ar trebui să se aștepte la creșterea prețurilor în perioada următoare, acesta a atras atenția că ”întotdeauna prețurile cresc, niciodată nu scad.”

Te poate interesa și: Medicii fac un apel către pacienții AVC: Nu mai e loc de frică! În cazul unui AVC nu staţi acasă!

”Pot să vă asigur că medicii fac eforturi foarte mari ca aceste prețuri să nu sufere modificări exagerate, să fie cât mai mici”, a conchis acesta.

Taxă și de 1.000 lei pe perioada stării de urgență

Pe perioada stării de urgență tarifele clinicilor care au tratat pacienții au crescut cu sume între 150 și 1000 de lei, din cauza condițiilor restrictive impuse de autorități.

Astfel, în urmă cu o lună, artistul Dan Helciug, solist al trupei Spitalul de Urgență a reclamat pe Facebook „taxa covid” pe care a trebuit să o achite în cadrul unei clinici stomatologice, taxă mai mare decât manopera în sine.

„Taxa covid pentru urgențe! Superb! Am sunat azi la policlinica pentru copii unde trebuie să îl duc pe Luca, după 15 mai și am aflat că: Pentru un procedeu care costa 100 de RON, trebuie să plătesc o taxă suplimentară de 150 de RON (mască/mănuși/dezinfectare.. etc) La alte policlinici e și mai interesant, mai ales la capitolul urgențe, vedeți poza.(foto mai jos-n.red.) Iar voi vorbiți despre CCR, pensii speciale.. pesedeul criminal.. etc Românie, te iubesc..”, a scris artistul, pe contul de Facebook.

În acest moment, potrivit site-ului clinicii, costul de 1.000 de lei aferent protocolului de decontaminare/dezinfectare anti-covid în cadrul clinicii DentalMed va fi suportat integral de către unitatea medicală.

Vezi și: Sport după pandemie. World Class mizează pe o strategie de redeschidere în 2 faze și oferă gratuități clienților

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri