România este a doua țară din Europa în care specialiștii în medicină pot efectua simulări cu robotul da Vinci, cel mai performant echipament din lume în chirurgia minim invazivă. Asta după ce Grupul SofMedica a deschis anul trecut în București ISLE Academy, un centru dotat cu ultimele tehnologii din domeniu cu ajutorul cărora medicii se pot perfecționa.

”Deschiderea ISLE Academy din București a venit ca o continuare firească a celor 25 de ani de când suntem prezenți pe piața din România, timp în care business-ul a reușit să înțeleagă atât nevoile, cât și potențialul sistemului medical românesc”, precizează Harris Palaondas, Managing Director SofMedica.

Centrele ISLE Academy din Europa au furnizat programe de educație specializată pentru peste 20.000 de profesioniști din domeniul medical din regiune, inclusiv training în spitale, dintre care peste 50% sunt din România.

”Medicii și chirurgii români sunt cunoscuți ca fiind deschiși înspre a adopta noile inovații medicale și uneori chiar pionieri în acest sens, dorindu-și să ofere tratamente medicale de calitate pacienților. În ultimii ani, s-au depus eforturi importante pentru a păstra și a aduce personalul medical înapoi în țară, iar accesul la tehnologiile inovatoare este un factor extrem de important în această privință.

De aceea, prin activitatea noastră credem că, într-o oarecare măsură, ne-am adus și noi contribuția la păstrarea profesioniștilor medicali”, a declarat, pentru wall-street.ro, Harris Palaondas.

Pe același subiect: Cooperarea internațională, colac de salvare pentru sistemul sanitar. Interviu cu SofMedica, compania care livrează roboți în spitalele din țară

Centrele ISLE Academy sunt concepute pentru a oferi pregătire certificată, programe de training și tehnologii pentru simulare și educație adresate specialiștilor din domeniul medical. Acestea le oferă medicilor posibilitatea de a observa de la distanță cazuri complexe, dar și de a interacționa cu alți medici prin intermediul unor platforme de e-learning sau de a colabora cu alte centre internaționale de pregătire similare.

”Medicii care se înscriu în program pot deprinde abilități de a utiliza diverse tehnologii avansate pentru intervenții de chirurgie robotică minim invazivă și laparoscopică, afecțiuni gastrointestinale, diagnosticarea și monitorizarea pacienților de la terapie intensivă și pot urma programe aprofundate de monitorizare hemodinamică și simulări pentru monitorizarea nocicepției”, mai spune Palaondas.

Aceste cursuri de pregătire și specializare sunt susținute la București de echipe de experți atât din țară, cât și din străinătate.

Cât durează pregătirea medicilor în cadrul ISLE Academy

Cursurile variază în funcție de programă, fiind puse la dispoziția medicilor atât workshopuri de laborator de o zi, ce utilizează computerul pentru analizarea datelor biologice și combină activități de simulare și e-learning, dar și cursuri cu o durată mai lungă, pentru care se colaborează cu un alt centru de pregătire din vestul Europei pentru activități experimentale de laborator.

Vezi și: Cum arată medicina viitorului în viziunea Huawei: Video live din ambulanță

Cursurile pot fi accesate de specialiștii din domeniul medical, asociații sau universități care doresc să se dezvolte sau să își îmbogățească aria de specializări. În acest moment, cursurile sunt personalizate și se desfășoară pe bază de invitație. Ne propunem ca, în scurt timp, accesul la cursuri să fie deschis și pe bază de înregistrare

Harris Palaondas, Managing Director SofMedica

Instrumentul cheie utilizat în cadrul ISLE Academy este simulatorul da Vinci, cu ajutorul căruia chirurgul poate efectua intervenții complete și își poate exersa abilitățile de bază. Sistemul robotic chirurgical da Vinci (foto jos) necesită un proces de pregătire tehnică foarte strict, ce include sesiuni online de învățare, o serie de ore de simulare și de observare a cazurilor, precum și certificări pentru console chirurgicale.

De asemenea, centrul își propune să ofere simulări și sesiuni de învățare pentru laparoscopie, diagnostic și intervenție pentru afecțiunile gastrointestinale, precum și simulări cu tehnologii utilizate în unitățile de terapie intensivă.

Cum îi poate ajuta pe medici chirurgia robotică

Harris Palaondas explică faptul că sistemul chirurgical da Vinci Xi® reprezintă pentru medic o extensie naturală a mâinilor și ochilor chirurgului.

„Este singura tehnologie care îi oferă medicului precizie, dexteritate și control, folosind instrumente miniaturizate, ce execută incizii mici, de 1-2 cm, dar care îi permit, totodată, chirurgului, să opereze în zone extrem de înguste ale corpului uman, care altfel ar fi accesibile doar printr-o intervenție chirurgicală deschisă, cu o incizie semnificativ mai mare”, spune sursa citată.

În cazul chirurgiei robotice, recuperarea are loc mult mai rapid comparativ cu abordarea tradițională, cu mai puține zile de spitalizare și un risc redus de complicații. În același timp, chirurgia robotică reduce curba de învățare, deoarece specialiștii beneficiază de o pregătire mult mai rapidă comparativ cu intervențiile chirurgicale laparoscopice sau cele clasice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri