Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, precizează la Digi24 că autoritățile nu au nicio pârghie în acest moment prin care să îi poată obliga pe cei care s-au externat la cerere să respecte recomandările autorităților.

Tătaru speră ca în maxim o săptămână și jumătate să fie adoptat proiectul care pune în concordanță legea cu cerințele CCR și care nu le mai oferă posibilitatea pacienților cu COVID-19 să se externeze la cerere.

”Am explicat ce înseamnă carantina, izolarea, epidemia, tot ce ar trebui să existe într-un proiect de lege pentru a gestiona o astfel de criză (..) Oamenii care s-au externat la cerere pot umbla liberi. Nu avem nicio pârghie să îi obligăm să stea în case”, explică Tătaru.

Acesta a adăugat faptul că în ultimele 24 de ore s-au externat la cerere 550 de persoane infectate cu noul coronavirus. Printre aceștia au fost și persoane asimptomatice, iar ministrul consideră transmiterea comunitară se va accentua.

”Încă suntem într-o creștere progresivă, nu exponențială, sperăm că DSP-urile și celelalte autorități să limiteze această creștere. Încă suntem la nivelul săptămânilor 2 și 3 din aprilie (...) Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă acum 2 luni era teama și puteam gestiona și cu participarea populației, acum avem un context în care suntem bombardați de fake news-uri, bagatelizări a tot ceea fost și o relaxare totală a unei părți a populației. Sper că oamenii se vor trezi”, adaugă Tătaru.

Guvernul a adoptat în ședința de luni, 6 iulie, proiectul de lege privind carantina și izolarea, necesar după decizia Curții Constituționale. Astfel, termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate, iar termenul ”carantină” se va referi la persoane sănătoase, a explicat Raed Arafat. În situația în care este depășită capacitatea spitalelor, izolarea va putea fi făcută și la domiciliu.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri