Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că nu există şi nu a existat niciodată intenţia din partea autorităţilor de a lua măsuri excesive și că populația trebuie să aibă încredere în măsurile pe care Ministerul le propune. Totodată, acesta a subliniat că nu este foarte grav dacă depăşim 700 de cazuri pe zi, dar se are în vedere scăderea acestui număr şi controlul lui cu mijloacele aflate la dispoziție.

"Populaţia trebuie să aibă încredere în măsurile pe care autorităţile le propun. Acestea sunt concepute profesional, de specialişti, de comisii de epidemiologi, medici infecţionişti şi de alte specialităţi, coordonaţi de Ministerul Sănătăţii, care au ca unic scop de a controla acest fenomen epidemic sever şi de a menţine starea de sănătate a populaţiei României”, a declarat medicul Horațiu Moldovan în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat dacă în situația actuală se impun noi restricții, acesta a declarat că, în această etapă, situaţia este controlată.

Dacă rămânem la acest nivel, putem merge înainte. Nu există intenţia şi nu a existat niciodată intenţia de a lua măsuri excesive. Trebuie să fim prudenţi şi în măsurile pe care le luăm, dar totodată nu putem să le abandonăm

Horațiu Moldovan - Secretat de Stat Ministerul Sănătății

"Încă nu este foarte grav" dacă se depăşesc 700 de cazuri de infectări pe zi

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății atrage atenția că transmiterea comunitară este dependentă de numărul de persoane care pot infecta, făcând referire la cei peste 500 de bolnavi cu coronavirus care au părăsit spitalele în ultimele zile.

„Sunt aproximativ 500 de persoane testate pozitiv care au cerut să plece din spital şi care au fost eliberate. Măsurile pe care le-am aplicat înainte aveau la bază prudenţa, o prudenţă severă, desigur, pentru a putea controla fenomenul. Noi ne-am bazat în măsurile pe care le-am luat pe recomandarile Organizațtiei Mondiale a Sănătății care sunt publice”, a mai spus acesta.

De asemenea, medicul spune că Ministerul Sănătății s-a bazat pe experiența celorlalte țăi europene, precum Italia și Spania, care au permis pacienților pozitivi să stea la domiciliu și au avut un numar foarte mare de decese, în special în zona populației cu risc.

”Luăm în calcul toate scenariile, sperăm să nu se întâmple. Încă nu este foarte grav dacă depăşim 700 de cazuri, dar avem tot timpul în vedere scăderea acestui număr şi controlul lui cu mijloacele pe care le avem astăzi la dispoziţie. Mai grav ar fi un numar mult mai mare de 700, și nu atât numărul valoare absolută este îngrijorător cât o eventuală pantă de creștere deosebită de tip exponențial. Atâta timp câte ne găsim într-o pantă liniară este bine", a arătat secretarul de stat.

Spitalele din România încă pot face față numărului de infectări

Totodată, Horațiu Moldovan a spus că România se află într-o situaţie pe care "încă” o gestioneză într-un mod eficient.

”Ar trebui să înțelegem că suntem într-o situație pe care încă o gestionăm în mod eficent, dar spre deosebire de prima etapă a evoluției pandemiei, când lucrurile au fost ținute foarte bine sub control prin măsurile pe care noi le-am promovat, aplicarea relaxării și a necontrolului eficient a acestor măsuri de relaxare a condus în mod inevitabil la apariția acestui număr mult mai mare de cazuri. Din fericire încă spitalele noastre sunt în condiția să facă față acestei provocări”, a mai spus Moldovan.

El a completat că pacienții gravi care ocupă spațiul de terapie intensivă sunt încă într-un numar moderat. ”Avem în jur de 250 de pacienți la ATI în fiecare zi. Cifra are o anumită variabilitate nesemnificativă de la o zi la alta, din care aproximativ 25% sunt ventilaţi mecanic. Încă dispunem de spaţii tehnologice în spitalele noastre suficiente pentru a îngriji pacienţii grav cu COVID-19”, a completat secretarul de stat.

Românii trebuie să ia o ”anumită atitudine de comportament”

Acesta a făcut un apel la populație, ”să înțeleagă că trebuie să ia o anumită atitudine de comportament”, pentru a controla situația din România.

”În măsura în care populaţia României înţelege ceea ce dorim să facem, înţelege că trebuie să ia o anumită atitudine de comportament, să poarte mască, să stea la distanţă, să respecte distanţa socială, să se spele pe mâini, să evite aglomeraţiile, în măsura în care lucrurile acestea se înţeleg, se aplică, vom putea controla situaţia. Este important, de asemenea, ca cei care promovează imagini, care promovează mesaje - fie că este vorba despre colegi medici chiar cu notorietate, fie că este vorba despre alţi specialişti şi politicieni, să nu combată din punct de vedere al comunicării măsurile pe care noi le propunem, pentru că bagatelizarea lor, sublinierea derizoriului nu este corectă şi nu face decât să lucreze împotriva interesului de sănătate publică al acestei ţări", a mai susţinut secretarul de stat.

Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri