Numărul mare de români care aleg să plece în vacanţă în străinătate a făcut ca cererea pentru teste COVID-19 să crească simţitor. Astfel, clinicile private sau spitalele de stat abia mai fac față cererilor pentru testare, iar în unele locuri s-a încheiat lista de rezervări pe luna iulie. De vineri și până luni, apelurile în call center-ul rețelei de sănătate Regina Maria au avut o creștere de 271% față de celelalte săptămâni, dintre care 90% au fost solicitări pentru RT-PCR.

”De vineri și până luni, apelurile în call center-ul Rețelei de Sănătate Regina Maria au avut o creștere de 271% față de celelalte săptămâni, dintre care estimăm că circa 90% din creștere se datorează solicitarilor de testare - fie informații despre teste, fie programări - pentru RT-PCR”, au declarat reprezentanții companiei, pentru wall-street.ro.

Până acum, în laboratoarele Regina Maria au fost procesate aproape 100.000 de teste RT-PCR, arată sursa citată. Din totalul testelor procesate în cele trei laboratoare de biologie moleculară ale rețelei, 2% au avut un rezultat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus.

Testele sunt prelucrate de 20 de specialiști în laboratoarele Regina Maria, care se ocupă de procesarea probelor lucreze în regim 24/24h, cu o capacitate de până la 1.210 teste/zi.

Regina Maria, timp mediu de validare a rezultatelor de 1,4 zile

Până în acest moment, Regina Maria a făcut teste pentru toate categoriile de vârstă, de la bebeluși până la pacienți cu vârsta de 98 de ani. 23% dintre teste au fost efectuate pentru pacienți cu vârsta de peste 60 ani, pacienți care se află în clasa de risc. Cu un timp mediu de validare a rezultatelor de 1,4 zile, 31% dintre rezultate au fost validate chiar în ziua recoltării.

Potrivit sursei citate, 64% dintre cei care au fost testați sunt pacienți de gen feminin.

În ce măsură pot spitalele din România să realizeze testarea la cerere pentru românii care pleacă în vacanță

Ministerul Sănătăţii a publicat pe site lista centrelor de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să călătorească în Grecia. Sunt 113, atât private, cât și de stat.

Cu toate acestea, medicul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, din punct de vedere al medicinii publice, laboratoarele din țară au capacitatea de a procesa până la nivelul de 14.000 - 15.000 de teste pe zi. Prioritari sunt pacienții, nu turiștii, care sunt sfătuiți să apeleze la ”diverse alte instituții de sănătate”.

”Desigur că testăm, dar după regulă, după definiția de caz pe care o stabilește Institutul de Sănătate Publică și mai precis Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile. Acesta sunt organele abilitate ale statului care pot sa controleze și să gestioneze aceste fenomene”, a declarat Horațiu Moldovan.

Pentru românii care trebuie să se testeze înainte de plecarea în vacanță, medicul precizează că există posibilitatea de testare la cerere pentru diverse alte situații, ”de diverse alte instituții de sănătate”.

Cât costă un test RT-PCR şi unde îl putem face

Clinicile și laboratoarele private dar și spitalele de stat din țară au început, încă din luna mai, să facă teste contra cost atât pentru depistarea anticorpilor COVID-19, cât și teste RT-PCR. Iată mai jos o listă cu unitățile medicale care oferă aceste servicii, pentru care trebuie să scoți din buzunar peste 200 de RON, în cele mai multe cazuri.

Toţi cetăţenii străini care intră în Grecia cu autoturismul prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligaţi, începând cu 15 iulie, să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri