Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că e imperios necesară prelungirea stării de alertă şi a pregătit o evaluare şi o propunere în acest sens pentru premier şi preşedinte, menţionând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricţii, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare, scrie Agerpres.

Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte.

Nelu Tătaru

Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricţii, Tătaru a spus că nu trebuie să vorbim de restricţii, dar nici să ne gândim la relaxări.

Ministrul Sănătății, invitat la Parlament

Ministrul Sănătăţii a venit la Parlament pentru a participa la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului pe proiectul privind carantina şi izolarea.

"Este prima oară când sunt invitat, vin de câte ori este nevoie, am răspuns prompt. Sănătatea publică e mai importantă dincolo de orgolii politice. Vin să lămurim nişte aspecte şi eu sper ca la sfârşitul acestor discuţii să avem o lege", a afirmat Tătaru.

El a adăugat că, în acest moment, "sunt nişte pârghii care lipsesc" în lupta cu noul coronavirus, menţionând în acest sens: internarea, izolarea şi detaşarea personalului medical.

"Nu este un moment politic, este un moment medical. Este un moment în care trebuie să gestionăm viaţa românilor, sănătatea românilor, viaţa pacienţilor şi a personalului medical. În ultima perioadă sunt focare multiple în spitale tocmai pe o relaxare în tot ceea ce înseamnă populaţie, prezenţa unor pacienţi care nu au fost evaluaţi anterior", a afirmat Tătaru, adăugând că va lua măsuri suplimentare în zonele de focar "în măsura în care vor exista pârghiile legislative".

Ce se va întâmpla cu pacienții asimptomatici, externați

Întrebat în legătură cu prevederile privind internarea acasă a persoanelor asimptomatice infectate cu COVID-19, Tătaru a răspuns că pacienții trebuie să își asume respectarea izolării la domiciliu.

"Văd o externare a unui pacient asimptomatic după o evaluare de 3 zile în care avem şi investigaţii suplimentare radiologice, biologice, precum şi un examen care să ne arate că simptomatologia nu a apărut în aceste interval sau simptomatologia care era uşoară a dispărut. Trei zile de asimptomatic este o recomandare ca să poată să fie externat, cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu, precum şi supravegherea prin DSP şi medicul de familie", a explicat Tătaru.

El a spus că speră să se ajungă la un consens în legătură cu prevederea că orice pacient care este internat printr-un act administrativ să poată beneficia de măsura în care poate sancţiona măsura la judecătoria din raza căreia se află.

Comisia juridică a Senatului a reluat dezbaterile asupra proiectului privind carantina şi izolarea, însă, după aproximativ o oră, senatorii jurişti au întrerupt şedinţa pentru a putea lua la cunoştinţă noile amendamente propuse la proiectul de lege.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri