Pe fondul epidemiei de coronavirus, echipamentele de protecție cum sunt măștile sanitare au devenit indispensabile, chiar și pentru cele mai comune activități precum mersul la shopping. Cât de eficiente sunt însă când vine vorba de protecție și care sunt cele mai bune măști pe care trebuie să le ai în casă.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, recomandă măști de față din țesătură pentru publicul larg. Aceste măști nu sunt la fel de sigure precum măștile chirurgicale sau respiratorii N95, dar unele sunt extrem de eficiente pentru filtrarea particulelor virale.

Masca ideală blochează virușii care provin de la picăturile de tuse sau strănut - metoda principală prin care oamenii transmit coronavirusul mai departe - alături de particulele mai mici din aer, numite aerosoli, care se produc atunci când oamenii vorbesc sau expiră, scrie Business Insider.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă măștile medicale pentru lucrătorii din domeniul sănătății, persoanelor în vârstă, persoanelor cu comorbidități și persoanelor care s-au testat pozitiv pentru coronavirus sau prezintă simptome. Oamenii sănătoși care nu se încadrează în aceste categorii ar trebui să poarte o mască din țesătură, potrivit OMS. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă, de asemenea, măștile de stofă pentru publicul larg.

Dacă încă ai prieteni care nu cred în utilitatea măștii de protecție, arată-i lista cu 70 (șaptezeci) de studii care arată eficiența acesteia

În ultimele luni, oamenii de știință au evaluat cele mai eficiente măști pentru protecția împotriva coronavirusului. Iată rezultatele lor de până acum:

Cele mai bune și cele mai proaste măști sanitare, clasate după nivelul lor de protecție

1. Măștile N99 și N95

Două măști medicale, N99 și N95, sunt cele mai eficiente pentru filtrarea particulelor virale. Motivul pentru care sunt atât de recomandate este pentru că ambele sigilează strâns nasul și gura purtătorului, astfel încât foarte puține particule virale pot pătrunde. De asemenea, conțin fibre care au rolul de a filtra agenți patogeni aerieni.

Cercetătorii au descoperit că măștile N99 reduc riscul de infecție cu 94% până la 99% după 20 de minute de expunere într-un mediu puternic contaminat. Măștile N95, cunoscute în România drept FFP2, oferă aproape la fel de multă protecție - numele se referă la eficiența sa minimă de 95% la aerosolii de filtrare.

2. Măștile de unică folosință

Măștile chirurgicale de unică folosință sunt pe locul 2.

Măștile chirurgicale sunt confecționate din material nețesut, deci sunt de obicei cea mai sigură opțiune pentru lucrătorii din domeniul sănătății care nu au acces la o mască N99 sau N95. În general, măștile chirurgicale sunt de aproximativ trei ori mai eficiente pentru blocarea aerosolilor care conțin viruși decât măștile făcute în casă, potrivit unui studiu din 2013.

3. Măștile făcute în casă

Atât măștile ”hibrid” cât și cele cu trei straturi, făcute în casă, și-au dovedit eficiența în cazul pandemiei de coronavirus.

Măștile „hibrid” sunt cele care combină două straturi de bumbac cu un alt material precum mătasea, șifonul sau flanela. Potrivit unui studiu, acest tip de mască filtrează mai mult de 80% de particule mici (mai puțin de 300 nanometri) și mai mult de 90% de particule mai mari (mai mari de 300 nanometri).

Vezi și: Studiu | Două coafeze cu COVID-19 au petrecut peste 15 minute cu 139 de clienți. De ce nimeni nu a fost infectat

Totodată, s-a descoperit că combinația de bumbac și șifon oferă cea mai mare protecție, urmată de bumbac și flanelă, bumbac și mătase și patru straturi de mătase naturală. Studiul arată că două straturi de bumbac cu 600 de fire sau două straturi de șifon ar putea fi mai eficiente la filtrarea particulelor mici decât o mască chirurgicală.

OMS recomandă ca măștile din țesătură să aibă trei straturi: un strat interior care absoarbe, un strat de mijloc care filtrează și un strat exterior realizat dintr-un material neabsorbant precum poliesterul.

În plus, un studiu al Universității din Illinois spune că o mască creată din trei straturi de mătase sau dintr-un tricou 100% bumbac poate fi la fel de sigur ca o mască medicală. Mătasea are în special proprietăți electrostatice care pot ajuta la prinderea particulelor virale mai mici.

4. Un tricou în jurul gurii, mai bun decât nimic

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că un măștile făcute în casă și bandanele dintr-un singur strat de bumbac din 80 de fire sunt printre cele mai puțin eficiente. Asta pentru că acest timp de material nu blochează particulele din aer.

Eșarfele și tricourile din bumbac au redus riscul de infecție cu aproximativ 44% după 30 de secunde de expunere la coronavirus, a constatat studiul Journal of Hospital Infection. După 20 de minute de expunere într-un mediu puternic contaminat, protecția a scăzut la doar 24%.

5. Măștile de bumbac cu un singur strat sunt preferabile măștilor de hârtie

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că persoanele care poartă măști de bumbac prezintă o rată de infecție cu 54% mai mică decât persoanele care nu le poartă. De asemenea, oamenii care utilizează măști de hârtie au o șansă de infecție mai mică de 39% decât cei fără mască.

Spre deosebire de o mască chirurgicală, care este de obicei plisată și formată din trei straturi de țesături, măștile de hârtie sunt mai subțiri, astfel încât acestea conferă o protecție mai mică.

Contează și cum porți masca de protecție

Protecția unei măști, fie că vorbim de FF22 / N95 sau de una chirurgicală de unică folosință, scade considerabil atunci când există spațiu între material și piele.

Vezi aici cum trebuie să purtăm masca de protecție pentru a ne feri de infecția cu coronavirus.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri