Legea carantinării, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, va intra în vigoare mâine. Prin urmare, a avut loc o ședință informală, de urgență, la Palatul Victoria, între premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și șeful Departamentului de Situații de Urgență, Raed Arafat. Nelu Tătaru a declarat că unul dintre subiectele discutate a fost realizarea anchetei epidemiologice în maximum 12 ore.

Ministrul Sănătății a precizat că ședința de la Palatul Victoria a avut drept nucleu capacitatea sistemului medical românesc, în condițiile creșterii masive a numărului de cazuri, dar și intrării în vigoare a Legii carantinării.

”Am vorbit despre focarele noi, despre focare vechi, dar și despre cele actuale și gestionarea acestora, despre detașările cadrelor medicale, pentru echilibrarea situației în spitale, mai pe scurt despre capacitatea sistemului medical românesc.

Voi propune, spre exemplu, mâine, prin Ordin de Ministru, ca ancheta epidemiologică a unui pacient nou infectat să aibă loc în maximum 12 ore. Se va ocupa de aceasta un reprezentant al DSP sau DSP-ul ar trebui să propună un epidemiolog, care să analizeze cazul”, a explicat Nelu Tătaru.

Vor fi carantinate anumite zone

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că autoritățile urmăresc focarele de coronavirus care apar în țară și că, în cazul unei creșteri „exagerate a numărului de cazuri”, se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localități. Acest lucru se poate întâmpla dacă sunt peste 3 cazuri noi la 1.000 de locuitori.

”În prezent, zone roșii există în Argeș, Dâmbovița sau Prahova. Începând de mâine vom analiza ce vom face cu detașările cadrelor medicale sau mutarea anumitor pacienți din spitalele mai mici în cele mai mari, pentru a obține un echilibru.

Avem, spre exemplu, spital suport Covid la Mioveni, însă nu avem suficient personal”, a mai spus Tătaru.

Nu vor exista zone carantinate la mare

În același timp, ministrul Sănătății a declarat că nu intenționează să carantineze regiuni de pe litoral. Focarele se formează la nivel de județ, iar Constanța nu reprezintă un potențial focar, în prezent.

”Nu carantinăm la mare. Focarele nu sunt ale județului Constanța. Infectarea are loc în cluburile acelea, după care oamenii pleacă acasă, în județele din care provin și acolo generează o zonă de infectare”, a adăugat Tătaru.

Nu în ultimul rând, acesta a estimat că următoarele două săptămâni vor fi cruciale, fiind posibil să înregistrăm până la 1.000 de cazuri pe zi. Însă Nelu Tătaru consideră că, odată cu legea carantinării, care elimină vidul legislativ, România va putea ajunge la un control asupra răspândirii virusului.

De altfel, România dispune de aproximativ 1.900 de paturi în ATI, din acestea 840 fiind dotate cu tot echipamentul necesar, inclusiv ventilator.

-știre în actualizare-

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri