Întreaga lume lucrează la instrumente care să ajute la înfrângerea noului coronavirus. Astfel, a fost creată o aplicație care poate ajuta pe oricine să-și dea seama dacă suferă de Covid sau nu, judecând după sunetul tusei și alte informații frunizate de utilizator.

Proiectul a fost inițiat de cercetătorii de la Wadhwani Institute for Artificial Intelligence și poartă numele ”Cough Against Covid” (Tuse împotriva Covid – n.red). Acesta este sprijinit de fundația Bill și Melinda Gates, potrivit Analytics India Magazine.

Este vorba despre o aplicație de ”self screening” dedicată publicului, care combină analiza sunetului produs de tuse alături de cea a simptomelor raportate de utilizator și alte date contextuale, precum locul în care se află acesta, cu scopul de a identifica cazurile cu cea mai mare probabilitate de a fi purtător de Covid.

Aplicația, gratuită și disponibilă tuturor

Dacă aplicația va funcționa, cercetătorii speră că ea va contribui inclusiv la creșterea testării și, implicit, ușurarea eforturilor de a ține pandemia sub control.

Vezi și: Rezultate promițătoare. Un medicament experimental reduce agravarea simptomelor coronavirusului în 79% din cazuri

”Sperăm la evaluarea clinică a aplicației începând cu luna august”, a declarat Rahul Panicker, inițiatorul ”Cough Against Covid”.

Practic, inginerii indieni se folosesc de Inteligența Artificială pentru a crea o bază de date în care introduc ”mostre” audio ale sunetelor produse de tusea celor confirmați cu noul coronavirus.

Obiectivul este acela de a crea o soluție și a dezvolta o serie de algoritmi pentru testarea Covid, iar cercetătorii speră că odată cu adunarea acestor date, să poată dezvolta aplicația și întreaga lume să aiba acces la ea, gratuit.

Citește și: Studiu | Două coafeze cu COVID-19 au petrecut peste 15 minute cu 139 de clienți. De ce nimeni nu a fost infectat

”Tuse împotriva Covid este o inițiativă globală de înglobare a tuturor datelor disponibile pentru a încerca să construiască un instrument de inteligență artificială (AI) care utilizează sunetul tusei, simptomele și alte informații contextuale pentru a detecta posibile infecții cu Covid-19. Un astfel de instrument nu necesită altceva decât un telefon și poate fi folosit de către persoane pentru a fi triate pentru testare. Totodată, poate ajuta sistemele de asistență medicală să salveze teste de coronavirus pentru cazurile posibile”, a declarat Rahul Panicker, inițiatorul proiectului, pentru Analytics India Magazine.

Te poate interesa și: OMS: Cum ne protejăm de COVID-19. La ce să fim atenți când mergem la cumpărături

Acesta a completata că sunetul tusei poartă informații vitale despre tractul respirator, iar ultimele studii arată că tusea unui bolnav de coronavirus sună diferit.

”Scopul inițiativei este de a colecta și analiza sunetul tusei pentru a încerca să determine semnele timpurii ale infecției cu Covid-19 prin AI”, spune dr. Panicker, care completează că proiectul nu trebuie văzut ca un înlocuitor pentru testele de diagnostic, ci mai degrabă ca un instrument de screening „intermediar” care detectează cine este probabil să aibă Covid-19, permițând testarea timpurie și, prin urmare, sprijinirea sistemelor de sănătate în combaterea pandemiei.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri