Organizația Mondiala a Sănătății laudă rezultatele vaccinului experimental împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca, dar avertizează că ”mai este drum lung de parcurs”.

Michael Ryan, directorul OMS responsabil pentru programul de urgențe, a declarat că rezultatele primelor stadii ale testelor clinice pe voluntari sănătoşi oferă ”o nouă speranță” pentru un potențial vaccin, dar avertizează „mai este mult de parcurs”, scrie Business Today.

„Acum trebuie să trecem la o scală mai largă cu privire la studiile clinice. Dar este bine că avem mai multe date și că tot mai multe produse se deplasează în această fază foarte importantă a descoperirii vaccinului ”, a spus dr. Michael Ryan.

Ryan a menționat că există 23 de vaccinuri candidate COVID-19 în dezvoltare clinică, dar până luni, doar unul a publicat rezultatele datelor clinice din faza 1.

Vezi și: Rezultate promițătoare. Un medicament experimental reduce agravarea simptomelor coronavirusului în 79% din cazuri

Un potențial vaccin produce o reacție imunitară puternică, arată studiile clinice

Un potențial vaccin contra coronavirusului, dezvoltat de Universitatea Oxford, a produs un răspuns imun puternic la un procedură umană, în stadiu incipient, potrivit datelor publicate în jurnalul medical The Lancet.

Vaccinul, denumit AZD1222 şi dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, nu a prezentat niciun efect secundar grav şi a determinat producţia de anticorpi precum şi un răspuns imunitar din partea celulelor T.

„Sperăm că acest lucru înseamnă că sistemul imunitar îşi va aminti de virus, astfel încât vaccinul nostru să-i protejeze pe oameni pentru o perioadă extinsă de timp”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford.

Te poate intersa și: Cercetătorii pregătesc o aplicație care îți spune dacă ai Covid-19 după modul în care tușești

„Avem însă nevoie de mai multe studii ca să putem confirma dacă vaccinul protejează eficient împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 şi cât de mult se va menţine această protecţie”, a adăugat el.

AstraZeneca, acorduri cu mai multe guverne pentru a furniza acest vaccin

Vaccinul companiei AstraZeneca, alături de vaccinurile unor companii precum Sinovac Biotech (China), Sinopharm (China) sau Moderna (SUA), se numără printre favoriţii cursei pentru obţinerea unui vaccin anticovid.

Vezi și: Anunț oficial de la Organizația Mondială a Sănătății. Când va ajunge la populație vaccinul pentru Covid-19

AstraZeneca a semnat o serie de acorduri cu guverne din diferite locuri ale lumii pentru a furniza acest vaccin, dacă se va dovedi eficient şi va obţine aprobarea organismelor de verificare a produselor farmaceutice. Compania a anunţat în mod public că nu va căuta să obţină profit de pe seama acestui vaccin în perioada de pandemie.

Cercetătorii au precizat că vaccinul a provocat efecte secundare minore mai frecvente în grupul de voluntari vaccinaţi, faţă de grupul de control, însă o parte dintre aceste efecte secundare pot fi reduse luând paracetamol.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri