Spania

Spania

Autorităţile regionale spaniole iau măsuri tot mai drastice pentru a preveni apariţia unor noi focare de COVID-19, precum purtarea măştii, închiderea localurilor pe timp de noapte sau limitarea deplasărilor populaţiei.

În localitatea Totana, din regiunea Murcia, 55 de persoane au fost confirmate pozitiv în ultimele ore, toate având în comun prezenţa într-un club de noapte.

Guvernul regional a anunţat joi plasarea în carantină a acestei localităţi cu 32.000 de locuitori şi care este acum unul dintre focarele majore de coronavirus din Spania. Localnicii sunt obligaţi să rămână în case, ieşirile fiind permise numai pentru procurarea de alimente sau medicamente. Ieşirea şi intrarea în oraş sunt de asemenea interzise.

În oraşul Zaragoza, capitala provinciei Aragon, primăria a decis sancţionarea participanţilor la aşa-numitele ''botellón'', petreceri în spaţii publice în aer liber cu grupuri de tineri care consumă alcool.

Ministerul spaniol al Sănătăţii a raportat miercuri, 22 iulie, 730 noi cazuri de COVID-19, cel mai ridicat bilanţ al îmbolnăvirilor după încheierea stării de alertă, pe 21 iunie. În prezent în ţară sunt 224 de focare active, cele mai afectate fiind regiunile Aragon şi Catalonia.

Coronavirus: Purtaţi o mască chiar şi acasă, recomandă responsabilul de sănătate din regiunea Madrid

Măştile ar trebui purtate chiar şi acasă atunci când sunt prezente persoane care nu locuiesc acolo, a recomandat responsabilul pentru sănătate din regiunea spaniolă Madrid, chiar dacă a recunoscut că nu există nicio modalitate de a pune în aplicare o astfel de recomandare, potrivit Reuters.

"Recomandăm, ca precauţie, purtarea măştilor în spaţii private atunci când în acestea au loc întâlniri sau reuniuni de persoane care nu locuiesc împreună", a spus Enrique Ruiz Escudero, responsabilul de sănătate din regiunea Madrid, într-o conferinţă de presă.

"Considerăm că acest lucru este important, întrucât majoritatea focarelor epidemice apar în cadrul reuniunilor de familie sau întâlnirilor cu prietenii, ori la sărbători ce reunesc oameni care nu locuiesc împreună", a explicat el.

Oficialul spaniol a spus că ţine de responsabilitatea fiecărui cetăţean să poarte mască la reuniunile private, adăugând că majoritatea locuitorilor Madridului poartă mască în spaţii deschise, chiar şi fără ca aceasta să fie obligatorie.

Austria

Austria

Austria reintroduce obligativitatea de a purta mască începând de vineri, 25 iulie, în supermarketuri, la bancă şi la poştă, a anunţat guvernul, invocând creşterea continuă a numărului de cazuri de contaminare cu coronavirus, relatează AFP şi Reuters.

"Am decis să facem obligatorie purtarea măştii în supermarketuri, la bancă şi la oficiile poştale pentru a proteja persoanele din grupele de risc obligate să se deplaseze" în astfel de locuri, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.ro.

"Masca are de asemenea un efect simbolic: dacă ar dispărea din viaţa de zi cu zi, suntem mai puţin atenţi", a adăugat el.

Ţară cu 8,8 milioane de locuitori, Austria şi-a închis la mijlocul lunii martie frontierele, aeroporturile, toate magazinele neesenţiale, restaurantele, şcolile şi universităţile. Apoi Austria şi-a redeschis treptat magazinele şi a făcut obligatorie purtarea măştii în supermarketuri la începutul lunii aprilie, înainte de a relaxa măsurile de prevenţie. Masca nu mai rămăsese obligatorie decât în farmacii, în transportul în comun şi la frizerie şi coafor.

Luni, 20 iulie, pentru prima dată de la 29 mai, numărul spitalizărilor legate de coronavirus a trecut de 100 în Austria, unde 710 persoane au murit din cauza bolii COVID-19. Mai puţin de 20.000 de contaminări erau înregistrate până marţi.

Recent au apărut focare în interiorul şi în apropierea Vienei, precum şi în landul Austria Superioară, care se află la graniţa cu Germania şi Cehia. Câteva din aceste focare sunt legate de biserici, iar Austria a raportat o creştere a cazurilor importate din Balcani, astfel că a emis atenţionări de călătorie pentru ţările din această regiune.

Kurz a spus că vor fi introduse cerinţe de testare mai stricte pentru persoanele care vin din Balcani şi vor fi aplicate restricţii pentru a reduce dimensiunea serviciilor religioase şi pentru a determina bisericile să se închidă în cazul apariţiei unui test pozitiv cu coronavirus.

Marea Britanie

Marea Britanie

Marea Britanie a introdus obligativitatea purtării măștilor în magazine, bănci, stații de autobuz, la poștă în mall-uri și în aeroporturi.

Potrivit noilor reglementări, clienții trebuie să poarte măști, însă personalul mall-urilor sau supermarketurilor nu este obligat. Guvernul „recomandă ferm angajaților să ia în considerare utilizarea măștilor de protecție acolo unde este cazul”. De asemenea, în bănci sau în oficiile poștale și alte întreprinderi, angajații vor putea solicita oamenilor să înlăture masca pentru a putea fi identificați mai ușor.

„Pe măsură ce trecem la următoarea etapă de relaxare a restricțiilor pentru public este vital să continuăm să facem cumpărături în siguranță. Toată lumea trebuie să aibă un rol activ în lupta împotriva acestui virus, urmând aceste noi instrucțiuni. De asemenea, vreau să mulțumesc publicului britanic pentru toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajuta această țară să fie în siguranță”, a declarat ministrul Sănătății Matt Hancock.

Tot de vineri, cetățenii care nu respectă aceste reguli vor fi amendați cu până la 100 de lire sterline. Copiii sub 11 ani și cei cu anumite dizabilități vor fi scutiți de purtarea măștii.

Magazinele pot interzice intrarea oricărui cetățean fără mască, iar dacă clienții refuză să se conformeze, angajații pot apela la sprijinul poliției.

Belgia

Belgia

Belgia ia măsuri suplimentare de siguranță după ce relaxarea a adus o creștere a cazurilor de coronavirus. De sâmbătă, masca este obligatorie în toate locurile aglomerate, inclusiv în cele deschise - artere comerciale, târguri, piețe, terasele hotelurilor, barurilor și restaurantelor.

Anunțul a fost făcut de premierul Sophie Wilmès, care susține că preferă să nemulțumească oamenii acum, preventiv, decât să regrete toată lumea mai târziu, dacă situația devine incontrolabilă.

Totuși, clienții pot sta fără măști la masă, acolo unde sunt localuri deschise. Trebuie, în schimb, să-și lase datele personale la recepție, dacă va fi nevoie să fie contactați în cazul unei anchete epidemiologice.

Măștile erau deja obligatorii în Belgia din 11 iulie, dar în spații închise - magazine, cinematografe, muzee, lăcașuri de cult și în mijloacele de transport în comun.

Belgia, o țară cu circa 11 milioane de locuitori, are aproape 10 mii de morți din cauza COVID-19 și aproape 65 de mii de cazuri confirmate de infectare.

Olanda

Olanda

Primarul din Amsterdam îi sfătuiește pe turiști „să se gândească de două ori” dacă vor să viziteze orașul și le cere, dacă totuși o fac, să stea departe de locurile aglomerate. Autoritățile locale se tem de o reizbucnire a focarelor de coronavirus, din cauza turiștilor.

"Dacă vreţi să veniţi, vă rog să vă gândiţi de două ori. Turiştilor care vin în acest moment în Amsterdam vreau să le spun urgent: evitaţi locurile aglomerate, evitaţi week-end-ul", a spus primarul orașului Amsterdam, Femke Halsema, într-un interviu acordat joi, potrivit Bloomberg, preluat de Agerpres.

Creşterea recentă a numărului de vizitatori a determinat autorităţile din Amsterdam să închidă mai multe străzi din cartierul roşu. În piaţa Dam, care se află în centrul istoric al Amsterdamului, au fost puse afişe în care oamenii sunt avertizaţi să menţină o distanţă de cel puţin 1,5 metri. De asemenea, magazinele din centrul istoric nu vor avea voie să vândă alcool de joi şi până duminică, începând din week-end-ul acesta şi până la 1 septembrie.

"Corona şi turismul de masă nu merg bine împreună, cu siguranţă nu într-un oraş cu un centru istoric cum este Amsterdam. Există riscul de contaminare", a mai spus primarul Femke Halsema.

Înainte de coronavirus, Amsterdam atrăgea lunar peste un milion de turiști - mai mulţi decât populaţia permanentă a oraşului - care voiau să viziteze celebrul cartier roşu, magazinele unde se vinde marijuana şi canalele pitoreşti.

Primarul Femke Halsema este îngrijorat în special când vine vorba de tinerii din ţările vecine care sunt în căutarea unor distracţii ieftine, fără a contribui cu ceva la economia locală. La nivel general, relaxarea regulilor destinate limitării cazurilor de infecţie este un motiv de îngrijorare.

"În general, peste tot în Europa se poate vedea cum din ce în ce mai mult oamenii nu mai respectă distanţa socială. Acest lucru este foarte îngrijorător", a spus prima femeie primar din Amsterdam.

Franța

Franța

Statul francez va începe distribuția a 40 de milioane de măști sanitare către cei mai săraci cetățeni, a anunțat ministrul Sănătății din această țară, Olivier Veran în cadrul unui interviu televizat, miercuri, relatează CNN.

Măștile sunt refolosibile și vor fi distribuite gratuit către 7 milioane de francezi care se află la limita sărăciei, a declarat Veran. Cei care sunt eligibil să primească măști sunt cei care primesc ajutoare sociale din partea statului pentru servicii medicale. Măștile respective se pot spăla și pot fi purtate de până la 30 de ori.

Purtarea măștii sanitare în toate spațiile publice în interior a devenit obligatorie în Franța de la începutul acestei săptămâni. Polițiștii francezi îi pot amenda cu 135 de euro pe cei care nu respectă noua regulă instituită.

Muntenegru

Muntenegru

Muntenegru, care pe 2 iunie proclamase sfârşitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său, a reintrodus starea de urgenţă în urma înmulţirii accentuate a cazurilor de coronavirus.

Începând de miercuri intră astfel în vigoare noi restricţii menite să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2, printre care se numără purtarea obligatorie a măştii în spaţiile închise şi de asemenea în unele spaţii deschise în cazul adulţilor şi copiilor cu vârste de peste şapte ani, cu excepţia plajelor şi parcurilor naturale.

Vor fi limitate la maxim 40 de persoane reuniunile în spaţii deschise şi la maxim 20 în spaţii închise, cu condiţia menţinerii distanţei de cel puţin doi metri între participanţi.

Rămân în continuare valabile interdicţiile deja adoptate privind funcţionarea cluburilor de noapte, organizarea nunţilor şi a altor evenimente.

Autorităţile de la Podgoriţa au proclamat pe 2 iunie sfârşitul epidemiei, după ce timp de 28 de zile consecutive nu se mai înregistrase niciun nou caz de COVID-19. Au urmat încă două săptămâni de asemenea fără niciun nou caz, care însă a apărut pe data de 14 iunie, iar de atunci numărul îmbolnăvirilor a crescut rapid.

De la 324 de cazuri de contaminare când s-a declarat sfârşitul epidemiei, numărul acestora a crescut în prezent la 1.920, din care 26 de morţi în această ţară cu circa 600.000 de locuitori.

Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a înăsprit miercuri regulile privind portul măştii în capitala americană ordonând rezidenţilor acesteia să îşi acopere faţa imediat ce au ieşit din locuinţă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Oamenii trebuie să poarte mască atunci când îşi părăsesc locuinţa, dacă este probabil să intre în contact cu cineva mai mult de un scurt moment”, a explicat primarul democrat al Washingtonului. Ea a anunţat această măsură împreună cu sloganul „E simplu: când pleci de-acasă, trebuie să porţi mască”.

„Trebuie să purtaţi mască pentru că nu ştiţi dacă veţi putea păstra distanţarea fizică”, le-a explicat ea locuitorilor capitalei americane.

Sunt și câteva excepţii, în special pentru sportivii care desfășoară activități fizice, dacă se află la depărtare de alte persoane.

În capitala americană, ca şi în majoritatea statelor, numărul cazurilor pozitive de COVID-19 este pe cale de a creşte, chiar dacă Washingtonul a fost relativ ferit de coronavirus de la începutul pandemiei. Chiar și președintele american, Donald Trump, și-a schimbat recent atitudinea în privința portului măștii de protecție, afirmând că asta ține de „un gest patriotic”.

Africa de Sud

Africa de Sud

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat o nouă închidere a şcolilor publice pentru o perioadă de o lună de data aceasta, în timp ce ''furtuna'' provocată de pandemia de COVID -19 loveşte ţara, relatează AFP.

"Guvernul a decis ca toate şcolile publice să se închidă pentru următoarele patru săptămâni", a spus Ramaphosa în cursul unei intervenţii televizate.

''Africa de Sud se află pe locul cinci în lume în ceea ce priveşte numărul de cazuri confirmate şi mai mult de jumătate din toate cazurile se află în Africa. Furtuna coronavirusului a sosit într-adevăr", a apreciat el.

"Până în prezent, numărul total de cazuri confirmate este de 408.052" în Africa de Sud, dintre care "peste 6.000 de decese", a precizat preşedintele sud-african.

''Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a reduce la minimum'' răspândirea bolii, a adăugat el pentru a justifica închiderea din nou a şcolilor publice.

Australia

Australia

Masca de protecţie a devenit obligatorie începând de joi în locurile publice din Melbourne, în condiţiile în care cel de-a doilea oraş ca mărime al Australiei se confruntă cu o creştere puternică a numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus, informează AFP.

Statul Victoria (sud-est), a cărui capitală este Melbourne, a înregistrat peste 3.000 de cazuri active de COVID-19. În încercarea de a stăvili răspândirea virusului apărut în China în decembrie înainte de a se propaga în restul lumii, premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a anunţat că portul măştii de protecţie devine obligatoriu în locurile publice, o premieră în Australia.

Această măsură vizează în total mai mult de 5 milioane de persoane în Melbourne şi în localitatea vecină Mitchell Shire, a precizat Andrews în timpul unei conferinţe de presă.

Refuzul de a purta mască în public va fi pasibil de o amendă de 200 de dolari australieni (122 de euro), iar bandanele şi eşarfele vor fi autorizate pentru protecţie până când statul va fi în măsură să răspundă cererii de măşti, a adăugat el.

De la începutul epidemiei, Australia, ţară-continent cu 25 de milioane de locuitori, a înregistrat aproape 12.000 de cazuri de contaminare şi 122 de decese puse în legătură cu noul tip de coronavirus.

Sursa foto: Pexels