Marea Britanie și-a asigurat un număr de 60 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat în parteneriat de grupurile farmaceutice Sanofi și GlaxoSmithKline (GSK). Acesta va intra în studii clinice în septembrie și ar putea fi aprobat, în cazul în care se va dovedi sigur și eficient, în prima jumătate a anului viitor.

Guvernul britanic a semnat un acord în această privință cu o valoare neprecizată, anunță cele două grupuri farmaceutice.

Pentru Sanofi și GSK este primul acord de furnizare a vaccinului anti-Covid-19 cu o țară. Cu toate acestea, Marea Britanie este la al patrulea acord de acest tip, după cele semnate cu AstraZeneca/Universitatea Oxford (100 milioane de doze), alianța BioNTech/Pfizer (30 milioane de doze) și Valneva (acord de principiu pentru 60 milioane doze).

Astfel, uvernul britanic a luat decizia de a semna acorduri cu mai mulți producători de vaccinuri deoarece nu există nicio certitudine legată de aprobarea vaccinurilor aflate în prezent în diverse faze de dezvoltare sau de testare – cele mai avansate fiind acum în studii clinice de faza a III-a.

Vezi și: Vaccinul pentru COVID-19 ar putea fi administrat din două doze. Experții atrag atenția că o singură doză nu va fi suficientă

“Este important să ne asigurăm un acces prioritar la o gamă diversă de candidați de vaccin pentru a crește șansele de a primi un vaccin care funcționează”, a afirmat ministrul britanic pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială, Alok Sharma, potrivit GlobeNewswire.

Strategia britanică este similară celei a Statelor Unite, de a-și asigura acces preferențial la vaccinurile anti-Covid-19, ceea ce a stârnit îngrijorări că statele bogate vor avea acces preferențial la vaccinuri, înaintea celor sărace.

De altfel, Sanofi și GSK au precizat că sunt în discuții cu Uniunea Europeană pentru un acord de furnizare de vaccinuri. Cele două grupuri speră să ajungă la un acord prin care să livreze 300 de milioane de doze de vaccin către UE, pentru imunizarea populației din cele 27 de state membre.

Vezi și: Moderna începe faza a treia a testării vaccinului împotriva COVID-19

Sanofi este unul dintrer liderii mondiali în domeniul vaccinurilor și lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.

Primul, dezvoltat în colaborare cu GSK, folosește un adjuvant al grupului britanic pentru a-i crește eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant. Acest vaccin a primit finanțare de la Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) din Statele Unite pentru a accelera dezvoltarea.

Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio și se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna.

Primul vaccin va intra în studii clinice în septembrie, în timp ce al doilea spre sfârșitul acestui an, potrivit estimărilor Sanofi.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri