Cele mai recente cifre raportate de autorități indică 1.232 de noi cazuri, cu 48 de decese și 436 de pacienți internați pe secțiile ATI. Dacă la începutul pandemiei, România înregistra un maximum de 450 de cazuri pe zi, în prezent, țara noastră trece proba de foc la testul Covid-19. Cu peste 1.200 de cazuri pe zi, atât cadrele medicale, cât și autoritățile avertizează asupra respectării regulilor. ”Dacă facem ce trebuie, după 15 august, vom vedea o scăderea a numărului de infectări”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş”, pentru wall-street.ro.

Potrivit calculelor sale, dacă regulile de protecție vor fi respectate, în maximum două săptămâni ar trebui să asistăm la o scăderea a cazurilor, chiar dacă va fi una ușoară. Prin urmare, data 15 august este așteptată cu mare nerăbdare de către medici.

În plus, Dr. Adrian Marinescu a precizat că, deși cifrele din weekend sunt mai mici, nu înseamnă că România își revine din criză.

Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de ce se întâmplă în weekend. Implicit, chiar și pentru astăzi, numărul de teste efectuat nu este mare. Sunt multe infectări noi, iar cei noi infectați intră în contact cu mulți alți până la momentul diagnosticării. Prin urmare, urmează o perioadă de câteva zile cu peste 1.000 de cazuri pe zi.

Vezi și: Oana Nicolescu, DSP București, explică care sunt cele două cazuri în care oamenii trebuie să sune la DSP

De ce avem un număr mare de pacienți în ATI

Pe zi ce trece, numărul de pacienți internați la ATI crește. În același timp, autoritățile anunță că, în curând, paturile de la secțiile de Terapie Intensivă vor fi ocupate. Dr. Adrian Marinescu a explicat motivul pentru care ATI-ul este înăbușit de cazuri.

”În primul rând, dintre cazurile nou anunțate, există un procent de 5% de forme severe. Ei bine, mergem de câteva zile bune cu acest 5% la peste 1.000 de cazuri pe zi. Nu e o creștere exponențială, dar este una constantă. Iar în al doilea rând, există un decalaj între momentul infectării și momentul în care pacienților li se înrăutățește starea de sănătate, astfel încât ajung la ATI. Prin urmare, dacă avem o zi plină cu multe cazuri noi, la o săptămână distanță este posibil ca numărul de pacienți în ATI să crească vertiginos”, a spus dr. Marinescu.

Vezi și: Dr. Adrian Marinescu despre pacienții internați în ATI: Asimptomaticii pot dezvolta o formă severă de coronavirus

Tot dr. Marinescu a menționat și că dacă nu înregistrăm scăderi ale numărului de noi cazuri, vom ajunge în iarnă, când ne vom suprapune sezonului gripal, iar lucrurile vor fi mult mai serioase.

Va face față sistemul medical românesc acestei crize?

Sistemul sanitar din România nu era pe picioarele sale nici înainte de criza provocată de coronavirus. Prin urmare, noul virus a adâncit unele lipsuri și a scos la iveală multe dintre neregulile protejate de sistem. Însă întrebarea care stă pe buzele multora dintre noi, dacă vom asista în curând la colapsul sistemului medical, are un răspuns din partea dr. Adrian Marinescu.

Orice sistem medical poate fi depășit de o asemenea situație. Am văzut cum sisteme bine puse la punct, precum cel din Spania sau Italia, au eșuat în fața violenței virusului. Dovada colapsului este numărul de forme severe într-un timp scurt. Și asta încercăm noi să evităm și sperăm să și reușim.

Dr. Adrian Marinescu a mai spus și că, în prezent, ne aflăm pe un platou al infectărilor, ”un platou cu fluctuații”, cum l-a numit dumnealui. Fluctuațiile sau dinții de fierăstrău sunt dați de numărul de teste, momentul din săptămână (în weekend se efectuează mai puține teste) sau felul în care autoritățile fac raportările.

Citește și: Medic de Boli Infecțioase, mesaj către români: Respectați cadrele medicale!

Nu în ultimul rând, medicul face apel la români pentru respectarea măsurilor de protecție, care pot influența în bine numărul de noi cazuri. Purtarea corectă a măștii de protecție, menținerea distanțării sociale sau spălatul frecvent al mâinilor sunt cele mai importante forme de protecție și de împiedicare a răspândirii virusului. În plus, acesta insistă și asupra unei monitorizări constante din partea autorităților, asupra respectării acestor norme.

”Eu sunt o persoană optimistă, dar și realistă. Eu cred că orice situație poate fi depășită, oricât de gravă ar fi. Acum e momentul să fim realiști. E o situație complicată, în care avem de-a face cu o necunoscută. Știm că nu e un virus ucigaș, dar poate deveni fatal pentru vârstnici sau dacă suferim alte afecțiuni. În plus, rata de transmitere este foarte mare. Eu cred că putem trece peste această situație, dacă facem cu toții ceea ce trebuie”, a conchis dr. Adrian Marinescu.

Până astăzi, 4 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 55.241 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 28.006 pacienți au fost declarați vindecați și 5.136 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.232 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 712 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri