Șansele de a te infecta cu COVID-19 în mijloacele de transport public depind în mare parte de locul în care stai, arată un nou studiu prezentat de LiveScience. Astfel, riscul de trasmitere a coronavirusului în transportul public scade spre zero prin aplicarea unor reguli stricte. În absența lor, riscul de infectare este de până la 10%.

Potrivit datelor unui studiu făcut de chinezi pe trenurile de mare viteză, pe lângă regulile obligatorii, mai contează și poziția călătorilor într-un tren sau autobuz, precum și durata călătoriei.

”Studiul nostru arată că, deși există un risc crescut de transmitere a coronavirusului în trenuri, locația scaunului unei persoane și timpul de călătorie în raport cu o persoană infectată pot face diferența", a declarat Dr. Shengjie Lai, de la Universitatea din Southampton din Regatul Unit, autor al studiului.

Concluziile arată că, în timpul epidemiei de coronavirus, este important să se reducă densitatea pasagerilor și să se promoveze măsuri de igienă personală, utilizarea măștii și eventual să verifice temperatura pasagerilor înainte de îmbarcare.

Dr. Shengjie Lai

Spre exemplu, un studiu făcut de autoritățile franceze pe 386 de focare de coronavirus, izbucnite între mai și iulie, a arătat că niciunul dintre cei infectați nu luase virusul din transportul public. De menționat este faptul că francezii au început să distribuie măști gratuite tuturor călătorilor de pe autobuzele și trenurile din Paris încă de la finalul lunii aprilie, iar din 11 mai purtarea acestora a devenit obligatorie, sub o sancțiune de 135 de euro.

Vezi și: OMS le cere tinerilor să fie responsabili: Întrebaţi-vă dacă chiar este nevoie să mergeţi la petreceri

Totodată, studiul făcut de chinezi pe trenurile de mare viteză este mult mai amplu, dar se referă la perioada decembrie – februarie, în care a și izbucnit epidemia. Cercetătorii au identificat 2.300 de pasageri care au dezvoltat Covid-19 într-un interval de până la 14 zile de la călătoria cu trenul și alți 72 de mii de pasageri care au călătorit cu primii 2.300, la o distanță de până la cinci scaune și trei rânduri.

În total, doar 234 din cele 72 de mii de pasageri s-au infectat, ceea înseamnă o “rată de atac” de 0,32%.

Cercetătorii chinezi au realizat și o hartă a ratei deinfectare, în funcție de locul ocupat de călători în tren:

  • pentru cei care au stat exact lângă persoanele deja pozitive – 3,5%
  • pentru cei care au stat în același rând cu persoanele deja pozitive, dar nu imediat lângă – 1,5%
  • pentru cei care au stat la un rând sau două în spatele persoanelor deja pozitive – 9,15%

Te poate interesa și: Un epidemiolog îi îndeamnă pe oameni să poarte şi ochelari sau viziere pentru a se proteja de COVID-19

Procentul de infectare, depinde și de timpul petrecut în tren, alături de una sau mai multe persoane infectate:

  • rata de infectare crește cu 1,3% pe oră, în cazul unui pasager așezat lângă o persoană deja pozitivă
  • dintre 1.342 de pasageri care au stat ulterior pe locul unei persoane deja infectate, doar una a contractat virusul, de unde rezultă o rată de pozitivare de 0,075%.

Concluzia cercetării este că pasagerii ar trebui să fie despărțiți de cel puțin două locuri și să călătorească maximum trei ore cu trenul, pentru a fi cât mai protejați de COVID-19.

Vezi și: Cele mai bune și cele mai proaste măști sanitare, clasate după nivelul lor de protecție. Ce trebuie să știi despre măștile pe care le poți cumpăra din comerț?

Pe de altă parte, cercetătorii nu au putut stabili exact dacă toți cei 234 de subiecți infectați ulterior călătoriei cu trenul au luat virusul în mijlocul de transport sau din altă parte, nici câți dintre participanții la studiu purtau măști de protecție, destul de utilizate în China încă înainte de epidemie.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri