Grupul de Comunicare Strategică a anunțat astăzi 458 de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă, după ce România a înregistrat ieri un record absolut al pacienților în stare severă și gravă. Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecțonist la Spitalul Militar, spune că, în următoarele două săptămâni vom înregistra același trend crescător al pacienților care ajung în secții de ATI, persoane ”recrutate” fie din pacienți deja diagnosticați, fie din noile cazuri confirmate.

”Suntem în continuare cu un număr important de cazuri diagnosticate în fiecare zi. Vedem că de mai mult de două săptămâni depășim cel puțin 1.000 de cazuri”, a declarat pentru wall-street.ro Valeriu Gheorghiță, medic infecțonist la Spitalul Militar.

Acesta atrage atenția că, în mod secundar, sunt generate cazuri severe și critice care sunt internate în secțiile de terapie intensivă și că s-a ajuns la o supraaglomerare a secțiilor de terapie intensivă, cel puțin a celor dedicate pacienților cu COVID.

Medicul este de părere că în perioada imediat următoare (cel puțin două săptămâni), România va înregistra același trend crescător al pacienților care ajung în secții de ATI.

”Aceștia se recrutează atât din cazurile diagnosticate în perioada anterioară, cât și din cazurile nou diagnosticate”, explică medicul infecționist.

”Din punct de vedere epidemiologic, din nefericire, procentul cazurilor severe și critice care ajung în ATI este în creștere și numărul absolut la cazurilor, care a ajuns la peste 400, trebuie sa fie un semnal de alarmă”.

Vezi și: A început selecția pacienților pentru terapie intensivă. Un medic a dezvăluit cum sunt rotiți bolnavii de coronavirus

Suntem aproape de faza de platou

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că România se apropie de faza de platou în ceea ce privește infectările cu noul coronavirus, transmisibilitatea acestuia ajungând în jur de 1 sau chiar sub 1.

Totul stă în mâna cetățenilor, care trebuie să înțeleagă importanța măsurilor de siguranță.

Citește și: Epidemiolog: La 14 septembrie am putea avea peste 1.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi

”Măsurile deja implementate în ultima perioadă se înscriu într-o strategie recomandată la nivel internațional de limitare a răspândirii infecției și de controlul focarelor de infecție pe zone geografice. Aceste măsuri sunt clar diferențiate în funcție de intensitatea circulației virusului pe o anumită zonă și sperăm că în perioada următoare să ajungem într-o fază de platou. Momentan, acel nivel bazat pe reproducerea virusului, care denotă transmisibilitatea lui, este în jur de 1 sau chiar sub 1. Acest lucru ne spune că suntem aproape de faza de platou”, a explicat medicul.

Cu toate acestea, dr. Gheorghiță avertizează că toate datele se por schimba în cifre pozitive mai greu.

”Cel mai ușor se pot deteriora lucrurile și să asistăm astfel la o creștere a numărului de cazuri. Trebuie să înțelegem că fără respectarea regulilor de cât mai mulți dintre noi nu vom putea să controlăm răspândirea infecției”, a conchis acesta.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri