Pancreatita cronică este o boală relativ rară, caracterizată prin distrugerea progresivă a pancreasului. Organul este situat în cavitatea abdominală în apropierea ficatului și a splinei și este o glandă care produce suc pancreatic, implicat în digestie. Pancreasul secretă și hormoni, inclusiv insulina și glucagonul, cu rol în metabolizarea zahărului. Pancreatita cronică este o boală ireversibilă, cu numeroase complicații, printre care diabetul zaharat și scaunul gras. Cele mai multe cazuri de pancreatita cronică apar pe fondul consumului de alcool pe perioade lungi, al formării calculilor biliari, dar trebuie precizat faptul că există și forme ereditare ale acestei boli.

Dacă ai fost diagnosticat cu pancreatită, trebuie în primul rând să te informezi cât mai bine despre această boală, despre cauze, manifestări, tratament și modul în care o poți gestiona, pentru a avea un stil de viață cât mai confortabil. Dacă ai întrebări sau neclarități privind pancreatita cronica, întreabă medicul curant și nu ezita să citești cât mai mult, consultând surse autorizate.

Cauzele pancreatitei cronice

Leziunile care duc la disfuncția pancreasului se formează treptat, provocând daune ireversibile. Canalele din pancreas sunt distruse și apare fibroza, caracteristică pancreatitei cronice.

Aproximativ 70-80% dintre cazurile acute de pancreatită sunt cauzate de calculi biliari sau abuz de alcool. Riscul de pancreatită este semnificativ crescut la un consum zilnic, timp de 6-12 ani, de peste 80 de grame de alcool (aproximativ opt pahare de vin). Pancreatita cronică se poate dezvolta, în medie, la 18 +/- 11 ani de la debutul consumului excesiv de alcool, potrivit United European Gastroenterology.

40% dintre cazurile de pancreatită sunt cauzate de calculii biliari. De asemenea, diverse tumori ale pancreasului, hiperglicemia, hipercalcemia și pancreas divisum, cea mai frecventă malformație congenitală a organului, se numără printre cauzele pancreatitei cronice. În 10 până la 20% dintre cazuri nu se poate stabili cauza.

Care sunt simptomele

Principala manifestare a pancreatitei este o durere intensă în zona abdomenului superior, cu debut brusc. Este asemănătoare unei crampe și se poate propaga în spatele și pe părțile laterale ale abdomenului. La unele persoane, consumul de alimente sau alcool poate declanșa sau agrava această durere. Poziția aplecat înainte poate să mai reducă din intensitatea durerii. În cazul pancreatitei cronice, durerea poate dura mai multe zile, în timp ce la pancreatita acută, aceasta este mai intensă și durează doar câteva ore. Intervalul dintre două atacuri poate varia de la câteva zile la câțiva ani.

Un alt simptom este acela că pacientul pierde foarte mult în greutate, deși are apetit și nu și-a modificat obiceiurile alimentare. Pancreatita poate fi asociată și cu diabet zaharat sau scaun gras. La unele persoane se observă o colorare în galben a pielii (icter).

Care sunt complicațiile

Complicațiile pancreatitei cronice sunt numeroase. În primii aproximativ cinci ani de evoluție a bolii, cea mai frecventă complicație o reprezintă episoadele acute.

Printre alte complicații se numără chisturile pancreatice - care pot apăsa pe organele vecine, se pot infecta sau se pot rupe în abdomen -, hemoragiile digestive și steatoreea (scaunul gras). Aproximativ 80% dintre pacienții care suferă de peste 15 ani de pancreatită dezvoltă și diabet zaharat.

Mortalitatea în rândul pacienților cu pancreatită cronică este mai ridicată decât în cadrul populației generale. La aproximativ zece ani de la debutul bolii, rata de supraviețuire este de 69-80%, potrivit National Center for Biotechnology din SUA.

Cum se tratează

În primul rând, medicii recomandă renunțarea totală la consumul de alcool, dacă este cazul. Apoi, pentru că durerea este principalul simptom, specialistul va pune la punct un plan de gestionare a acesteia, inclusiv medicamentos și chirurgical.

În plus, medicul va prescrie o dietă care să asigure nevoile nutriționale ale organismului, din care să fie excluse majoritar grăsimile. Pacienții cu diabet vor urma o dietă specifică.

Tratamentul medical include și gestionarea insuficienței pancreatice. În unele cazuri se poate ajunge la intervenție chirurgicală.

Cum să trăiești cu pancreatită cronică

În primul rând, trebuie să fii foarte atent și să respecți dieta recomandată de medic. Este vorba despre o dietă echilibrată, cu un aport caloric suficient, un conținut redus de grăsimi, pentru că pancreasul nu le poate digera corespunzător, și un aport normal de zahăr, dacă nu suferi și de diabet. Această boală face obiectul unor recomandări dietetice specifice.

În al doilea rând, medicii recomandă renunțarea totală la consumul de alcool și la fumat.

Durerea este principalul simptom în cazul a 80% dintre pacienții cu pancreatită cronică, potrivit United European Gastroenterology. Dacă durerile te împiedică să dormi, discută despre acest aspect cu medicul, care va ști exact ce să-ți recomande.

În ceea ce privește activitatea fizică, aceasta este importantă pentru a-ți gestiona mai bine starea generală de sănătate. Sunt potrivite sporturile de anduranță, precum alergarea și ciclismul.

Dacă pleci în vacanță sau călătorești frecvent, ai grijă să îți iei în bagaje doze suficiente de medicamente, precum și rețeta de la medic.

Odată instalată, pancreatita este o boală incurabilă, scopul tratamentului fiind de a încetini evoluția leziunilor. Iar, prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, care presupune eliminarea alcoolului, reducerea grăsimilor și respectarea unei diete specifice diabetului zaharat, dacă este cazul, boala poate fi ținută sub control.

Citeste si:

    Sursa foto: Pexels

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


    Setari Cookie-uri