INFOGRAFIC | Harta județelor unde școlile ar putea să fie redeschise

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, școlile urmând să fie deschise în funcție de numărul de noi cazuri COVID-19 din fiecare localitate. Având în vedere situația din prezent, localitățile din județe precum Argeș, Dâmbovița sau Gorj au cele mai mari șanse să aibă școlile cel puțin parțial închise.

Reînceperea anului școlar înseamnă că elevii for fi nevoiți să fie prezenți fizic în clase. Autoritățile vor lucra pe baza a trei scenarii – verde, galben și roșu – un “semafor” care va indica dacă școlile dintr-o anumită localitate se deschid (verde), dacă doar anumiți elevi merg la școală (galben), sau dacă școala rămâne închisă iar cursurile se fac online (roșu).

Care sunt criteriile în funcție de care Guvernul va redeschide școlile

  • Scenariul verde: mai puţin de o persoană, la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19 în respectiva localitate.
  • Scenariul galben: 1-3 persoane, la 1.000 de locuitori, detectate cu COVID-19 în ultimele 14 zile.
  • Scenariul roșu: peste 3 persoane, la 1.000 de locuitori, detectate cu COVID-19 în ultimele 14 zile.

Având în vedere situația înregistrată în ultimele 14 zile în țară (vezi harta de mai sus), localitățile din majoritatea județelor intră în scenariul verde.

Județul Argeș stă cel mai prost, fiind singurul care în prezent înregistrează o medie de 2 infecții la mia de locuitori și ar intra astfel în zona galbena. Tot în zona galbenă ar intra Brașov, Prahova, Dâmbovița, Gorj, Brăila, Vrancea și Galați.

Citeste si:
Guvernul spaniol insistă asupra carantinei totale pentru Madrid
Guvernul spaniol insistă...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Citiți și Iohannis: Dacă vor exista multe cazuri de COVID-19, amânăm anul școlar

Celelalte județe din țară, precum și Bucureștiul, ar intra în zona verde, ceea ce înseamnă că toți elevii vor fi nevoiți să participe fizic la cursuri.

Scenariul verde

Dacă mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile, localitatea respectivă intră în scenariul verde.

În această situație, toți copiii merg la școală, acest lucru fiind obligatoriu, nu opțional.

Citeste si:
Biolog: Coronavirusul devine din ce în ce mai contagios
Biolog: Coronavirusul devine...

Scenariul galben

Scenariul galben prevede un risc mediu, și presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În scenariul galben, la școală vor merge preșcolarii, elevii din clasele 0-4, precum și elevii din anii terminali. Restul elevilor vor face ore online, dar este posibil să meargă și la școală, prin rotație.

Citiți și Dacă școala se va închide din cauza noilor cazuri de COVID, părinții vor primi 75% din salariu pentru a sta acasă

Scenariul roșu

Scenariul roșu presupune că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Citeste si:
Școlile cu secții de votare vor avea doar cursuri online
Școlile cu secții de votare...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri