România a înregistrat cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei și anume, 1.415 noi infectări la 22.607 teste efectuate. Potrivit așteptărilor cadrelor medicale, dar și ale autorităților, această săptămână ar trebui să fie dovada restricțiilor impuse. Însă semnele pozitive ale măsurilor întârzie să apară. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, a declarat că numărul de noi cazuri se menține ridicat, semn că restricțiile nu au fost respectate, însă ar trebui să așteptăm până la finalul săptămânii, pentru o situație mai clară.

”Încă așteptăm să vedem ceva efecte. Faptul că încă avem un număr mare de cazuri e ușor îngrijorător. Într-adevăr, se testează mult, însă acest lucru se întâmplă de ceva vreme. Ar trebui să asistăm la o stabilizare a numărului de infectări”, a mărturisit dr. Marinescu, pentru wall-street.ro.

Vezi și: EXCLUSIV Dr. Adrian Marinescu: După 15 august vom vedea o scădere a numărului de infectări

Medicul infecționist insistă asupra nerespectării regulilor ca fiind principala cauză a menținerii numărului mare de infectări. În plus, dr. Adrian Marinescu este de părere că românii se relaxează prea mult pe durata concediilor, indiferent unde ar fi acestea, fie la munte, fie la mare.

”Este mai mult decât evident că măsurile nu reprezintă o rutină, în contextul în care avem concedii. Nu respectăm măsurile actuale. În plus, e greu de spus ce alte măsuri se pot lua”, a adăugat dr. Marinescu.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu despre pacienții internați în ATI: Asimptomaticii pot dezvolta o formă severă de coronavirus

Ce se va întâmpla cu deschiderea anului școlar

Un subiect controversat în perioada actuală este deschiderea anului școlar. Autoritățile se pregătesc intens pentru marele eveniment, însă condițiile pentru desfășurarea orelor de curs se află în lucru.

Dr. Adrian Marinescu consideră că luna septembrie va fi un test de forță majoră pentru sistemul sanitar românesc, dacă autoritățile nu vor găsi o modalitate pentru scăderea numărului de cazuri.

Te poate interesa și: EXCLUSIV Dr. Adrian Marinescu: Săptămâna aceasta ar trebui să vedem efectele restricțiilor impuse

”Dacă nu vom reuși să avem un echilibru, vom ajunge în luna septembrie, care va fi o luna foarte dificilă, deoarece vor începe școlile”, mai spune medicul infecționist.

Cât despre deschiderea anului școlar, dr. Marinescu susține că amânarea evenimentului nu reprezintă o soluție, iar obiectivul oficialilor trebuie să fie modul în care școlile vor funcționa.

”Amânarea anului școlar nu este o soluție. Ci e foarte important modul în care se vor desfășura orele de curs. Mi-aș fi dorit ca școala să funcționeze în mod clasic, dar cu reguli stricte, cum ar fi un număr maxim de elevi în clasă, cu respectarea distanțării sociale și cu purtarea măștii de protecție”, a explicat dr. Marinescu.

Alegerile electorale, o prioritate sau nu?

Nu doar redeschiderea anului școlar se află pe lista de priorități a oficialilor, ci și desfășurarea alegerilor electorale. Disensiunile politice împing România spre o a treia criză și anume, cea politică.

Dr. Adrian Marinescu insistă asupra faptului că alegerile electorale sunt un aspect secundar, iar oficialii ar trebui să intensifice controlul asupra respectării măsurilor de protecție, în găsirea unui echilibru în criza sanitară pe care o traversăm.

”Nu m-aș gândi la alegeri, atâta timp cât nu e un echilibru în raportările de noi cazuri. Alegerile sunt de ordin secundar. Important este să găsim soluții prin care să stabilizăm creșterea numărului de infectări”, a conchis dr. Marinescu.

Până astăzi, 12 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 65.177 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 31.048 pacienți au fost declarați vindecați și 7.026 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri