Cătălin Georgescu a donat plasmă la cinci săptămâni de la primul simptom de coronavirus, la mai puțin de patru de la testul pozitiv și aproximativ două săptămâni de la testul negativ.

El a povestit că a stat conectat la un sistem de colectare timp de 40 de minute, iar procesul seamănă mult cu donarea de sânge, dar aparatul de plasmafareză diferă.

Citește aici care sunt criteriile pentru a deveni donator vindecat de COVID-19

“Ai un ac mai mare decât media, dar ăsta-i cam singurul lucru neplăcut. Apoi stai lejer pe canapea (…) și centrifuga înaltă de lângă tine spală sângele de plasmă, o bagă la pungă și-ți returnează ce-i roșu în venă. Între timp, te-ntreci în glume cu personalul centrului care se străduiește să-ți facă șederea cât mai plăcută. În total dai cam 600ml de lichid galben-tulburel. Pare mult, dar n-am avut nicio problemă. Și cantitatea asta înseamnă trei doze de tratament pentru cineva care e acum internat în spital cu simptome severe. Mănânci bine ziua dinainte, dimineața dinainte și după. Preferabil ceva cu fier. Te scalzi în lichide, fructe, ce vrei tu. Dar nu grăsimi. În special nu înainte”, a povestit donatorul de plasmă convalescentă.

Tânărul a spus că a fost a doua persoană din București care a fost să doneze plasmă fără bilet de externare, afirmând că procesul de donare a fost debirocratizat. Totodată, el precizează că este important să meargă să doneze cât mai multe persoane, în special dintre cei confirmați, dar neinternați.

Vezi și: Un medic cere program național de evaluare a imunității la COVID-19: De tratament să beneficieze orice cetățean, nu doar IPS Pimen și soțul Andreei Esca

În ceea ce privește acordarea bonurilor valorice de 1.000 de euro, tânărul vindecat de COVID-19 este de părere că aceasta este o măsură disproporționată și foarte discutabilă, mai ales înainte de alegerile locale, iar mai util ar fi fost un program de testare gratuită pentru persoane deja infectate.

Te poate interesa și: România aruncă o treime din sângele donat din cauza lipsei aparaturii adecvate și a acreditării centrelor de transfuzii

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri