O femeie internată în stare gravă la Spitalul Județean Alba, cu COVID-19, a fost salvată cu ajutorul transfuziei de plasmă hiperimuna. Este primul astfel de tratament aplicat la unitatea medicală din Alba Iulia.

Femeia era în stare critică, pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În urma acestei intervenții medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătățit. Procedura de tratament s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției ATI, Tuzes Silviu.

"O pacientă în vârstă de 59 de ani, diagnosticată cu COVID-19, a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în data de 7 august a.c. Pacienta avea o stare de sănătate depreciată, cu o saturație în oxigen foarte scăzută, necesitând a fi intubată și ventilată mecanic. În dată de 13 august, i s-au administrat două unități de plasmă hiperimună, iar în urma acestui tratament pacienta a avut o evoluție favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilație mecanică. Pacienta este cooperantă, respiră singură și are o evoluție favorabilă. Starea de sănătate a femeii s-a îmbunătățit după administrarea tratamentului complex instituit de echipa medicală a secției noastre", a spus medicul Silviu Tuzes, potrivit Agerpres.

Te poate interesa și: Experiența unui donator de plasmă pentru tratamentul Covid-19: 600 ml de lichid înseamnă trei doze de tratament

Pacienta se află sub atentă supraveghere medicală, pe secția ATI, și va fi transferată pe secția Boli Infecțioase, dacă evoluția favorabilă a stării de sănătate se va menține.

Aceasta a fost prima transfuzie de plasmă hiperimună, de la un donator care a trecut prin boală și s-a imunizat, la o pacienta aflată în stare critică, la nivelul județului Alba. Cele două unități de plasmă hiperimună au fost obținute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț. În aplicarea procedurii medicale, s-au respectat protocoalele naționale și internaționale de tratament COVID-19.

La nivelul țării se înregistrează o lipsa acută de plasmă hiperimuna cu anticorpi. Aceasta este obținută de la pacienți vindecați de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care sunt de acord să doneze sânge. Plasma este o componentă a sângelui, iar sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 conține anticorpi.

Plasma de la donator vindecat se administrează doar pacienților critici infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2. La Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia există un echipament de plasmafereza (colectare plasmă umană). Pacienții vindecați de COVID-19, care donează sânge, pot ajuta la salvarea de vieți.

Sursa foto: Shutterstock / Elena Pavlovich

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri