Cu o structură pavilionară, răspândită la nivelul întregului oraş, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara a extins colaborarea echipei multidisciplinare de oncologie în spaţiul virtual, mulţumită unei soluţii de videocolaborare. Proiectul derulat de Datanet Systems permite medicilor să interacţioneze mai frecvent, mai facil şi mai eficient prin intermediul platformei Cisco Webex.

Oncologia este o specializare critică în orice sistem medical şi pentru care interdisciplinaritatea este o necesitate absolută. Evoluţia pacienţilor oncologici este marcată de două elemente, importante în egală măsură: diagnosticarea cât mai rapidă şi identificarea schemei optime de tratament. Pentru aceasta este nevoie de implicarea unor echipe interdisciplinare, cu reprezentanţi cel puţin ai domeniilor de bază : chirurgie, radioterapie, oncologie medicală, anatomie patologică, imagistică etc. Fiecare membru evaluează cazul din perspectiva propriei specializări, oferă soluţii şi propune scheme de tratament, prin combinarea avantajelor şi limitărilor fiecărei propuneri reieşind schema optimă de tratament pentru fiecare pacient în parte. Studiile internaţionale arată că pacienţii care au beneficiat de serviciile unor echipe multidisciplinare au avut o evoluţie mult mai bună, comparativ cu cei care au beneficiat de recomandările unui un singur specialist.

Videocolaborarea, o necesitate în oncologie

În România, majoritatea spitalelor sunt pavilionare şi nu reunesc în aceeaşi locaţie toate specializările care concură la diagnosticarea şi tratamentul cancerului. Pentru Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara reunirea unei astfel de echipe era o provocare majoră, deoarece secţiile sunt amplasate la distanţe mari, care ajung până la 6-7 km. Din această cauză, întâlnirile fizice consumau foarte mult timp şi nu aveau loc atât de frecvent pe cât îşi doreau membrii.

În 2019, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara a iniţiat, alături de Universitatea din Szeged şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara, unul dintre cele mai mari proiecte de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului colului uterin și colorectal.

În oncologie, timpul este elementul critic, atât pentru pacienţi cât şi pentru medici. Structura pavilionară a spitalului limita colaborarea echipei multidisciplinare. Ne propusesem întâlniri săptămânale, însă din cauze obiective (gărzi, consultaţii, trafic), circa 60% dintre colegi nu reuşeau să ajungă. Astfel, de cele mai multe ori, telefonul era singurul mijloc de comunicare, care însă nu putea suplini o întâlnire de grup. Iată de ce se impunea trecerea la o soluţie modernă care să mute aceste întâlniri în spaţiu virtual”, a declarat dr. Ştefan Curescu, Şef Secţie Oncologie Spitalul Municipal clinic de Urgenţă Timişoara.

Pentru a veni în sprijinul pacienților oncologici, o echipă a Spitalului Municipal de Urgenţă Timișoara, coordonată dr. Ştefan Curescu, și-a propus să dezvolte și să implementeze o soluție tehnică inovatoare prin care să faciliteze comunicarea și interacțiunea în cadrul unei echipe multidisciplinare, în mediul virtual. Discuţiile din cadrul echipei au conturat premisele dezvoltării unei platforme de videocolaborare care să elimine barierele fizice şi să permită tuturor membrilor echipei să interacţioneze eficient pentru diagnosticarea şi tratamentul cazurilor oncologice. Pentru realizarea proiectului a fost contractată compania Datanet Systems, specializată în soluţii de videocolaborare şi telemedicină.

Soluţia tehnică

În urma discuţiilor cu echipa medicală, specialiştii Datanet Systems au proiectat şi livrat o soluţie completă de videocolaborare, care integrează terminalele video Cisco DX80, licenţe Cisco Webex cu funcţionalităţi de Teams şi Meetings, precum şi subscripţii Dropbox Professional. Monitoarele de birou Cisco DX80 permit o utilizare simplă şi rapidă prin comparaţie cu PC-urile obişnuite, încorporează camere web şi microfoane performante, ceea ce oferă un nivel ridicat de calitate video şi audio.

Funcţionalităţile de Teams şi Meetings din Cisco Webex susţin derularea efectivă a întâlnirilor echipei multidisciplinare. Oferă acces la agenda cu indicatori de prezenţă pentru fiecare membru, camere virtuale de discuţii (comune sau individuale), ferestre de chat, partajare de informaţii etc. Complementar, pentru fişierele imagistice cu dimensiuni de 2-5GB, membrii echipei au acces la conturi profesionale Dropbox, integrate în platforma de colaborare. Soluţia este accesibilă din afara grupului, de către orice utilizator invitat pe baza unui cod, atât de pe PC-uri cât şi de pe telefoane mobile şi tablete, direct din browser sau prin instalarea clientului Webex dedicat. După instalarea şi configurarea echipamentelor, specialiştii Datanet Systems au derulat o sesiune de training, la care au participat atât medicii implicaţi, cât şi echipa IT a Spitalului Municipal Timişoara.

Platforma creată de Datanet Systems este uimitor de prietenoasă. Practic orice persoană obişnuită cu un telefon inteligent o poate utiliza. Terminalele video de birou au calităţi deosebite, însă platforma este accesibilă la fel de uşor de pe orice computer, telefon sau tabletă. Astfel putem participa la discuţii de oriunde ne aflăm. Oferă o mobilitate extraordinară. De asemenea, putem invita alţi colegi specialişti printr-un simplu email, iar aceştia devin foarte uşor membri ai echipei multidisciplinare”, a mai spus dr. Ştefan Curescu.

Soluţia livrată de Datanet Systems nu se limitează la videoconferinţă şi comunicare, ci extinde capacitatea de colaborare a întregii echipe. Alături de întâlnirile planificate, platforma permite dialoguri spontane, atunci când practica medicală o cere. Mai mult, fiecare caz clinic are un „dosar” asociat, care poate fi studiat de toţi cei implicaţi. Membrii echipei, pot partaja orice categorie de informaţii, indiferent de suport: imagistică, diagnostic, terapii, recuperare etc. Documentele imagistice sunt stocate în spaţiul virtual (cele sub 2GB direct în Webex, cele de 2-5GB în Dropbox) , pot fi consultate facil şi comparate în dinamica evoluţiei bolii. Anterior, din cauza dimensiunilor foarte mari, astfel de fişiere nu puteau fi trimise pe email şi fie nu erau analizate de toate persoanele implicate, fie erau transferate cu dificutate. Cu soluţia de videocolaborare, pacientul rămâne permanent în interiorul grupului (propunere de inlocuire: grupul rămâne permanent focusat asupra pacientului), iar medicul curant este susţinut cu informaţii şi recomandări pe parcursul întregului proces decizional. Platforma Cisco este securizată, iar informaţiile sunt criptate, ceea ce reduce riscul accesării necorespunzătoare a informaţiilor confidenţiale sau a documentelor medico-legale.

Beneficii: Tehnologie pentru binele pacientului

Utilizarea platformei Cisco Webex generează pentru echipa multidisciplinară a Spitalului Municipal Timişoara un nou mod de lucru, mai riguros şi mai eficient. Cazurile sunt „pregătite”, înaintea discuţiilor, ceea ce permite fiecărui membru să consulte dosarul cazului şi sursele suplimentare de informare: bibliografie, studii clinice etc. De asemenea, membrii echipei reuşesc să se întâlnească mai des, dar şi să coopteze un număr mai mare de specialişti. Pe termen lung, aceasta înseamnă că echipa va avea capacitatea să evalueze mai mult cazuri, iar aplicarea rezoluţiilor să fie mai rapidă.

Chiar de la primele întâlniri am remarcat randamentul superior. Lucrăm mai organizat, iar deciziile au o trasabilitate clară. Devenim un stat major care evaluează strategic etapele terapiei şi logistica necesară. Vorbim de planificare, reevaluări în funcţie de rezultate, schimbări de strategii, iar orice câştig de timp este benefic pentru pacient. Inclusiv reevaluarea cazurilor devine mult mai facilă prin urmărirea istoricului şi etapelor terapeutice parcurse. În esenţă, platforma ne ajută în atingerea obiectivului unic al fiecărui medic: mai binele pacientului”, a adăugat dr. Ştefan Curescu.

Alături de eficienţa lucrului în echipă, platforma de videocolaborare atinge şi aspecte de natură juridică. Conform legislaţiei curente din mai multe ţări, complexitatea cazurilor oncologice induce obligativitatea evaluării de către o comisie multidisciplinară pentru stabilirea corectă a diagnosticului şi strategiilor terapeutice.

Beneficii raportate de echipa medicală

  • Crearea unui nou mod de lucru bazat pe colaborare virtuală şi schimb de informaţii în format digital, potrivit atât în contextul pandemiei de Covid-19 cât şi al programului aglomerat al participanţilor,
  • Creşterea numărului de întâlniri lunare ale echipei multidisciplinare, prin eliminarea timpului consumat de deplasările între locaţiile spitalului,
  • Exploatarea oportunităţilor de organizarea ad-hoc a unor întâlniri de lucru necesare pentru evaluarea cazurilor grave,
  • Partajarea rapidă de documente imagistice de mari dimensiuni,
  • Trasabilitatea datelor medicale şi istoricului fiecărui caz dezbătut în cadrul echipei,
  • Cooptarea facilă a unor noi membri în cadrul grupurilor de lucru şi posibilitatea invitării altor cadre medicale pentru obţinerea unor opinii avizate,
  • Accelerarea timpul de diagnostic şi identificare a schemei optime de tratament,
  • Criptarea şi securizarea informaţiilor utilizate în cadrul echipei,
  • Mobilitate prin posibilitatea accesării platformei din orice locaţie şi de pe orice alt dispozitiv conectat la Internet (telefon, tabletă, PC),
  • Respectarea normelor GDPR şi eliminarea adreselor personale de email din procesul de transmitere a datelor medicale ale pacienţilor.

Colaborare

Proiectul de la Spitalul Municipal Clinic de Urgenţă Timişoara este rezultatul dorinţei echipei medicale coordonată de dr. Ştefan Curescu de a trece la un mod de lucru modern şi eficient. Totodată, Datanet Systems, în calitate de partener tehnologic, a integrat în această platformă de video colaborare, cunoştintele acumulate în proiecte similare, derulate la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, dar şi la Ministerul Educaţiei (platforma EDUCRED).

„Specialiştii de la Datanet Systems au înţeles nevoile spitalului şi au reușit să aplice tehnologia pentru creşterea calităţii actului medical. Am discutat dificultăţile echipei multidisciplinare şi împreună am conturat o soluţie, atât financiară, cât şi tehnică. Am experimentat şi apoi am perfecţionat. Pandemia ne-a ajutat să înţelegem şi mai bine avantajele lucrului la distanţă, iar acum nu ne putem imagina să lucrăm fără soluţia de videocolaborare”, a declarat dr. Ştefan Curescu.

Analizând reacţiile membrilor echipei de la Timişoara şi experienţa cu platforma Cisco, concluzia este uşor de intuit: interdisciplinaritatea este o necesitate critică, iar utilizarea unei soluţii de videocolaborare este obligatorie. Pandemia a impus o serie de norme, telemedicina şi-a arătat avantajele, iar lecţiile învăţate arată că sistemul medical nu poate progresa fără colaborare şi fără tehnologie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri