Efortul mondial de a crea un vaccin pentru noul coronavirus a început încă din ianuarie, la scurt timp după ce oamenii de știință din China au postat genomul SARS-CoV-2. Cu toate că dezvoltarea unui vaccin durează de obicei ani de zile, marile companii farmaceutice au ajuns pe ultima sută de metri cu testele clinice în graba de a găsi un vaccin împotriva noului coronavirus. Astfel, în timp ce unele companii au lansat mici studii de fază 1 destinate să stabilească doza corectă, altele au intrat deja în studiile de faza 3 care evaluează dacă vaccinurile sunt eficiente și sigure.

Cât durează crearea unui vaccin în laborator

Studiile au arătat că, în medie, durează 10 ani și 7 luni pentru dezvoltarea unui vaccin. Astfel, pentru poliomielită cercetătorii au avut nevoie de 7 ani pentru a găsi un vaccin, pentru pojar - 9 ani, iar pentru varicelă 34 de ani. Totodată, un vaccin pentru HPV a fost creat în 15 ani.

Vaccinurile împotriva coronavirusului s-au dezvoltat rapid, parțial deoarece guvernele și-au asumat riscul financiar de a dezvolta un vaccin care poate să nu funcționeze. Prin Operațiunea Warp Speed, guvernul Statelor Unite a investit aproximativ 9,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea și pentru a începe fabricarea unui vaccin înainte de a se finaliza cercetarea acestuia.

Astfel, cercetătorii sunt mai aproape de un vaccin anti-COVID 19 decât ne-am fi așteptat. Sunt șapte proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 care se află în faza 3 de testare și alte 19 în faza 1 şi 2, potrivit Washington Post.

Companiile care au ajuns în cursa finală pentru vaccin sunt CanSino Biological Inc./Beijing Institute of Biotechnology - Faza 3 de testare, Moderna/NIAID - Faza 3 de testare, Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm - Faza 3 de testare, Sinopharm - Faza 3 de testare, Sinovac - Faza 3 de testare, AstraZeneca/University of Oxford - Faza 3 de testare, BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer - Faza 3 de testare.

Vezi mai jos prin ce mecanism va avea acces România la un posibil vaccin anti-COVID?

Moderna

Compania americană de biotehnologie Moderna a intrat în faza finală a testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19 pe 27 iulie, studiul urmând a se finaliza pe 27 octombrie. Moderna este prima firmă din domeniu care a ajuns în acest stadiu la nivel mondial. În total, 30.000 de persoane vor participa la această fază decisivă în Statele Unite.

Tehnologia folosită de Moderna, bazată pe ARN mesager, vizează să dea corpului omenesc informaţiile genetice necesare pentru a declanşa preventiv protecţia împotriva coronavirusului.

Compania farmaceutică americană Moderna spune că va comercializa viitorul său vaccin său împotriva COVID-19 la un preţ cuprins între 32 şi 37 de dolari doza, un ''preţ de pandemie'' care va depinde de asemenea de volumele solicitate de fiecare ţară.

Vezi și: Vaccinul pentru COVID-19 ar putea fi administrat din două doze. Experții atrag atenția că o singură doză nu va fi suficientă

Pfizer/BioNTech/Fosun Pharma

Pfizer și BioNTech au intrat în faza 2 și 3 de testare, cu candidatul BNT162b2 din programul BNT162.

Programul BNT162 evaluează cel puțin patru vaccinuri experimentale, fiecare reprezentând o combinație unică de format ARN mesager (ARNm) și antigen țintă. BNT162b1 și BNT162b2 sunt ARN-uri modificate de nucleozide, formulate în nanoparticule lipidice. BNT162b1 codifică un antigen de domeniu de legare la receptor (RBD) SARS-CoV-2 optimizat, în timp ce BNT162b2 codifică un antigen proteic de lungime completă SARS-CoV-2 optimizat, potrivit reprezentanților companiei.

BNT162b2 este în prezent dezvoltat într-un studiu de faza II / III care va îngloba aproximativ 30.000 de participanți. Companiile au spus că, de săptămâna trecută, peste 11.000 de participanți au primit doze din acest vaccin.

Dacă studiile în curs au succes, iar candidatul la vaccin primește aprobarea autorităților, companiile se așteaptă în prezent să producă până la 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2020 și, probabil, mai mult de 1,2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021.

Compania a anunțat că dorește să impună prețul de 19,5 dolari pentru vaccinul pe care aceasta îl dezvoltă împreună cu societatea germană BioNTech şi care, la fel ca în cazul vaccinului Moderna, se află la începutul fazei a treia de testare.

AstraZeneca/University of Oxford

Rezultatele clinice pentru vaccinul AstraZeneca/University of Oxford ar putea fi furnizate autorităților de reglementare în acest an, dar oamenii de știință atrag atenția că nu vor să ardă pași importanți pentru a accelera aprobarea pentru utilizarea de urgență.

Teste clinice în diferite etape se află în desfășurare în Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud, Statele Unite și India. Vaccinul experimental împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca este sigur şi produce un răspuns imunitar, conform rezultatelor primelor stadii ale testelor clinice pe voluntari sănătoşi.

Vaccinul, denumit AZD1222 şi dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, nu a prezentat niciun efect secundar grav şi a determinat producţia de anticorpi precum şi un răspuns imunitar din partea celulelor T.

AstraZeneca a semnat o serie de acorduri cu guverne din diferite locuri ale lumii pentru a furniza acest vaccin, dacă se va dovedi eficient şi va obţine aprobarea organismelor de verificare a produselor farmaceutice. Compania a anunţat în mod public că nu va căuta să obţină profit de pe seama acestui vaccin în perioada de pandemie, iar o doză de vaccin în Europa ar putea costa 2,5 euro, potrivit ministrului Sănătății din Italia.

Citește și: OMS laudă rezultatele vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Oxford, dar avertizează că ”mai este drum lung”

Sinopharm, Sinovac și CanSino Biologics Inc

Potențialul vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) ar putea fi gata pentru a fi folosit până la sfârşitul acestui an. Preşedintele Sinopharm, Liu Jingzhen, spunea pentru televiziunea CCTV că ultimele stadii de testare clinică a noului vaccin ar putea fi încheiate în următoarele 3 luni.

Vaccinul experimental al Sinopharm a intrat în Faza III de testare, la care participă aproximativ 15.000 de persoane în Emiratele Arabe Unite.

Un vaccin candidat dezvoltat de CanSino Biologics Inc şi de o unitate militară de cercetare din China, care a indus un răspuns imunitar în majoritatea subiecţilor în etapele intermediare de testare, caută de asemenea oportunităţi de a intra în Faza III de testare în afara Chinei.

Testele de faza a III-a pentru vaccinul CoronaVac al companiei Sinovac au început săptămâna trecută în Indonezia. La acestea participă 1.620 de voluntari.

Bio Farma este implicată în dezvoltarea vaccinului şi a declarat că Indonezia ar trebui să aibă capacitatea de a produce 250 de milioane de doze pe an până la sfârşitul anului 2020, în aşteptarea testelor pe subiecţi umani.

Într-un interviu acordat Reuters miercuri, ministrul indonezian al Cercetării, Bambang Brodjonegoro, a declarat că ţara sa îşi dezvoltă propriul vaccin anti-COVID-19, supranumit vaccinul ''roşu şi alb'' după culorile drapelului naţional.

Brodjonegoro a spus că se preconizează că producţia vaccinului Bio Farma va începe cândva în 2021.

Un alt potenţial vaccin, dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech, folosind o tehnologie similară, este testat în Faza III în Brazilia.

Alți potențiali candidați care încă nu au ajuns în faza a 3 sunt Novavax Inc, Sanofi și Janssen Companiile Farmaceutice.

Janssen Companiile Farmaceutice

Johnson & Johnson a anunțat că, prin Janssen Companiile Farmaceutice, a accelerat inițierea fazei 1/2a, primul studiu clinic uman din cadrul investigării vaccinului SARS-CoV-2, Ad26.COV2-S, recombinat. Studiul a început în a doua parte a lunii iulie, iar în septembrie compania speră să începă faza III, pe 60.000 de persoane.

„Programul nostru din faza 3 este destinat să fie cât mai robust posibil și ar putea include până la 60.000 de participanți. De asemenea, va fi realizat în locuri cu rate mari de incidență”, a declarat purtătorul de cuvânt al Johnson & Johnson.

Vezi și: Managing Directorul Janssen în România, Companiile Farmaceutice ale Johnson&Johnson: Obiectivul nostru este să extindem accesul la soluții inovatoare pentru pacienții români

În timp ce compania înregistrează progrese în dezvoltarea clinică a vaccinului SARS-CoV-2, Ad26.COV2-S, recombinant, aceasta continuă să-și crească și capacitățile de fabricație și participă în discuții active cu partenerii globali pentru a asigura accesul la nivel mondial.

Compania și-a luat angajamentul de a furniza peste un miliard de doze la nivel global pe parcursul anului 2021, cu condiția ca vaccinul să fie sigur și eficient.

Compania a precizat că folosește aceleași tehnologii pe care le-a folosit pentru a produce vaccinul experimental împotriva Ebola, care a fost furnizat oamenilor din Republica Democrată Congo la sfârșitul lui 2019.

Novavax

Novavax a început recrutarea voluntarilor pentru faza 2 în ceea ce privește candidatului său pentru vaccinul Covid-19, NVX-CoV2373. Compania speră să includă în această parte a programului persoane cu vârste mai înaintate, între 60-84 de ani.

Novavax Inc., una dintre companiile care lucrează la un vaccin împotriva COVID-19, va primi 1,6 miliarde de dolari prin programul Operațiunea Warp Speed a SUA.

Fondurile vor permite companiei să facă teste avansate pe oameni și să stabilească o unitate de producție pentru a putea furniza 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2020.

Programul Warp Speed al Administrației Trump a finanțat mai multe companii, inclusiv Johnson & Johnson, Merck & Co., Pfizer Inc., Moderna Inc. și AstraZeneca Plc, pentru a obține vaccinul cât mai devreme.

Operațiunea Warp Speed urmărește astfel să scurteze un proces care, de obicei, durează ani întregi. Programul este coordonat de generalul Gustave Perna, care conduce Programul pentru Dotări al Armatei SUA, și de fostul director executiv al GlaxoSmithKline, Moncef Slaoui.

Fondurile vor permite Novavax să înceapă faza finală a studiilor pentru vaccin, pe 30.000 de subiecți.

Sanofi

Sanofi este unul dintre liderii mondiali în domeniul vaccinurilor și lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.

Primul, dezvoltat în colaborare cu GSK, folosește un adjuvant al grupului britanic pentru a-i crește eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant. Acest vaccin a primit finanțare de la Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) din Statele Unite pentru a accelera dezvoltarea.

Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio și se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna.

Primul vaccin va intra în studii clinice în septembrie, în timp ce al doilea spre sfârșitul acestui an, potrivit estimărilor Sanofi.

Prin ce mecanism va ajunge vaccinul anti-COVID la pacienții români

România va beneficia de vaccinul anti-COVID odată cu celelalte țări din UE, potrivit aceluiași mecanism prin care și medicamentul Remdesivir a fost distribuit tuturor țărilor membre ale Uniunii, pentru tratarea cazurilor grave. Astfel, la nivelul Uniunii Europene, se poartă discuții cu toate companiile care au în dezvoltare un potențial vaccin.

Până în acest moment, Comisia Europeană (CE) a încheiat o serie de discuţii preliminare cu societatea Moderna pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. Moderna este cea de-a cincea societate cu care Comisia a încheiat discuţii, după Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac şi AstraZeneca.

Se anticipează că CE va dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opţiune de a cumpăra până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19. Comisia Europeană continuă discuţiile intensive cu alţi producători de vaccinuri, se mai precizează în comunicat.

Ministrul Sănătății a anunțat că România a cerut 10 milioane de doze pentru a acoperi "măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus. Surplusul vrem să-l facem efectiv în măsura evoluției pentru tot ce înseamnă patologie coexistentă în a preveni infecția cu coronavirus".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri