România se apropie cu pași repezi de 100.000 de cazuri. În plus, luna septembrie aduce și alte câteva evenimente notabile precum deschiderea școlilor și realizarea alegerilor electorale. Cu alte 1.271 de cazuri nou confirmate în ultimele 24 de ore, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, a declarat că, din păcate, nu avem un echilibru al răspândirii coronavirusului.

”Din păcate, nu avem acel echilibru mult dorit. Ne aflăm pe un platou cu dinți de fierăstrău, cu variații date de numărul testelor efectuate și de desfășurarea anchetelor epidemiologice”, a spus dr. Adrian Marinescu, pentru wall-street.ro.

Pe fondul unor evenimente ulterioare, cum ar fi deschiderea școlilor, desfășurarea alegerilor electorale, dar și debutul sezonului rece, medicul speră la o creștere echilibrată în lunile ce vor veni. Cu toate acestea, ceea ce remarcă, în prezent, este evoluția negativă a pacienților internați în ATI.

Sper ca toamna să nu aducă noi focare de infecție.

”De foarte multă vreme atragem atenția asupra cazurilor severe care ajung în ATI. Ei bine, evoluția nefavorabilă din secțiile de Terapie Intensivă se reflectă în numărul mare de decese raportat, 51 numai pentru ultimele 24 de ore”, a adăugat medicul infecționist.

În plus, dr. Adrian Marinescu susține că nu ar trebui să sperăm la o scădere odată cu finalizarea sezonului estival.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu: Din septembrie va scădea numărul de teste

”Ne-am așteptat la o scădere în luna august, de care nu am avut parte. Într-adevăr, putem asista la o variație odată cu terminarea vacanțelor românilor, însă nu va fi una de lungă durată ”, a explicat dr. Marinescu.

Cât despre cazurile reconfirmate pozitiv, medicul susține că nu aici ar trebui să ne concentrăm atenția, deoarece relevanța evoluției epidemiologice constă în cazurile nou confirmate.

”Trebuie să avem în vedere că testul PCR este util pentru a pune un diagnostic. Însă acesta nu face diferența între virusul în stare activă sau fragmente de virus mort”, a mai spus dr. Marinescu.

Vezi mai multe informații în: Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Testele efectuate ne arată doar un vârf de aisberg

Nu în ultimul rând, acesta a atras atenția asupra existenței unui număr mult mai mare de cazuri decât cel zilnic raportat.

”Un număr mai mare de cazuri de infecție cu COVID-19 există în toate statele. Este o situație normală, având în vedere că în niciun stat nu se face testare în masă. Iar dacă se face, aceasta ar trebui atent urmărită”, a conchis dr. Adrian Marinescu.

La nivel mondial au fost înregistrate peste 27.500.000 de cazuri de coronavirus, dintre care 98.304 sunt doar în România. Statele Unite ale Americii continuă să dețină locul întâi la numărul de infectări, cu peste 6 milioane de cazuri, urmate îndeaproape de India, cu peste 4 milioane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri