Austria a intrat în al doilea val de infectări cu noul coronavirus, după ce de vineri până sâmbătă au fost raportate aproape 870 de cazuri noi de infectare, dintre care peste jumătate în capitala Viena. wall-street.ro a stat de vorbă cu prim. dr. Walter EBM, CEO-ul Wiener Privatklinik și cu Thomas Ebm, Director al departamentului de control WPK și CEO al farmaciilor Wiener Privatklinik și a aflat cum se pregătește pentru al doilea val de coronavirus unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, la care apelează anual peste 1.000 de români.

În timp ce spitalele din România, atât cele private, cât şi cele de stat, au luat o pauză de la intervenţiile chirurgicale în ultimele luni, Wiener Privatklinik din Austria și-a păstrat porțile deschise pe timp de pandemie.

În primele luni ale anului 2020, Wiener Privatklinik a pierdut 2 milioane de euro ca urmare a scăderii numărului de pacienți, a medicilor activi și a costurilor cu testele și măștile.

”Spitalul nu a fost închis niciodată, însă activitatea a fost redusă cu 40%. Am pus la dispoziție mai puține paturi, iar cei care lucrau pe partea administrativă au stat acasă”, a declarat prim. dr. Walter EBM, CEO Wiener Privatklinik.

Cu toate că în perioada verii procentul pacienților internați este mai mic, cred că în următoarele 4 luni fluxul de pacienți va fi același ca în anii trecuți.

Prim. dr. Walter EBM - CEO Wiener Privatklinik

Spitalul din Viena a implementat măsuri stricte încă de la începutul pandemiei, mizând pe testarea pacienților și a angajaților. Astfel, pacienții care au nevoie de internare trebuie să vină cu o zi înainte la spital pentru testul COVID-19.

În cazul pacienților care au nevoie de internare rapidă, aceștia fac testul COVID-19 și sunt introduși într-o încăpere în care sunt tratați ca și cum ar fi infectați până la aflarea testului. În acest timp aceștia urmează tratamentul pentru care au venit la WPK.

În total, clinica a făcut 3.000 de teste pe pacienți și staff care au costat în jurul a 300.000 euro.

”Am fost stricți încă de la început și am făcut foarte multe teste. În clinică testăm o dată la două săptămâni. Nimeni nu întră în clinică fără a fi testat. Pacienții trebuie să vină cu o zi înainte de internare pentru a se testa, la fel și personalul care pleacă în concediu. Asta ne-a făcut să fim siguri”, a explicat prim. dr. Walter EBM.

”Am fost primul spital privat din Austria care a început din timp cu prevenția împotriva noului coronavirus. În primul rând am separat pacienții de medici și de personalul administrativ așa că am făcut uși separate, una pentru pacienți, alta pentru staff. Pentru fiecare intrare în unitatea medicală se face un triaj epidemiologic”, a completat Thomas Ebm, Director al departamentului de control WPK și CEO al farmaciilor Wiener Privatklinik.

Te poate interesa și: Cum a devenit România un furnizor de pacienți pentru spitalele private din Europa. Interviu cu directorul general al Wiener Privatklinik

De asemenea, în cadrul măsurilor luate împotriva coronavirusului, tot personalul medical și cel administrativ a luat parte la traininguri cu privire la utilizarea măștii, a combinezoanelor, spălarea și dezinfectarea corectă a mâinilor, etc.

”O altă direcție pe care ne-am axat a fost să ne salvăm personalul, să nu fie infectat cu coronavirus. Am fost aproape și față de colegii care lucrau de acasă și îi sfătuiam să nu se ducă în locuri aglomerate sau cu risc de infecție, să păstreze distanța”, a mai spus Thomas Ebm.

Cum se pregătește Wiener Privatklinik pentru al doilea val COVID-19

Austria a intrat în al doilea val de infectări cu noul coronavirus, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz, în contextul unei creşteri continue a numărului de cazuri pozitive.

Sezonul rece va fi dificil pentru noi, pentru că trebuie să diferențiem cazurile de coronavirus de cazurile de gripă. Acesta va fi momentul în care vom vedea dacă tot ce am făcut până acum a fost ok.

Thomas Ebm - Director al departamentului de control WPK

De asemenea, unitatea medicală recomandă vaccinarea angajaților. Pentru sezonul rece, WPK a comandat 400 de vaccinuri gripale și va introduce teste COVID-19 bazate pe detecția de antigen care oferă rezultatul în 15 minute.

În plus, spitalul a achiziționat un robot cu lumină UVC pentru protocolul de curățenie și dezinfecție, ca măsură suplimentară de prevenire a infecțiilor de COVID-19. Tehnologia dispozitivului inteligent are o eficienţă de 99,99% în distrugerea viruşilor şi bacteriilor din aer și de pe suprafețe. Noul echipament a costat în jur de 60.000 euro.

Robotul UVD este produs în Danemarca și este un robot de dezinfecție, certificat la nivel european și validat de teste clinice efectuate la nivel internațional. Spectrul de lumină UVC pe care acesta îl emite neutralizează agenții patogeni în spațiile închise în câteva secunde, făcând mediul sigur pentru desfășurarea activităților spitalicești.

Vezi și: Luptând împotriva Covid prin inovație. Spitalul WPK din Viena a lansat o platformă inovatoare pentru pacienții internaționali

Robotul este proiectat să funcționeze autonom și poate fi operat ușor de către personalul responsabil cu curățenia și dezinfecția, prin intermediul unei aplicații mobile. Odată primită o comandă, acesta trasează harta cu zona în care trebuie să acționeze și se deplasează singur în saloane/sălile de operație de la diferite etaje. Dezinfectarea unui salon de 35 mp este realizată într-un interval de 10 - 15 minute.

Ce strategie a abordat Wiener Privatklinik pentru următorii ani în context pandemic

Anual, peste 4.000 de pacienți internaționali accesează servicii de diagnostic și tratament în cadrul Wiener PrivatKlinik, circa 28% dintre aceștia fiind români. Astfel, cu toate că românii au început să vină la tratament, o mare problemă o constituie pacienții din Rusia și din țările arabe, care au interdicție de călătorie.

Prim. dr. Walter EBM spune că, pentru acest an, WPK speră la un număr de pacienți egal cu cel de anul trecut, dar pentru anul viitor se așteaptă la o creștere de 4 - 5%. Acesta consideră că activitatea instituției va reveni la normalitate în 2021.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te-ar putea interesa și cum arată serviciile medicale austriece

”Am învățat despre această boală, nimeni nu știa ce e acest virus în iarnă. Am învățat că nu este atât de periculos pentru oamenii tineri, doar pentru cei în vârstă și pentru cei care prezintă comorbidități. Dacă o să avem un vaccin, împreună cu toate aceste măsuri, în 2021 ar trebui să ne revenim”, a completat sursa citată.

Pe perioada crizei, Wiener Privatklinik a utilizat tehnologia pentru a crea o clinică virtuală inovatoare și modernă - WPK Online Healthcare Center, care permite să ajute pacienții internaționali, online, prin intermediul tehnologiei, astfel încât aceștia să beneficieze în continuare de expertiză medicală, chiar și atunci când călătoriile nu sunt posibile.

Prin intermediul acestei clinici, pacienți din întreaga lume, inclusiv din România, pot beneficia de consultații video cu experți austrieci reputați dintr-o gamă foarte largă de specialități medicale.

Citește și: Povestea româncei care lucrează în Austria și elimină granițele în sănătate pentru mii de pacienți de acasă

Această clinică virtuală nu se afla în planurile WPK, dar a fost o oportunitate minunată pentru a fi alături de pacienți. Proiectul va continua și în următoarea perioadă și se va afla în strategia de dezvoltare a Wiener Privatklinik.

WPK Central European Academy Cancer Center (WPK CEACC), parte a Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, s-a extins luna aceasta cu 8 departamente de chirurgie oncologică, venind în sprijinul pacienților internaționali cu noi posibilități de tratament al cancerului aflat în diferite stadii de evoluție.

Pentru următoarea perioadă, Wiener Privatklinik plănuiește să investească 40 de milioane de euro în extinderea centrelor medicale și în amenajarea unui nou centru de bătrâni.

”Vrem să ne concentrăm pe oncologie, avem competență în oncologie, echipamente medicale de ultimă performanță pentru un diagnostic precis și specialiști de top, mulți dintre aceștia provenind de la AKH Viena. Am cumpărat o clădire și vom construi un nou corp al WPK. Construcția va începe 2021 și va fi finalizată până la finalul lui 2023”, a conchis directorul general al Wiener Privatklinik.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri