Începutul de an școlar este unul atipic, care iese din anonimat. Incertitudinea care a stat în jurul măsurilor ce urmau a fi implementate la deschiderea școlilor a generat o serie de discuții lungi în rândul profesorilor, părinților, dar și autorităților. Nelul Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că regulile ce trebuie respectate sunt simple: mască, distanțare și dezinfectant.

În cadrul Jurnalului de Seară, difuzat la postul de televiziune Digi24.ro, ministrul Sănătății a adăugat și faptul că urmează o lună de foc pentru România. Luna septembrie este pe de o parte, gazda deschiderii anului școlar, iar pe de altă parte, a desfășurării alegerilor locale.

Nimeni nu era obișnuit cu acest început de an școlar diferit.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

În plus, ministrul Sănătății a mai spus că urmează o perioadă critică, de 10-14 zile, în care virusul își ”va face de cap”.

”În urma acestor 10-14 zile, vor urma verificări și modificări în școli, în funcție de evoluția epidemiologică”, a mai spus Nelu Tătaru.

Cum se vor desfășura orele?

Nelu Tătaru, care a fost întrebat dacă ar avea curajul să lase şcolilor deciziile privind purtarea măştii sau cântatul la orele de muzică, precum în landul Baden-Württemberg din Germania, a afirmat că, până acum, la noi în ţară, respectarea regulilor a dus la "rezultate bune şi ne ajută să trecem peste acest moment pandemic".

"Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite - Guvernul României nu - să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm", a spus ministrul.

Tătaru consideră că şcolile amintite "au un anumit standard" şi pledează pentru purtarea măştii şi în exterior "când avem grupuri şi avem aglomerări umane".

"Eu am văzut acele şcoli. Sunt şcoli care au un anumit standard. Menţin şi cubajul, menţin şi distanţa şi atunci pot încerca şi distanţa. Au clase mari, au o distanţare care le permite să nu poarte acea mască în timpul orelor. Acea mască o vor purta la ieşirea în pauză, pe culoare, la ieşirea în curtea interioară, acolo unde se formează acele aglomerări. (...) Şi noi şi celelalte ţări explicam foarte clar în ce măsură se poate sta fără o mască. La început era în exterior. Dar atunci când avem grupuri şi avem aglomerări umane şi în exterior, purtăm o mască. Acolo unde nu putem respecta o distanţare fizică, purtăm o mască", a declarat ministrul Sănătăţii.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri