Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere de circa 20% a cazurilor de COVID-19 și a precizat că așteaptă cu îngrijorare datele de peste o săptămână, care vor arăta impactul deschiderii școlilor și dacă situația este sub control, scrie G4Media.

„Este clar că impactul reluării activităților de la 1 septembrie a existat. A fost o creștere de circa 20% raportat la perioada anterioară. Acum trebuie să vedem ce se va întâmpla cu impactul deschiderii școlilor. (…) Aștept și cu interes profesional, și cu îngrijorare rezultatele din perioada următoare, pentru că deschiderea școlilor are un impact asupra transmiterii”, a spus Alexandru Rafila.

El a precizat că important este să fie „o creștere rezonabilă, de 10-20%, care să nu pună în pericol sistemul medical”.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu: Urmările deschiderii școlilor se vor vedea la 1 octombrie

Situația este sub control?

În legătură cu faptul că, pe de o parte, autoritățile spun că „situația este sub control”, iar pe de altă parte numărul de cazuri zilnice crește, Alexandru Rafila a declarat:

„Ne-am obișnuit cu această boală. Pentru foarte multă lume au intrat în reflex măsurile de protecție și atunci ar trebui să fie mai ușor de gestionat. (…) Din punct de vedere epidemiologic, lucrurile acum sunt mai serioase, pentru că la început nu aveam transmitere comunitară, erau persoane venite din alte țări și trasabilitatea cazurilor era mult mai ușor de realizat atunci decât acum. În privința faptului că situația e sub control, e și asta o chestiune de percepție. Cât timp nu avem o suprasolicitare în spitale, sigur, ea este sub control. Nu știu cât din punct de vedere epidemiologic e sub control. Lucrul ăsta îl vom vedea peste o săptămână, când vom vedea impactul deschiderii școlilor și vom vedea dacă am fost pregătiți pentru acest pas și dacă autoritățile gestionează situația”.

Vezi și: Dr. Adrian Marinescu: Nu ne așteptam la cifre așa de mari pe parcursul verii

Rafila a mai spus că țările din vest sunt cu siguranță în valul doi epidemic, după o perioadă de acalmie destul de lungă în timpul verii.

„Diferența e că la noi am avut destul de multe cazuri și vara. La noi, începând de la 1 iunie, a fost o evoluție constant crescătoare care nu s-a oprit, iar acum am ajuns la o medie zilnică de 1400-1500 de cazuri”, a adăugat el.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri