Examinarea cordului se face cu ajutorul unui aparat extraordinar, cunoscut sub denumirea de EKG sau ECG. De fapt, denumirea întreagă este aceea de Electrocardiogramă. Aceasta este o examinare majoră în cardiologie care permite deci diagnosticarea precisă, în special cea a aritmiilor, infarctului sau pericarditei.

O electrocardiogramă este testul care înregistrează activitatea electrică a inimii. Stimularea electrică a unei celule musculare cardiace determină apariția unei activități electrice și mecanice care poate fi înregistrată. Electrocardiograma constă în studierea mai precisă a activității electrice a atriilor și ventriculelor, datorită electrozilor așezați pe pieptul, încheieturile mâinilor și gleznele pacientului. Astfel, înregistrarea activității electrice se poate face departe de inimă, corpul fiind un conductor excelent. Electrozii înregistrează fie o diferență de curent electric între două puncte, fie direct curentul electric cu ajutorul unui singur electrod. 12 derivări sunt de obicei înregistrate pe urmele EKG și pot fi extinse la 18 derivări în anumite circumstanțe. Electrocardiograma este o examinare rapidă, care durează câteva minute și este complet nedureroasă. Se poate face în timpul unei consultații, într-un mediu spitalicesc, acasă sau pe drumul public în situații de urgență. Pacientul stă întins pe spate. Electrozii sunt aplicați pe piele, acoperiți anterior cu o pastă conductivă. Înregistrarea se face pe hârtie milimetrică. De asemenea, evoluția aparaturii medicale, ne pune la dispoziție acum aparate precum

un ECG monitor 1 channel bluetooth. Acest aparat este mic, portabil și poate fi folosit de oricine. Pentru o astfel de examinare nu este necesară hârtia milimetrică deoarece, prevăzută cu un Bluetooth, datele măsurate pot fi transferate pe smartphone-uri cu aplicația CardioExpert. În plus, datele pe care le obții pot fi transferate pe computer cu ajutorul USB-ului inclus. Acest ECG monitor 1 channel Bluetooth este ideal pentru a fi luat oriunde, în călătorii, excursie, delegații sau chiar și în vârf de munte, datorită dimensiunilor compacte și greutății reduse. Dacă te știi cu probleme ale inimii, este indicat să nu îți lipsească un astfel de aparat pe care îl vei găsi la hmdmedical.uk.com. Conform indicațiilor de pe site, acest dispozitiv ECG mobil Beurer ME 90 are: ecran LCD; 3 metode de măsurare; 36 spații de depozitare; oprire automată pentru a economisi energie; durata înregistrării de 30 de secunde; sunt compatibil cu Apple și dispozitive Android, au un conector USB și îți oferă 3 ani de garanție.

Când este indicat să apelezi la o examinare EKG?

În caz de urgență, electrocardiogramă este indicată la pacienții cu simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, leșin sau pierderea cunoștinței. În aceste situații, EKG-ul face posibilă diagnosticarea mai multor patologii cardiace. Apariția durerii în piept asociată cu modificări caracteristice ale electrocardiogramei face posibilă diagnosticarea imediată a unui infarct miocardic, localizarea arterei inimii care este blocată și determinarea tipului de infarct și a locației sale. Astfel, pot fi descoperite infarcturi anterioare, infarcturi inferioare și infarcturi ale peretelui lateral al inimii. EKG-ul poate sugera alte cauze care determină prezența durerii toracice, cum ar fi pericardita acută sau embolia pulmonară. EKG-ul face posibilă diagnosticarea unei tulburări de ritm cardiac, cum ar fi fibrilația atrială sau alte probleme ale inimii. Acestea ar fi situațiile de maximă urgență, pe care nu trebuie să le treci cu vederea.

În afară de situația de urgență descrisă mai sus, EKG-ul face posibilă studierea impactului asupra inimii a patologiilor cardiace, cum ar fi afectarea valvelor cardiace sau semnele de afecțiuni cardiace la un pacient cu factori de risc cardiovascular, cum ar fi pacienții cu hipertensiune arterială și diabet. În cele din urmă, EKG-ul se efectuează în mod regulat pentru monitorizarea tuturor pacienților cardiaci. Monitorizarea de rutină se face fie la medic, fie o poți face și tu cu ajutorul ECG monitor 1 channel Bluetooth. Dacă ceva nu este în regulă, îi poți transmite medicului tău imediat rezultatele pe mail, pentru o interpretare de specialitate.

Interpretarea rezultatelor: cum se citește un EKG?

ECG va face posibilă înregistrarea pe hârtie milimetrică a activității electrice legate de depolarizarea atriilor drepte și stângi. Aceasta este prima undă numită undă P. Apoi activitatea electrică legată de depolarizarea ventriculilor este cunoscută ca complexul QRS. În cele din urmă, activitatea electrică legată de repolarizarea ventriculelor este unda T. Există valori normale care fac posibilă interpretarea rezultatelor. De exemplu, dacă undă P este mai mare, această prezintă o anomalie în atriu care este dilatat. În mod similar, atunci când complexul QRS este prea mare, este un semn de îngroșare a peretelui ventriculului (hipertrofie). Toate aceste complexe sunt analizate, iar morfologia generală a complexului ne va ghida către o patologie sau alta. Când dispare unda P normală, există o perturbare a ritmului sau a conducției electrice.

Pentru că un EKG să fie normal, trebuie îndeplinite mai multe puncte:

-Bătăile normale ale inimii (provenite din nodul sinusal situat în atriul drept) reprezintă un ritm regulat cu o frecvență cardiacă cuprinsă între 50 și 100 de bătăi pe minut. Sub 50 / minut, vorbim de bradicardie și peste 100, vorbim de tahicardie.

-Fiecare undă P trebuie să fie urmată de un QRS, care poate detecta orice tulburări apărute între atrii și ventricule.

-Spațiul dintre două QRS trebuie să fie întotdeauna același, acest lucru indicând faptul că bătăile inimii sunt regulate.

-Morfologiile undei P ale atriului și ale complexului ventricular QRS ar trebui să fie normale.

Unde să faci o electrocardiogramă?

Un EKG se efectuează în mod obișnuit, de către un cardiolog, atunci când un pacient este direcționat către un departament de cardiologie de urgență. Tot mai mulți medici generaliști sunt, de asemenea, echipați pentru a putea face diagnosticării timpurii, în special la pacienții cu dureri toracice sau aritmii cardiace. Însă, cu aparatul de la hmdmedical.uk.com, îți poți face chiar și tu o verificare de rutină, pentru a o trimite, cum spuneam, medicului tău, care va decide dacă sunt sau nu necesare alte verificări mai amănunțite și tratamente ulterioare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri