Spitalele din România cheltuie, în medie, peste 70% din bugetul lor doar pentru a plăti salarii. La finalul lunii, rămân cu 30% din bani pentru a face investiții și pentru a cumpăra medicamente, echipament medical și materiale consumabile.

În toată țara sunt 378 de spitale publice. Până la 31 august 2020, 180 dintre ele au cheltuit peste 80% din bugetul lor total doar pentru a plăti salariile personalului. Altfel spus, aceste spitale rămân cu mai puțin de un sfert din buget pentru a cumpăra echipament medical sau consumabile.

La nivelul țării, media calculată de wall-street.ro arată că, până la finalul lunii august, spitalele din România au cheltuit în medie 70% din bugetul lor total doar pentru a plăti salariile personalului medical.

În topul listei, cu cheltuieli de peste 90% din buget doar pentru salarii, se află Spitalul Clinic de Recuperare Medicală „Băile Felix”, urmat de Spitalul Orășenesc Târgu Cărbunești. În total, sunt 10 spitale care cheltuiesc mai mult de 90% pentru salarii.

În București, Spitalul CF 1 dă cei mai mulți bani pe salarii, mai mult de 87%.

Citiți și Spitalul din Mioveni nu atrage medici la ATI nici cu 30.000 de lei salariu pe lună

În ceea ce privește fondurile cheltuite de spitale până în august, în topul listei se află Spitalul Universitar de Urgență din București, care a cheltuit 401,9 milioane de lei, din care aproape 260 de milioane de lei doar pentru plata salariilor. El e urmat tot de un spital din București, mai exact Institutul Clinic Fundeni, care a cheltuit în total 390,6 milioane de lei, dar doar 150,1 de milioane de lei pentru plata salariilor, adică 38,42% din buget.

180 dintre spitalele din România dau mai mult de 80% din bugetul lor pentru a plăti salarii. Astfel, pentru investiții și echipament medical rămân doar cu 20%.

Situația arată că bugetele spitalelor sunt copleșite și că majoritatea bugetului lor se duce pe cheltuieli de personal.

Citește și Ministerul Sănătății a primit mai mulți bani pentru plata salariilor medicilor

În 2018, fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat pentru RFI că „Dacă 80% - 90% din bugetul unui spital merge către cheltuielile de personal, atunci nu ai bani de echipamente, dar nu ai bani nici să funcționeze acele echipamente, nu ai bani de dezinfectant, nu ai bani de medicamente, nu ai bani de toate celelalte.”

Mai jos ai o listă în care poți vedea cât de mult cheltuiește spitalul tău pentru a plăti salariile angajaților și cu cât de puțin rămâne pentru a cumpăra echipamente, materiale consumabile și pentru a face investiții pentru îmbunătățirea spitalului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri