12 Octombrie 2020

EXCLUSIV: CNCCI arată motivele care au stat la baza închiderii restaurantelor



În 7 octombrie, în București au fost închise la interior restaurantele și cafenelele. Cei care au luat această decizia s-au bazat pe studii realizate în SUA.

Contactați de publicația Wall-Street.ro, reprezentanții Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, cei care au dispus închiderea restaurantelor la interior în 7 octombrie, au explicat pe ce s-au bazat atunci când au luat decizia de a închide Horeca. În București, această măsură a afectat peste 4.000 de restaurante și cafenele.

Cei care au criticat măsura au invocat un raport săptămânal publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, raport care arăta faptul că a fost identificat un singur focar în Horeca, focar ce a dus la îmbolnăvirea a 5 persoane.

Totuși, CNCCI a explicat pentru Wall-Street.ro faptul că atunci când au decis închiderea restaurantelor au avut în vedere studii ale experților de la Organizația Mondială a Sănătății și ale Centrului de Control a Bolilor(CDC) din SUA.

Studiul CDC invocat de CNCCI a fost publicat în 6 septembrie și menționează faptul că riscul cel mai redus de răspândire al COVID-19 e reprezentat de restaurantele care doar livrează mâncare sau care au servicii de Drive Through sau care servesc mâncarea doar pe terase, iar riscul cel mai ridicat e reprezentat de restaurantele în care clienții pot sta în interior.

De asemenea, alt studiu publicat de CDC în 11 septembrie evidențiază faptul că mâncatul și băutul în restaurante sunt niște factori de risc importanți care duc la o răspândire a COVID-19, în special pentru că este dificil să fie păstrate măsuri de distanțare socială și de obligativitate a măăștilor de protecție.

Studiul a aflat și că de ori mai mulți oameni infectați cu COVID-19 au mâncat la un restaurant, comparativ cu cei care nu sunt infectați cu noul coronavirus.



Citeste si