În urmă cu aproximativ un an, în septembrie 2019, un grup de tineri, răniți în urma evenimentului nefericit de la Colectiv, a solicitat, printr-o scrisoare deschisă, prelungirea pe viață a sprijinului acordat, pentru buna desfășurare a tratamentelor medicale necesare prevenirii înrăutățirii stării cicatricilor severe și instabile, rezultate de pe urma arsurilor profunde suferite în incendiul din data de 30 octombrie 2015. Tinerii acuză Ministerul Sănătății de lipsa de comunicare, dar și inexistența unei soluții, în acest sens.

”Menționăm că infecțiile nosocomiale contractate în spitalele românești ne-au agravat semnificativ prognosticul pe termen lung deoarece, din cauza lor, rănile noastre s-au vindecat cu întârziere și defectuos. Pomenim, ca alt factor agravant, și calitatea îndoielnică a actului medical”, acuză tinerii, în documentul înaintat.
Aceștia vorbesc despre un lung șir de întâlniri între o parte dintre răniți și autoritățile statului român. Pe rând, au discutat cu doamna ministru Sorina Pintea, apoi cu cabinetul domnului ministru Victor Costache. Li s-a promis că rugămintea de a fi ajutați în continuare de Ministerul Sănătății, prin prelungirea pe perioadă nelimitată a articolului 1 al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.56/2015, va găsi rezolvare.
”Din păcate, făgăduielile autorităților au rămas neonorate, deși doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru în acel moment, a afirmat public că susține solicitarea noastră și că aceasta se va concretiza”, spun tinerii.

Modificări de Ordonanțe

Ulterior, a fost inițiat în Senat un demers al cărui scop a fost modificarea prin lege a ordonanței care le conferă sprijin până la finele acestui an, astfel încât aceasta să nu mai fie limitată temporal și să capete statut permanent. Textul a fost votat în unanimitate în Senat, pentru a modifica articolul 1 al OUG-ului după cum urmează:

„Art.1.- (1) Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, pe perioadă nelimitată, în țară și în străinătate, în unitățile sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici și terapeuți independenți, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv din municipiul București, denumite în continuare victime.”

În acest fel, sunt acoperite toate necesitățile terapeutice. Detalierile și clarificările au legătură cu feluritele impedimente și interpretări viciate făcute textului inițial al OUG-ului, din cauza cărora li s-a îngrădit, de-a lungul anilor, accesul la tratament. Tinerii mai acuză și că ”fiecare clarificare a fost gândită pentru a preveni o interpretare rău-voitoare care ne-ar fi pus opreliști în accesarea tratamentelor, cum, din păcate, s-a mai întâmplat în trecut”.

În data de 10 iulie 2020, Camera Deputaților a primit un punct de vedere de la Guvern care constă în schimbarea conținutul articolului 1 al ordonanței într-un mod care face din nou posibile impedimente și interpretări viciate. Momentan, textul nou al articolului arată așa:

„ Art.1.- (1) Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății a cheltuielilor aferente tratamentului în străinătate pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv din municipiul București, denumite în continuare victime, în continuarea tratamentului acordat în regim de spitalizare în unități sanitare din România și străinătate, până la vindecarea afecțiunilor dobândite în urma evenimentului respectiv.”

Arsura severă nu are vindecare

Tinerii atrag atenția asupra ”faptului că în arsura severă nu există vindecare, așa cum se poate citi în actele noastre medicale. Arsura este o boală cronică, pe viață. Nu ne vom vindeca niciodată, și deci sprijinul nu se poate acorda „până la vindecare”. Așadar, formulări corecte, care respectă specificitățile patologiei arsurii și ale cicatricii rezultate de pe urma acesteia, sunt următoarele: „pe durata întregii vieți”, „pe viață”,„pe perioadă nelimitată”, „permanent”.

În plus, modificările propuse de Guvern sugerează că pot beneficia de tratament medical doar în regim de spitalizare și în unități sanitare, ceea ce va îngrădi accesul la tratamente ambulatorii și la terapeuți specializați care, în străinătate, lucrează deseori independent, plătind unităților sanitare spațiul cabinetelor. ”Sistemul sanitar românesc nu este un etalon universal și o astfel de ordonanță trebuie să țină cont de particularitățile situației celor cărora îi este adresată”.

”Accesul la tratamente ne-a fost și așa îngreunat pe parcursul acestui an din pricina pandemiei, care ne-a obligat sa întrerupem călătoriile la tratament si să amânăm unele operații, pentru a evita o eventuală expunere la SARS-CoV-2. Organismul unui mare ars – în special în cazurile de patologie pulmonară și respiratorie în faza critică - rămâne vulnerabil la infecții de orice natură pe perioada întregii vieți, ceea ce ar putea rezulta în includerea noastră în categoriile de risc, alături de alți suferinzi de boli cronice. Practic, anul 2020 – oficial ultimul în care mai beneficiem de sprijin - a fost, și pentru noi, unul ratat din punct de vedere terapeutic”, adaugă grupul de tineri în scrisoarea deschisă către Guvern.

Cinci ani de la Colectiv

Grupul solicită, așadar, revenirea la forma aprobată de Senat a textului articolului 1 al OUG-ului.
„ Art.1.- (1) Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății a cheltuielilor aferente tratamentului în străinătate și în România, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv din municipiul București, denumite în continuare victime, pe perioadă nelimitată, pentru afecțiunile dobândite în urma evenimentului respectiv.”
Tinerii încheie documentul prin a face un apel către autorități privind cei cinci ani care au trecut de la evenimentul Colectiv.

”De asemenea, vă rugăm să urgentați demersul de aprobare a acestei legi. În curând se împlinesc 5 ani de la incendiul din Colectiv. Pentru dumneavoastră, acești cinci ani nu au fost altceva decât un carusel politic. Pentru noi, au constat într-un maraton chirurgical care a avut consecințe asupra sănătății noastre. Avem nevoie de o rezolvare permanentă a problemei sprijinului pentru tratamentele noastre pentru a ne putea întoarce la o viață normală. Este umilitor să fim nevoiți să cerșim, anual, o prelungire limitată care ne condamnă la stres și la boală. Sperăm că solicitarea noastră de a beneficia de tratament pe viață va găsi, în sfârșit, o rezolvare favorabilă, definitivă și neinterpretabilă”.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri