Una dintre cauzele pietrelor la rinchi sau a calculilor renali o reprezintă chiar deshidratarea, dar și alimentația bogată în proteine și săracă în fibre. Suntem învățați să consumăm lichide, cel puțin 2 litri, dar depinde și ce apă consumăn, pentru că ne putem trezi că apa a fost calcaroasă și a îmbolnăvit rinichii.

Liniștea partenerului nostru înseamnă și liniștea noastră. De câte ori nu ne-am trezit în miez de noapte pentru a-i fi alături. Așa s-a întâmplat și cu Dana, ea ne-a explicat cât de mult i-a luat soțului său să ajungă la medic. Mereu spunea că nu are timp, că ajunge târziu de la muncă, iar timpul liber rămas nu știa cum să-l împartă mai bine. Însă o durere netratată la timp poate duce la complicații. Soțul său, Vlad, are 56 de ani și de luni de zile simte o durere în partea stângă, în zona lombară, în ultimele zile, durerea, însă, a urcat spre stomac. Iar într-o noapte nu a mai rezistat. “Mi-a spus că urinează cu sânge. Atunci mi-am dat seama că este ceva grav și nu trebuie să îl las să mai amâne mersul la medic. Până acum găsea tot felul de scuze: a mai trecut durerea, nu am timp, poate mă duc săptămâna viitoare. Mi-a fost teamă să nu fie ceva foarte grav. Atunci mi-am adus aminte de o colegă care mi-a vorbit despre problemele ei urinare, ea ne-a recomandat Clinica de Diagnostic GRALl, povestește soția pacientului.

Sângele în urină este un simptom care arată că piatra zgârie ureterul sau rinichiul. Revenind la durere, acesta nu este singurul simptom al pietrelor la rinichi, este, însă, cel mai frecvent și se ajunge până la faza în care durerea este lombară și ajunge să se simtă până în hemiabdomen ipsilateral către organele genitale externe. Toate acestea pot fi însoțite de greață, vărsături, sau de infecția urinara, cauzată de blocarea căii urinare din cauza calcului urinar (denumirea medicală a pietrelor la rinichi) și de hematurie (sânge în urină).

Pacientul a ajuns la Clinica de Diagnostic GRAL cu trimitere de la medicul de familie, (putea să aibă și recomandarea medicului specialist), pentru că procedura poate fi decontată de CNAS. Mai întâi, a efectuat un set de analize și urografia (o tehnică radiologică de înaltă precizie pentru vizualizarea tractului urinar). Investigația a fost efectuată la Centrul de Radiologie GRAL. Pe baza rezultatelor analizelor și a urografiei, doctorul Victor Mirciulescu, medic primar urolog, cu aproape 20 de ani de experiență, a decis ca bărbatul să efectueze procedura de litotriție extracorporeală cu unde de șoc ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy). Procedura este recomandată doar celor care au litiază renală sau ureterală (calculi sau pietre la rinichi sub 2 cm).

Cu ajutorul undelor de șoc au fost dizolvate pietrele, undele de șoc sunt orientate direct spre piatră, țintesc și pulverizează piatra care se transformă în fragmente mici, pentru a li se permite să fie eliminate prin urină. Eliminarea se face în timp, de la câteva zile la câteva săptămâni. Tratamentul prin această metodă modernă și neinvazivă are loc ambulatoriu, bolnavul nu este internat și pleacă acasă după intervenție. Rata de succes a litotriției extracorporeale cu unde de șoc este de 80-90%, totul depinde și de compoziția, mărimea și poziția pietrelor la rinichi. Există însă și situații în care nu se poate utiliza litotriția extracorporeală cu unde de șoc, care sunt acestea aflați aici.

Iată ce spune pacientul, după intervenție:“Inainte am avut dureri groaznice la rinichiul stâng. M-am recuperat rapid, după intervenția cu litotriție extracorporală cu unde de șoc. Acum îmi pare doar rău că am ezitat atât de mult timp să ajung la medic, aș fi putut dormi liniștit și nu mă mai simțeam atât de rău la muncă. Erau perioade când nu puteam să stau locului din cauza durerii”.

Vindecarea este mai rapidă după această metodă de tratament tocmai pentru că nu s-a recurs la bisturiu. Doctorul Victor Mirciulescu recomandă ca după o astfel de intervenție pacientul să urmeze un regim alimentar, care va preveni formarea de noi pietre la rinichi. Medicul va face recomandarea după ce cunoaște compoziția pietrelor la rinichi cu ajutorul analizelor de laborator realizate in Laboratorul GRAL Colentina. Chiar dacă există și tratament medicamentos pentru prevenție, cel mai indicat este să consumăm suficiente lichide.

Una dintre cauzele pietrelor la rinchi sau a calculilor renali o reprezintă chiar deshidratarea, dar și alimentația bogată în proteine și săracă în fibre. Suntem învățați să consumăm lichide, cel puțin 2 litri, dar depinde și ce apă consumăn, pentru că ne putem trezi că apa a fost calcaroasă și a îmbolnăvit rinichii. Dar sunt o multitudine de alte cauze care pot genera calculi renali, cum ar fi sedentarismul, infecțiile urinare, dar și funcționarea unui singur rinichi. Dacă știti că aveți în familie persoane care au probleme cu rinichii, este recomandat să vă faceți analize, pentru că există predispoziție la formarea de calculi renali.

Cifrele arată că un sfert dintre români au pietre la rinichi, cei mai mulți sunt bărbați, cu toate că în ultimii ani și numărul femeilor care suferă de o astfel de afecțiune a crescut. Cu toate acestea durerile provocate de pietrele la rinichi în cazul bărbaților sunt mai puternice, explicația este aceea că tractul urinar este mai lung și piatra se elimină mai greu, deci și durerea va fi mai mare.

Toată lumea a auzit despre pietrele la rinichi, dar ce sunt acestea până la urmă? Deșeurile din organism, care nu ajung să se dizolve în fluide și să formeze urina, ajung să se depună sub formă de cristale în interiorul rinichilor. Astfel că acestea ajung în timp tari ca piatra, de aici și denumirea pietre la rinichi. Ele pot fi de dimensiuni diferite, de la un grăunte de nisip la o dimensiune care poate duce la blocarea rinichiului.

Grupul GRAL Medical a inaugurat în 2009, în Clinica de Diagnostic GRAL, Centrul FortLit, care a implementat pentru prima dată în sistemul privat de sănătate, procedura de litotriție extracorporeală cu unde de șoc ESWL. Centrul este dotat cu aparatură de ultimă generație, iar specialiștii urologi tratează aici, la cele mai înalte standarde, pacienții care au pietre la rinichi. Doctorul Victor Mirciulescu este medic primar în urologie și face parte din echipa GRAL Medical. Este mereu adeptul celor mai noi proceduri medicale în domeniu. Doctorul Victor Mirciulescu este și membru al Asociației Române de Urologie și al Asociației Europene de Urologie. Pentru a afla în ce constă, procedura de litrotiție extracorporeală, dar și care ar putea fi eventualele riscuri provocate de intervenție, urmăriți-l pe Doctorul Victor Mirciulescu, medic primar urolog intr-un interviu video pe Wall Street:

https://www.wall-street.ro/articol/Sanatate/261181/interviu-video-dr-victor-mirciulescu-medic-primar-urolog-ecografia-este-cel-mai-bun-detector-de-pietre-la-rinichi

GRAL Medical vine în întâmpinarea nevoilor pacienților cu alternative la tratamentele clasice prin abordarea de tratamente noi si inovative pentru România. Grupul are o rețea de 54 de centre medicale în 8 județe din țară dintre care 14 laboratoare, 28 centre regionale de recoltare, 14 clinici (din care 3 centre de imagistică medicală) și 4 spitale oncologice: Spitalul OncoFort din capitală cu secțiile (radioterapie, chimioterapie și dializă), Spitalul OncoFort Ploiești, Spitalul OncoFort Craiova, Spitalul OncoFort Pitești și un centru de medicină nucleară - Spitalul OncoFort Caloian, cu cele 2 secții (realizarea scintigrafiilor și tratarea cancerului tiroidian bine diferențiat).

Programări pentru serviciile GRAL Medical se pot face direct la telefon: 031 110 0000 sau pe formularul din site: https://www.gralmedical.ro/FortLit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri