Doi experți medicali explică și confirmă faptul că statul modifică “din pix” matematica pe care se bazează incidența cazurilor COVID-19 în București, însă nu pentru a mări artifical numărul de cazuri, ci dimpotrivă, pentru a ține Capitala în afara scenariului roșu care ar închide toate școlile. Însă, în realitate, cifrele arată că Bucureștiul a depășit miercuri (14 octombrie) incidența de 3 la mia de locuitori și ar trebui să se afle deja în scenariul roșu.

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru în cadrul Centrului de psihiatrie si psihoterapie MindCare, dar și medicul și cercetătorul Octavian Jurma explică modul în care statul modifică matematica.

Statul a manipulat cifrele. E ca și cum ai spune că reinterpretezi regulile aritmeticii și plus e plus doar atunci când vrei tu.

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru

Totuși, în ciuda opiniei conspiraționiștilor, statul nu încearcă să mărească artificial periculozitatea virusului, ci să o diminueze. Medicul explică faptul că Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății „și-au croit” incidența. Altfel spus, pentru a obține o rată a incidenței cât mai mică au scos din calcul infectările apărute în focare.

Octavian Jurma, medic și om de știință, confirmă informațiile oferite de Gabriel Diaconu. Inițial, credea că statul modifică populația, dar recent a aflat că, de fapt, modifică formula ratei de incidență.

E un mister. Eu credeam că modifică populația, dar de fapt modifică formula ratei de incidență. Nu se raportează la numărul de cazuri noi oficial anunțate. Ei extrag din aceste cazuri pe cele care s-au produs în focare. Matematic, am calculat că astăzi (n.red. miercuri 14 octombrie), statul a scos din calcul 583 de cazuri ca să le iasă o rată de 2,82.

Octavian Jurma, medic și om de știință

Așadar, după calculele noastre întărite de calculele făcute de Octavian Jurma, Bucureștiul a depășit deja o incidență de 3 la mia de locuitori, în timp ce statul încearcă să modifice formula astfel încât să reducă artificial incidența.

De ce scoate statul din formula de calcul cazurile produse în focare?

Atât psihiatrul Gabriel Diaconu, cât și Octavian Jurma cred că Ministerul Sănătății face acest artificiu pentru a modifica rata reală a incidenței.

Jurma susține că acesta este locul în care statul poate „să mânărească formula” și că este un mod în care rata incidenței poate „să se țină la infinit sub trei.”

E locul în care pot să mânărească formula pentru că nu se raportează cazurile din focar. Pot să scoată câte vor din buzunar. Au găsit o cale să țină la infinit incidența sub trei.

Octavian Jurma

De asemenea, Diaconu explică, la rândul lui, de ce focarele nu ar trebui să fie scoase din calcul.

Să scoți din rata de incidență cazurile apărute în focare ar însemna că acele focare sunt rupte de comunitate. Asta nu e adevărat, ele sunt în interiorul comunității.

Gabriel Diaconu

!Până la ora publicării acestui articol, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au răspuns solicitărilor wall-street.ro pentru clarificarea situației.

Formula de calcul și calculele făcute de Wall-Street.ro

Wall-Street.ro a cerut reprezentanților INSP și Ministerul Sănătății formula de calcul a ratei incidenței. Conform INSP, formula este următoarea: numărul de cazuri înregistrate în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Ministerul Sănătății nu a răspuns încă întrebărilor noastre.

Această formulă este explicată chiar și în Ordinul Comun dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale prin care se reglementează modul în care elevii își desfășoară activitatea, dar și într-un curs publicat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Așadar, la data de 14 octombrie, rata incidenței calculată după formula oficială care apare în Ordinul Ministerului Sănătății și pe care o folosește INSP, raportată la populația cu domiciliul în București, este de 3,09 la mia de locuitori, nu de 2,82, așa cum a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.

Am luat în calcul o populație a Bucureștiului de 2.151.665 de persoane, aceasta fiind populația cu domiciliul în București conform Institutului Național de Statistică.

Calculul în București*

Perioada Incidența dată de GCS Cazuri luate în considerare de GCS Cazuri noi apărute în ultimele 14 zile Cazuri scoase din calcul de GCS Incidența după formula oficială
1 - 14 octombrie 2,82 6.067 6.651 583 3,09
13 - 30 septembrie 2,69 5.787 6.387 599 2,97

29 sept. - 12 octombrie

2,66 5.723 6.179 455 2,87
28 sept. - 11 octombrie 2,52 5.422 6.001 578 2,79
27 septembrie - 10 octombrie 2,39 5.142 5.671 528 2,65

*La finalul articolului puteți găsi formulele de calcul folosite în calcularea acestor date.

Cât de importantă este această rată?

Rata incidenței arată cât de mult se răspândește COVID-19. O rată de incidență de 3 la mie înseamnă că din o mie de persoane, trei s-au infectat cu COVID.

Aceasta are un rol foarte important, deoarece, potrivit Ordinului Comun dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, când rata incidenței depășește trei la mia de locuitori, școlile trebuie să treacă în scenariul roșu de funcționare, adică la un învățământ exclusiv online. Mai mult decât atât, la o incidență a cazurilor de COVID-19 de peste 3 la mie se poate instaura din nou o carantină totală. Mai mult decât atât, Raed Arafat a declarat că în locurile în care incidența depășește 3 la mia de locuitori, masca devine obligatorie în toate spațiile deschise.

Context

Pe 13 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a dat o rată a incidenței în București de 2,69 la mia de persoane. Altfel spus, din o mie de persoane care locuiesc în Municipiul București, 2,69 sunt infectate cu COVID-19.

Totuși, INSP a oferit alte date, mai exact o rată de 2,65 pentru populația cu domiciliul în București, adică inclusiv persoanele care au viză de flotant în capitală, în timp ce au oferit o rată de 3,11 pentru populația rezidentă în București.

Ulterior, INSP au explicat pentru wall-street.ro, faptul că diferența a apărut din cauza faptului că informațiile oferite de ei sunt pentru data de 11 octombrie, în timp ce informațiile oferite de GCS sunt pentru data de 13 octombrie.

Totuși, diferența se menține. La 11 octombrie, GCS a oferit o incidență de 2,52 la mia de locuitori, cu 0,13 mai mică decât cea oferită de INSP.

Contactați de wall-street.ro, reprezentanți ai Grupului de Comunicare Strategică au declarat că ei nu calculează rata incidenței, ci o primesc de la Ministerul Sănătății. Am trimis mai multe întrebări Ministerului Sănătății, dar încă nu am primit încă un răspuns.

*Notă: Datele au fost preluate din informările date de Grupul de Comunicare Strategică.

Formulele folosite: Rata incidenței după formula oficială = Numărul noi de cazuri cumulate în ultimele 14 zile în București înmulțit cu 1000 împărțit la populația Bucureștiului (2.151.665 persoane cu domiciliul în București).

Cazuri luate în conisderare de GCS = Rata incidenței oferită de GCS împărțit la 0.000464756363095556 (1000/populația Bucureștiului de 2.151.665 persoane).

Cazuri scoase din calcul de GCS = Cazuri noi apărute în ultimele 14 zile - Cazuri luate în considerare de GCS.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri