Pandemia de COVID-19 a scos la iveală tenebrele funcționării statului românesc. Însă, în această criză, sistemul de sănătate devine actorul principal. Nebuloasa sectorului sanitar s-a adâncit, iar autoritățile se învârt în jurul acelorași lipsuri. Totodată, 2020 reprezintă și anul în care împlinim 5 ani de la tragedia Colectiv, o altă criză medicală, care ne-a demonstrat sărăcia sistemului public de sănătate. Și, deși un moment care a impactat întreaga Europă și nu numai (spitalele din străinătate s-au oferit să îngrijească tinerii răniți), România tot nu a învățat nimic. Însuși sistemul de sănătate românesc este bolnav, are prea multe infecții.

”Degringolada în care ne aflăm, cu restricții impuse sau nu, cu rate de incidență calculate diferit, cu o lipsă serioasă de comunicare între instituții și mai apoi, către oameni, îmi amintește de Colectiv. De ce? Pentru că nici atunci nu am știut câți au decedat, nu am știut de infecții nozocomiale și nu am știut să primim ajutor străin”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoarea Asociației Dăruiește Viață, pentru wall-street.ro.

Tot Carmen Uscatu mărturisește că pandemia a scos la suprafață neputința sistemului de sănătate românesc, făcând referire la neputința de a se salva pe sine și cu atât mai puțin, pe pacienții săi.

”Spitalele nu sunt adaptate, nu au circuite separate, pentru a evita infectarea. În plus, oamenii stau, în continuare, în stradă pentru o rețetă. Noi ne confruntăm cu apeluri disperate de la pacienți cu afecțiuni oncologice care nu au acces la tratament”, a dezvăluit Uscatu.

În acest sens, fondatoarea Dăruiește Viață a făcut un apel către români, spunând că situația în care ne aflăm este una foarte serioasă și ar trebui să ne sperie.

”Nu panica este soluția, dar situația aceasta ar trebui să ne sperie. Ar trebui să ne facă să stăm cu masca pe gură și pe nas. Ar trebui să ne gândim la cadrele medicale care lucrau în condiții groaznice până acum, iar acele condiții s-au acutizat. Secțiile de Terapie Intensivă sunt pline de infecții nozocomiale. În plus, medicii sunt foarte puțini, iar cei de acum nu vor mai avea cu ce să ne ajute. Depinde de noi cum se va răspândi această pandemie”, a mai spus Carmen Uscatu.

Citește și: Medic Terapie Intensivă: După 20 octombrie, TOATE paturile din ATI vor fi ocupate

În ce măsură a afectat pandemia activitatea Dăruiește Viață

Deși acțiunile din cadrul Asociației Dăruiește Viață au continuat, pandemia de COVID-19 s-a infiltrat și aici. Carmen Uscatu susține că această dubla criză a intervenit în relația asociației cu furnizorii, dar a și obstrucționat câteva inițiative.

”Cea mai mare problemă a noastră a fost amânarea termenelor pe care le stabilisem cu furnizorii din străinătate. Practic, acest lucru ne-a făcut să întârziem cu planurile noastre. În altă ordine de idei, în toată această perioadă, mai cu seamă la debutul său, am încercat să acoperim o parte din lipsurile din spitale. Am achiziționat măști, mănuși, combinezoane, chiar și ventilatoare”, a mai spus fondatoarea asociației.

În plus, o altă problemă pe care Uscatu a semnalat-o a fost deschiderea Spitalului Modular din curtea Spitalului Elias, unde demersurile au fost greoaie, iar înțelegerile nu au fost respectate în totalitate.

”Cu Spitalul Modular de la Elias a fost o altă poveste. Noi ne-am angajat doar să construim unitatea medicală, cu tot ceea ce înseamnă gaze și presiune în compunerea sa. Ministerul Sănătății trebuia să furnizeze ventilatoare, iar personalul medical ar fi trebuit să provină din cel al Spitalului Elias, unde sprijinul pentru medicii din ATI a lipsit”, a povestit Uscatu.

Un alt aspect pe care îl aduce în discuție Carmen Uscatu și pentru care pandemia a scos la iveală necesitatea sa este digitalizarea sistemelor, inclusiv al celui medical.

”Nu e posibil ca în 2020, cei de la DSP să lucreze cu creionul pe foaie sau să primească prin poștă rezultate. Cu atât mai puțin în plină pandemie, când fluxul de lucru este înzecit”, a mai spus Uscatu.

Au donat oamenii mai mult în pandemie?

A face o donație nu este cel mai bine primit lucru de către oameni, în general. Întrebări precum "ajung banii mei unde trebuie?", "ce să facă cu doar câțiva lei ai mei?" sau "ei strâng, dar dacă nu strâng suficient?" blochează acțiunea caritabilă. Dacă acest lucru se întâmplă în mod recurent, în plină pandemie, când criza economică își face simțită prezența, iar locul de muncă are cel mai mare semn al întrebării, o donație ar trebui, teoretic, să se claseze pe ultimul loc.

Însă, surpriză...

Ne-a fost mare rușine să mai cerem oamenilor bani, în condițiile în care știam că vor veni vremuri grele, iar unii dintre ei vor rămâne fără loc de muncă. Și cu toate acestea, oamenii au donat și nu puțin. Am reușit să strângem aproximativ 4 milioane de euro, într-o lună și jumătate, bani cu care am achiziționat echipamente medicale pentru spitale”, a mărturisit Carmen Uscatu.

O infecție dezvăluie alte infecții

Ne confruntăm cu un virus necunoscut, un virus apărut din neant (pentru că încă nu sunt clare concluziile din jurul ”nașterii” sale), un virus care a generat o pandemie și care ne-a forțat să stăm în case și să purtăm măști de protecție. Totodată, pandemia aceasta a luat fața unor situații cu care nu doar România se confruntă, însă, din nou, în țara noastră, lucrurile sunt mai greu de rezolvat.

Cancerul este una dintre aceste situații ascunse în spatele COVID-19. Nu este necunoscut, deși încă nu există un tratament specific pentru el, nu este nici la fel de contagios, nu impune purtarea unei măști de protecție și se manifestă în nenumărate moduri, afectând, pe rând, chiar și cele mai mici celule.

Ce se întâmplă cu acești pacienți în vreme de pandemie? Unde se tratează și cât trebuie să aștepte pentru acest lucru? Carmen Uscatu a vorbit despre cât de greu le este unora dintre pacienți să ajungă la tratamente din cauza condițiilor din spitale sau a supraglomerării medicilor.

Și în acest caz, copiii devin elementul vulnerabil, și nu pentru că transmit virusul. Ci pentru că tinerețea lor nu ajută doar propriul organism, ci și cancerul. Potrivit celor transmise de Uscatu, în Statele Unite rata de supraviețuire a celor mici în fața unor situații oncologice este de 90%. În România, această rată scade precum rata de incidență a infectărilor cu noul coronavirus pe București, ajungând la 60-70%. Însă Carmen Uscatu crede că este mult mai mică decât atât.

Vezi și: Dr. Virgil Musta: Situația este foarte critică! Am ajuns să refuzăm pacienții la internare

Inițiativa asociației Dăruiește Viață încearcă să crească rata de mai sus, prin construirea unui nou spital, dedicat îngrijirii copiilor, cu anumite funcționalități pe care România nu le deține până în prezent.

Greul abia începe.

- Carmen Uscatu -

Spitalul construit din sponsorizări și donații a fost finalizat într-o primă fază, în prezent, lucrările desfășurându-se la fațadă și la instalații. Acesta se întinde pe 20.000 de metri pătrați, va fi organizat pe nouă niveluri, va avea un bloc operator cu cinci săli de operație, dar și o secție de radioterapie pentru copii.

”Vom aduce personal medical pregătit pentru ca procedurile de radioterapie să fie făcute într-un mod sigur și fără consecințe pentru cei mici. În plus, secția va beneficia și de suport anestezic, deoarece o asemenea procedură poate cauza dureri unui copil. Iar în România nu se face radioterapie cu anestezie”, a declarat Uscatu.

În plus, spitalul va fi dotat cu secții de Terapie Intensivă care vor avea saloane individuale.

Accesul va fi pe sistemul ”mâini curate”, adică nu va fi necesar ca ușile să fie atinse de personalul sanitar. În plus, secțiile de ATI vor fi frecvent dezinfectate. Încercăm să facem totul astfel încât să reducem riscul existenței infecțiilor nozocomiale”, a mai spus Carmen Uscatu.

Nu în cele din urmă, spitalul se va deschide la finalul anului următor, până atunci fiind în teste de funcționare. Cât despre schema de personal, aceasta urmează să fie aprobată de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Aceasta a mai menționat că a obținut promisiunea ministrului Nelu Tătaru pentru training-ul personalului medical românesc, ce va utiliza cele două aparate de radioterapie, timp de șase sau nouă luni, având în vedere complexitatea procedurilor.

Noi MAI facem un spital

Pentru că planurile asociației Dăruiește Viață au dat roade, va mai apărea un spital în peisaj. Actuala clădire a Spitalului Marie Curie va fi renovată și transformată în spații de cazare pentru părinți, săli de studiu sau de curs. În prezent, se lucrează la conturarea etapelor acestui plan.

Resursa umană este o mare problemă a sistemului medical din România. Ne gândim că acest centru de cercetare, unde studenții se vor putea documenta în jur de 10 ani, va fi o soluție pentru lipsa de medici din țară”, a mărturisit Uscatu.

Tot pentru această extindere, fondatoarele asociației au imaginat și spațiul desfășurării unui Tumor Board ca în străinătate.

”În prezent, nu avem spațiu pentru desfășurarea tuturor procedurilor medicale. Cele două locații Dăruiește Viață vor fi interconectate. În plus, căutăm personal școlit în străinătate, iar intenția noastră este să aducem curățenia din sistemul medical din Vest în România”, a mai spus Carmen Uscatu.

Asociația Dăruiește Viață a fost fondată în 2012 de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, continuând astfel munca începută în regim de voluntariat de sprijinire a bolnavilor de cancer și dotare a unităților medicale din România. De la înființare, Dăruiește Viață a schimbat un Ordin de Ministru, a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București), a triplat capacitatea de transplant a României, construind 20 de camere sterile și a demarat cel mai proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția Primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. În prezent, peste 350.000 de persoane fizice și peste 4.000 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital.

Sursa foto: Carmen Uscatu/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri