Coroanele dentare sunt, de multi ani, o soluție de reabilitare protetică extrem de eficientă pentru restaurarea estetica si funcțională a unui dinte deteriorat in urma unei carii profunde sau a unui traumatism dentar.

Cu un design personalizat și materiale biocompatibile cu organismul si cu rezistență ridicată, o coroană dentară realizată in laboratorul dentar poate restabili rezistența, forma, dimensiunea și aspectul natural al dinților naturali.

Coroanele dentare pot fi realizate pe dinți naturali sau pe implanturi, redand functiile si caracteristicile dintlior inlocuiti. De aceea, estetica, functionalitatea, raportul corect interarcadic si sporirea rezistenței dintelui pe care se aplică trebuie să fie dezideratele unei astfel de reabilitari.

Coroanele sunt ideale ca soluție terapeutică atunci cand avem dinți fracturați, ciobiți, rupți sau care au suferit anterior o traumă dentară sau un tratament de canal care necesită o restaurare protetică, pentru a li se reda aspectul si functionalitatea initială.

De asemenea, o coroană dentară poate fi plasată deasupra unui implant dentar pentru a-i oferi dintelui o formă și o structură asemănătoare celui natural.

Coroana dentară este realizată în laborator, de către specialiști în tehnică dentară, din materiale precum porțelan, ceramică sau alte aliaje, precum zirconiul. Materialul din care este realizată o coroană dentară influențează durabilitatea acesteia. Cele mai durabile coroane dentare sunt, în prezent, coroanele dentare din zirconiu sau coroanele dentare EMAX.

Intotdeauna vom porni de la ideea ca obiectivul principal al medicului dentist este acela de a-ți salva dintele natural de la extractia dentară. Iar coroana dentară reprezintă o solutie extrem de eficientă in rezolvarea acestui aspect.

De aceea, pentru ca tu sa fii corect informat, in articolul urmator vom raspunde detaliat la intrebari precum: Ce tip de coroană dentară este cel mai potrivit pentru mine? Coroanele dentare imi strica dintii naturali? Care sunt avantajele coroanelor dentare?

Când este recomandată coroana dentară

Coroana dentară acoperă dintele natural, cu scopul de a-i restabili forma, dimensiunea, rezistența, dar și pentru a-i îmbunătăți aspectul estetic. Așadar, medicul stomatolog îți poate recomanda coroana dentară în următoarele situații:

  • Salvarea si restaurarea unui dinte cu traumatism dentar (fractură sau fisură adancă)
  • Protejarea unui dinte afectat de carie profundă
  • Salvarea unui dinte cariat care nu poate rezista doar cu o simpla obturație dentară
  • Acționarea ca o ancoră, punct de legatură pentru o punte dentară multipla
  • Reabilitarea estetică a unui dinte ingalbenit sau cu o forma necorespunzatoare
  • Protejarea unui dinte după un tratament de canal
  • Element de restaurare estetică si funcțională pentru un implant dentar

Avantajele coroanei dentare

Este important de reținut că avantajele coroanei dentare sunt atât funcționale, cât și estetice:

  • are rolul de a reface dintele: în cazul în care un pacient a suferit un traumatism dentar, coroana dentară îl poate ajuta să înghită alimentele în mod normal, având același rol ca și un dinte natural;
  • nu presupune multe vizite la cabinetul dentar: în mod normal, dacă pacientul nu necesită și tratarea altor afecțiuni, cum ar fi cariile sau tratamente endodontice (ale canalelor), este nevoie de două vizite:
  • Prima vizită: pentru examinarea și stabilirea planului de tratament, în cadrul căreia medicul va lua amprenta dintelui, care este trimisă la laboratorul unde va fi pregătită coroana dentară;
  • Cea de-a doua vizită, în care coroana dentară este pusă, propriu-zis, de către medic.
  • redă aspectul estetic, având o textura similara cu dintele natural;
  • este o procedura confortabila pentru pacient
  • nu prezintă riscuri pentru sănătatea pacientului, aceasta fiind realizată din materiale biocompatibile

Cum trebuie să îngrijești coroana dentară

În cazul în care ai una sau mai multe coroane dentare, trebuie să știi că nu ai nevoie de o igienă orală specială, în afară de cea recomandată în mod normal oricărei persoane: periajul de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, utilizarea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal.

Totuși, pentru menținerea coroanelor dentare pe termen cât mai lung, este recomandat controlul de rutină la medicul stomatolog de două ori pe an, sau ori de câte ori acesta consideră că este nevoie. Adițional, este indicata sedința de profilaxie la fiecare 6 luni.

Durata de viață a unei coroane dentare este influențată atât de materialele din care este realizată, cât și de obiceiurile fiecărui pacient - igiena orală și alimentele consumate.

Totuși, datorită noilor tehnologiilor digitale si a materialelor din care sunt realizate, există un anumit tip de coroane dentare care oferă rezistență pe viață. Coroanele dentare ASPEN Digital Smile sunt create cu ajutorul unei tehnologii digitale de ultimă generație, oferind cel mai înalt grad de puritate, care se integrează perfect cu structura dintelui natural și care oferă rezistență pe o durată nelimitată.

Coroanele dentare reprezintă unul dintre cele mai utilizate tratamente în stomatologie, având multiple beneficii asupra sănătății orale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri