Drept la replică al domnului Dumitru Bălan ca urmare a publicării în Wall-Street a articolului „Vânzătorii de vise: Cum reușesc conspiraționiștii să facă bani din disperarea bolnavilor din România” în data de 21 octombrie

În urma publicării în publicația wall-street.ro a articolului „Vânzătorii de vise: Cum reușesc conspiraționiștii să facă bani din disperarea bolnavilor din România”, domnul Dumitru Bălan ne-a transmis un drept la replică pe care îl vom publica întocmai cum a fost transmis de dumnealui.

"In cursul serii trecute, la ora 23:32 am primit un mail privind acordarea unui drept la replica pe un articol care ar urma sa se publice in publicatia Wall-Street, fara ca unul din reprezentantii cabinetului nostru sa isi manifeste acordul ca acesta sa fie publicat.

Andrei Petre, unul dintre reporterii Wall-Street a specificat ca urmeaza sa publice un articol "în care va vorbi despre tratamentele propuse în cartea noastra și pe grupul de Facebook „Copiii suferinzi de dermatita atopica,alergii,intolerante alimentare,autism”, oferindu-ne dreptul la replica, insa in realitate articolul fusese publicat inainte.

Pana la acel moment,niciunul dintre reprezentantii publicatiei Wall Street nu a solicitat vreun punct de vedere referitor la publicarea acestui articol https://www.wall-street.ro/articol/Sanatate/262510/vanzatorii-de-vise-cum-vand-conspirationisti-sperante-pentru-pacientii-care-sufera-de-o-boala-grava-de-piele.html, cu toate ca Andrei Petre a specificat in finalul acestui articol ca a "incercat sa ii contacteze pe Ingrid Balan si pe sotul sau,Dumitru Balan,dar nu a primit niciun raspuns". In realitate,nimeni nu ne-a contactat,iar in instanta vom dovedi acest lucru pe baza listei apelurilor si mesajelor primite, pe care le vom prelua din factura consolidata a operatorului de telefonie mobila.

Articolul scris ne denigreaza, sugerand ideea ca am fi sarlatani si vanzatori de vise, Andrei Petre gresind pana si titulatura noastra. In realitate,dna dr Ingrid Balan este unul dintre cei mai apreciati medici pediatri din tara, iar Dumitru Balan este de profesie tehnician nutritionist care a publicat zeci de articole de specialitate impreuna cu Asociatia PRO Consumatori, cu toate ca Andrei Petre a sugerat ca dansa ar fi medic de familie,iar Dumitru Balan doar un sarlatan.
In cursul acestei dimineti,am contactat avocatul nostru si urmeaza sa solicite in instanta repararea tuturor prejudiciilor de imagine aduse in urma publicarii acestui articol. Astfel, vom cere o despagubire aproximata la 100000 RON+cate 4500 RON pentru fiecare zi in care acest articol denigrator va fi lasat pe platforma Wall-Street.

Suntem doi oameni pasionati de ceea ce fac si nu permitem nimanui sa se foloseasca de imaginea noastra pentru a ne defaima in public sau in vreo publicatie, sutele de marturii ale pacientilor nostri confirmand ca tratamentele prescrise in cabinetul nostru sunt validate cu maxima eficienta in practica curenta.

In plus, in litera de specialitate publicata in cea mai mare baza de date stiintifica PubMed veti regasi zeci de mii de articole stiintifice care valideaza in practica eficienta oligoelementelor nutritionale pe care le recomandam pacientilor nostri, asadar toate tratamentele prescrise sunt acoperite din punct de vedere medical.

Un medic specialist are dreptul sa isi ajusteze tratamentele in functie de complexitatea fiecarei situatii intalnite,indiferent ca sunt de natura farmaceutica sau naturopata si nu permitem sa fim calomniati de catre o persoana „mica” care nu are nicio tangenta cu zona medicala, ca atare punctul ei de vedere este total eronat, distorsionat si mincinos.

In plus, libertatea de exprimare, libertatea circulatiei persoanelor si dreptul la libertatea exercitarii libertatii religioase sunt drepturi fundamentale ale omului prevazute de Constitutia Romaniei, dar Andrei Petre incita la ura in articolul sau, ne calomniaza si ne discrimineaza in momentul in care ii neaga lui Dumitru Balan dreptul de a milita pentru libertatile cetatenesti doar pentru ca nu este de acord cu masurile adoptate de Guvern, urmand a sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania. Un jurnalist adevarat nu poate publica o asemenea mizerie in niciun context, ca atare vom raporta publicatia Wall Street catre toate institutiiile oficiale care reglementeaza modul legal in care un jurnalist poate scrie, invocand conditiile libertatii de exprimare. Nu, acesta nu le poate invoca in toate situatiile,cu atat mai mult cu cat ceea ce scrie lezeaza si calomniaza demnitatea umana.
Faptul ca acest articol incita la ura, constituind un atac frontal la demnitatea noastra ne da dreptul sa depunem si o plangere penala la Sectia de Politie, intrucat ati incalcat orice limita a bunului simt in momentul in care ati publicat aceste mizerii. Dupa un astfel de articol, ne-am putea trezi cu multe amenintari si atacuri care pun in pericol integritatea noastra corporala.

Intrucat articolul mentionat anterior s-a publicat fara acordul nostru si fara ca cineva sa ne contacteze in prealabil pentru lamurirea anumitor aspecte, va notific sa il eliminati definitiv de pe platforma Wall-Street pana la ora 13,00, intrucat aduce prejudicii grave de imagine cabinetului nostru, sugerand ideea ca dr Ingrid Balan si tehn nutritionist Dumitru Balan sunt niste sarlatani care le vand vise pacientilor nostri. Am salvat continutul integral al articolului, fiind arhivat si predat avocatului care se va ocupa de acest caz.

Pe aceasta cale, va informez ca Articolul 72 din Codul Civil „Respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane-Dreptul la demnitate”, alin (1) mentioneaza ca „orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale, iar in alin (2) se specifica „ca este interzisa orice atingere adusa onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la Artic 75.

Dreptul la demnitate este consacrat, în primul rând, de art. 30 alin. (6) din Constituție, care prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea și onoarea persoanei.

Și o serie de acte normative speciale fac referire la acest drept. Menționăm aici art. 10 alin. (3) lit. e) și art. 17 alin. (1) lit. d) pct. 6 din Legea audiovizualului nr. 504/2002; art. 6 lit. f) din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, potrivit cărora este interzisă publicitatea care aduce prejudicii onoarei și demnității persoanelor.

Ceea ce ati publicat nu are nicio legatura cu jurnalismul obiectiv, ci mai degraba cu un atac personal al lui Andrei Petre, probabil la instigarea venita din zona anumitor personaje dubioase, iar noua ne revine dreptul legal de a va actiona in instanta, iar toate dovezile prezentate avocatului nostru vor stabili ca ati incalcat legea in momentul in care ati acceptat publicarea acestui articol pe platforma Wall Street.

Pe viitor, va recomand sa va debarasati de acesti indivizi care stirbesc credibilitatea publicatiei dumneavoastra, fiindca riscati sa pierdeti foarta multa imagine daca veti mai accepta astfel de articole pe platforma Wall Street.

In finalul acestei comunicari, va aduc la cunostinta ca publicatia dumneavoastra va raspunde solidar pentru continutul mincinos al acestui articol publicat, impreuna cu Andrei Petre.

Asadar, va notific sa stergeti in cursul acestei zile articolul mentionat anterior si sa ne prezentati scuzele oficiale pe adresa noastra de mail si telefonic, solicitand acest lucru si din partea redactorului Andrei Petre, in caz contra voi demara toate demersurile legale de a va actiona in instanta pentru repararea tuturor prejudiciilor aduse imaginii si reputatiei noastre."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri