29 Octombrie 2020

DERMATOLOGIE: Biopsia virtuală cutanată este disponibilă și pacienților din România



Orice pacient cu afecțiuni dermatologice poate avea acces la dispozitivul VivaScope 1500 Gen4 care face biopsie virtuală cutanată folosind tehnologia MCR (microscopia confocală de reflectanță). Acest lucru înseamnă că un pacient poate să facă pe loc, încă de la prima consultație la medicul dermatolog, o biopsie virtuală și scapă astfel de lunile sau anii de incertitudine, de intervențiile chirurgicale inutile, deci implicit de anestezie și de săptămânile de așteptare a rezultatului de la histopatologie, potrivit unui comunicat de presă.

În România, în lipsa unei tehnologii medicale de mare acuratețe, mai toate afecțiunile dermatologice suspecte ajung să cunoască bisturiul, astfel că pacientul român este supus unor multiple intervenții chirurgicale, de cele mai multe ori inutile și costisitoare inclusiv pentru statul român. Acest lucru se întâmplă și cu pacienții care au, de exemplu, alunițe cu aspect atipic și care trebuie controlate periodic.

Noua tehnologie MCR este folosită pe scară largă în țări precum Germania, Franța, Italia, Spania, SUA, chiar și în Polonia. Versiuni mult mai vechi au existat și la noi în țară, însă la acest tip de aparatură nu au avut acces pacienții, ea fiind folosită strict în laboratoare, pentru munca de cercetare.

VivaScope 1500 Gen4 a fost adus în București, pentru stabilirea diagnosticului pacienților, în cadrul Centrului Medical Panduri, sub îndrumarea medicilor dermatolo-venerologi Vlad Voiculescu și Mihai Lupu.

Atunci când folosesc doar dermatoscopul eu mă opresc la suprafața pielii unde, orientându-mă după anumite semne indirecte, pot să trag unele concluzii despre ce ar putea să se întâmple în interior. Cu această tehnologie însă, la modul cel mai concret, văd ce este în piele, până la nivel celular. Pot sa văd chiar și sângele cum circulă prin vase, eritrocitele cum se mișcă în interiorul capilarelor, fără să fie nevoie să tai pacientul.

Vlad Voiculescu, medic dermato-venerolog

Tehnica de biopsie virtuală cutanată este neinvazivă, nedureroasă, nu necesită pregătire prealabilă, durează în medie 15-20 minute și rezultatul acesteia se eliberează pe loc.

Microscopia confocală de reflectanță poate fi utilizată în diagnosticul leziunilor cutanate benigne sau maligne cum ar fi: melanomul, carcinomul bazocelular, carcinomul scuamocelular, nevi melanocitari, keratoze seboreice, keratoze actinice, boala Bowen. Prin biopsie virtuală pot fi diagnosticate și monitorizate și alte afecțiuni ale pielii cum ar fi: psoriazisul, eczemelea, rozacee, herpesul simplex, zona zoster, tinea corporis, onicomicoza, limfoamele cutanate, lichenul plan, lupusul cutanat, scabia etc.

În țări precum America, Italia, Germania această procedură face parte din rutina cabinetelor de dermatologie și este decontată de sistemul național de asigurări de sănătate.



Citeste si