Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că nu trebuia aşteptat ca nivelul infectărilor să ajungă la valori atât de mari în judeţul Sălaj pentru a lua decizia carantinării, impusă, de joi, în municipiul Zalău şi localităţile Cehu Silvaniei şi Jibou.

"După cum ştiţi, un indice de 8,9 în Zalău, 5,5 în judeţ. Ca număr de cazuri, evoluţie de la 381 de cazuri pe septembrie, la 2.277 de cazuri noi pe noiembrie. Un indice care a determinat şi, aseară (miercuri seara n.r.), prin Ordin de Comandant, introducerea carantinei pe Zalău, Cehu Silvaniei şi pe Jibou. (...) Carantinarea localităţilor se decide la nivelul evoluţiei locale, de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. (...) Deciziile se iau atunci când se fac solicitări, în contextul evoluţiei. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu trebuia să ajungem la 8,9. Nu trebuia să aşteptăm ca să luăm o decizie. Nu trebuia să ajungem la această diseminare în comunitate", a precizat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Nelu Tătaru a subliniat faptul că nu trebuie dată vina pe cineva anume pentru această situaţie.

"Trebuia să nu ajungem la acest prag, ca să nu impunem carantinarea, dacă mă întrebaţi pe mine. Responsabilitate nu este neapărat a cuiva în parte, ci a tuturor. Nu puteam avea un indice mare dacă nu avem o transmitere, nu puteam avea o transmitere dacă nu erau nişte reguli care nu au fost respectate. Suntem într-un context în care toţi suntem pe acelaşi teren. Nu cred că trebuie să dăm vina pe cineva anume. (...) Este un judeţ care are o activitate eminamente agrară şi atunci nu ar fi trebuit să avem aceste probleme. Marile industrii sunt cele care duc, transporturile mari în comun, evenimentele mari sunt cele care fac transmiterea. Cred că fiecare dintre noi suntem într-un fel sau altul participanţi la ce se întâmplă în localitatea noastră. Nu ar trebui să dăm vina pe nimeni", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în judeţ urmează a se lua unele măsuri pentru a se face faţă numărului crescut de cazuri de infectări cu CODIV-19.

"Avem un context pandemic în care creşterea numărului de cazuri implică şi o suprasolicitare a sistemului medical. Evaluarea pe care am făcut-o pe sistemul medical din judeţul Sălaj relevă în acest moment 179 de pacienţi internaţi, cu şase în terapie intensivă, din care cinci sunt pe ventilaţie mecanică asistată, trei la Zalău şi doi la Şimleu Silvaniei. Ca şi paturi, în acest moment, operaţionalizăm la Spitalul Judeţean 135 de paturi pentru patologie medie şi şapte paturi sunt pe Terapie Intensivă, cu posibilitate în 7-14 zile de a operaţionaliza până la 15 paturi, într-un context în care cele de la Şimleu Silvaniei sunt 10 de toate, din care două cu ventilatoare. Operaţionalizarea şi acolo pentru toate cele 10. Ca şi spitale suport, avem Crasna şi Jibou. (...) Spitalele pe care le avem la Jibou şi Crasna se pregătesc pentru a prelua cazurile care sunt deja pe o perioadă de recupare sau o simptomatologie uşoară sau medie", a menţionat Nelu Tătaru.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca în circa o lună de zile să se reuşească o stabilizare a numărului de cazuri, pentru a se renunţa la măsura carantinării.

"Odată cu introducerea măsurilor de carantină şi măsurilor suplimentare ce includ carantina, cu respectare unor reguli, sperăm într-o perioadă următoare în stabilitatea unor cazuri de la o zi la alta şi reactivarea, să spunem, a unui sistem medical care să poată gestiona nişte cazuri mai puţine, într-un context în care nu mai avem acea colmatare. (...) Din punctul meu de vedere, nişte restricţii impuse ar trebui ca în 3-4 săptămâni să ne ducă la o stabilitate, iar dacă respectăm aceleaşi restricţii, să mergem pe o pantă descendentă. Cred că ţine de fiecare dintre noi", a conchis Nelu Tătaru.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri