Zeci de angajați ai spitalelor din România au protestat în Piața Victoriei. Aceștia au cerut măriri ale salariilor, pensie de urmaș pentru familia cadrelor medicale ucise de COVID-19 și suplimentarea personalului medical care se luptă cu COVID-19.

Protestatarii au dus candele și fotografii cu personalul medical care a murit în urma infecției cu COVID-19. În colțul Guvernului României, aceștia și-au lăsat omagiile și au aprins lumânări pentru cei decedați. „Cerem respect, așa e corect” strigă în cor zeci de oameni.

Conform datelor oferite de Federația „Solidaritatea Sanitară”, până acum, din cauza COVID-19 au murit 50 de angajați din sistemul sanitar. Statistic, aceștia au de două ori mai multe șanse de a se infecta. Peste 7.300 de angajați ai spitalelor s-au infectat cu COVID-19.

Câteva ambulanțe care au trecut pe lângă protest au claxonat în solidaritate și, la rândul lor, protestatarii și-au salutat colegii.

De asemenea, protestatarii au stat întinși pe jos, în genunchi și au păstrat un moment de reculegere. Apoi, s-au așezat pe cimentul rece al Bucureștiului și au stat nemișcați, pe spate, cu ochii închiși. Pe pancartele lor apare întrebarea: „Pe noi cine ne salvează? Eroii nu contează?!”

Organizatorii i-au îndeamnat pe protestatari să păstreze distanța socială. Toată lumea are măști și păstrează câțiva metri distanță între ei. Pe margine, un domn în vârstă, cu masca sub bărbie, o abordează pe o participantă la protest. „Ce facem cu Arafat, doamnă? Ce facem cu vaccinul obligatoriu?”. Întreabă răstit bătrânul. Protestatarii îl ignoră sau râd încet la întrebările lui.

Un asistent medical din Giurgiu spune că, în urma protestului, vor să negocieze cu cei care au puterea decizională în mâini: AUTORITĂȚILE.

Asistentul medical din Giurgiu

„Trebuie să înțeleagă că suntem într-un război. Pandemia nu e o joacă”.

Spune că își dorește ca lumea să recunoască meritele medicilor și asistenților care s-au infectat cu COVID-19 și au murit și să le ofere familiilor îndoliate dreptul de a primi pensie de urmaș. Tot el adaugă că situația arată îngrijorător.

La numărul noi de infectări care apar în fiecare zi, cred că trebuie schimbat modul de abordare pe care îl au guvernanții în fața acestui virus.

O altă participantă, infirmieră la Institutul Oncologic Fundeni, spune că nu se simte în siguranță la muncă.

Nu avem nimic!

Ea povestește că a avut colegi care au murit și că durerea e imposibil de descris.

„Am avut, iar pozele lor… Le-am pus la Guvern” spune în timp ce i se umezesc ochii. „E inimaginabil de greu”.

Un angajat care face parte din personalul de deservire dintr-un spital din Galați spune că scopul protestului este să obțină respect.

E un apel la muncă decentă. Personalul medical e epuizat.

El spune că își dorește ca guvernanții să pregătească echipe noi de medici care să ajute în lupta împotriva COVID-19. Întrebat dacă a avut colegi care au murit, acesta ezită un pic.

„E o întrebare foarte grea. E groaznic. Gândiți-vă că acești oameni s-au dăruit medicinei și au făcut sacrificiul suprem.”

Doctorii vor protesta în fiecare zi de joi

Daniel Bulboacă, vicepreședinte al Federației „Solidaritatea Sanitară” și organizator al protestului din București a declarat, pentru wall-street.ro, că nu e mulțumit de măsurile luate.

„Noi suntem profund dezamăgiți de atitudinea guvernanților. Nu prea suntem obișnuiți ca, în urma protestelor, să nu putem să vorbim cu autoritățile. Refuzul lor la dialogul social nu ne dă mari speranțe că putem rezolva ceva fără a lupta în continuare. Din acest motiv, ne vom cere drepturile și ne vom striga disperarea în stradă în fiecare joi”.



El spune că își dorește ca autoritățile să suplimenteze personalul, să fie mai mulți medici, asistenți și infirmieri care să lupte cu COVID-19 și să reducă timpul în care fiecare angajat din linia întâi îl petrece în echipamentul de protecție.

„Personalul medical stă chiar și 12 ore îmbrăcat într-un combinezon. E un disconfort enorm. Sunt obosiți”.

În ceea ce privește numărul personalului medical care a murit, Bulboacă spune că e un fapt care îi afectează enorm pe cei care luptă cu COVID-19.

„E foarte demoralizant. Ne dezarmează aproape complet.”

Coronascepticii îngreunează munca personalului medical

Mai mult decât atât, în locul în care acum protestează cei din linia întâi, au protestat și oameni care nu cred că există COVID-19, care nu s-au distanțat, care nu au purtat mască și care au strigat împotriva personalului medical și împotriva măsurilor de protecție luate pentru combaterea pandemiei.

Vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară” spune că și acești „coronasceptici”, dar și persoanele care poartă incorect masca de protecție le îngreunează munca.

Citeste si:

    „Cei care nu respectă măsurile de protecție impuse de autorități se expun conștient riscului de a contacta COVID-19. Aglomerează spitalele și ne sufocă.”

    Cu câteva zile înainte de protest, în spațiul public au apărut informații care susțineau că cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară” doresc ca medicii să obțină o imunitate împotriva malpraxisului în timpul stării de alertă și a stării de urgență.

    Bulboacă spune că măsura nu a fost suficient de bine explicată. El spune că, prin ONG-ul pe care îl au, militează pentru ca medicii care tratează pacienți cu COVID-19 să obțină o „asigurare malpraxis”. Altfel spus, în cazul în care medicul greșește, pacientul afectat să poată să primească daune morale de la entitatea care l-a asigurat pe medic. Sistemul e similar cu asigurarea la mașină, la casă, sau asigurarea de viață.

    Citeste si:

      Acesta susține că măsura este necesară.

      „Să vă dau un exemplu concret. Un medic chirurg e asigurat malpraxis în practica pe care o are, adică în chirurgie. Atât timp cât secțiile de chirurgie se transformă în secții de pacienți infectați cu COVID-19, acei medici sunt nevoiți să trateze pacienții COVID. Așadar, ei nu au o asigurare malpraxis pe infectaților. O au doar pe chirurgie. Acest lucru trebuie să se schimbe”.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Andrei Petre
      Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri