Guvernul a discutat joi, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede, între altele, că studenţii la Medicină care se vor înscrie ca voluntari să ajute personalul medical la îngrijirea pacienţilor COVID-19 vor beneficia de prime de 2.500 de lei pe lună, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, potrivit Agerpres.

"Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19", a declarat Arafat, după şedinţa de guvern.

El a spus că proiectul de ordonanţă prevede şi ca, în colaborare cu rectorii universităţilor de Medicină, să se organizeze un program de voluntariat în care "studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare de voluntari".

Studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

"La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa", a precizat Arafat.

Potrivit şefului DSU, aceste măsuri sunt "extrem de importante" pentru creşterea capacităţii sistemului, mai consemnează sursa citată.

"Studenţii vor ajuta, ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici şi ţintim, în primă fază, dintr-o pepinieră, să zic, de 20.000 de posibili voluntari, recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari, în colaborare cu universităţile", a adăugat Raed Arafat.

El a mai spus că proiectul de ordonanţă prevede şi ca Ministerul Apărării să participe şi să sprijine în realizarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, când aceasta va începe.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri