Ca o sărbătoare macabră, la cinci ani de la Colectiv, sistemul sanitar românesc e zguduit din plin de un nou incendiu, cel de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Foc, zece decese, un salon de Terapie Intensivă făcut scrum și o serie de controale ale autorităților, acestea sunt cele ce descriu întâmplarea din 14 noiembrie. Oficialii dau cu biciul și vor responsabili, însă unde ar trebui să îi caute? Și mai ales, către ce ar trebui să se îndrepte controalele pe care le efectuează?

Între reguli de protecție și restricții de circulație, România tremură în fața saloanelor de ATI, pline cu pacienți intubați. Însă oxigenul, atât de necesar supraviețuirii, este cel care se dovedește a fi un dușman de temut.

”Suntem obligați să găsim cauza incidentului de la Piatra-Neamț și mai ales, să identificăm dacă aceasta putea fi prevenită”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar ATI în Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), pentru wall-street.ro.

Care sunt cele trei mari probleme ale spitalelor din România

Medicul a precizat că intenția unor controale în spitalele din România este una foarte bună, însă nu trebuie validat personalul medical prin intermediul acestor controale. Dr. Radu Țincu a vorbit despre trei direcții pe care autoritățile ar trebui să le aibă în vedere.

”În ultimii ani, ne-am concentrat pe achiziționarea dispozitivelor medicale. Însă nu am pus în balanță faptul că infrastructura tehnică a unităților medicale nu va putea susține tehnologia modernă a celor mai noi aparate. Avem aici exemplul viu al instalațiilor electrice”, a explicat dr. Țincu.

  • În al doilea rând, autoritățile trebuie să își îndrepte atenția către contractele de service și mentenanță pentru echipamentele medicale.

”Este bine că achiziționăm aparatură medicală modernă, însă, în afară de garanția echipamentului cu pricina, ar trebui să validăm contractele de mentenanță pentru toată această apartură. Trebuie să ne asigurăm că echipamentele sunt verificate în timp util, potrivit indicațiilor producătorului”, a mai spus medicul.

  • În al treilea rând, medicul face referire la aparatura deja existentă, care și-a depășit capacitatea de funcționare.

”În spitalele din România, există multe echipamente medicale care și-au depășit capacitatea de funcționare, moral și fizic vorbind. E necesară o inventariere a acestor aparate medicale pentru a putea fi casate și înlocuite cu aparate medicale moderne”, a adăugat medicul.

Citește și: FOTO | Cât de puternic a fost incendiul din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra-Neamț

În același sens, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, insistă asupra infrastructurii învechite din spitalele din România, chiar dacă nu este vorba despre toate unitățile medicale.

”Instalațiile electrice vechi se pot dovedi un adevărat pericol. Reprezintă un pericol și pentru locuința unei familii, darămite pentru un spital sau o secție ATI, unde consumul de oxigen este necesar în cantitate mare. Un simplu scurt circuit într-o astfel de încăpere poate provoca o deflagrație fără margini. Exemplul de la Piatra-Neamț ar trebui să ne servească drept învățătură de minte”, a declarat dr. Marinescu, pentru wall-street.ro.

În seara zilei de 14 noiembrie, un puternic incendiu a izbucnit înr-un salon de Terapie Intensivă al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în prezent, unitate medicală suport-COVID. În urma incendiului, zece pacienți au decedat, iar o asistentă și medicul de gardă au suferit răni grave. Acesta din urmă se află în grija unui spital din Belgia, cu arsuri de gradul 1 și 2 pe 40% din suprafața corpului, având și un test pozitiv COVID-19. Alți șapte pacienți au fost transferați de urgență la Iași. Ancheta din jurul incidentului este în curs, iar autoritățile au demarat și o serie de controale în spitalele din România.

Sursa foto: Institutul Național de Pneumoftziologie ”Marius Nasta”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri