Roxana și Mădălin Margan, au fost rezidenți în sistemul public de sănătate, dar, forțați de împrejurări, au ales să se apuce de antreprenoriat. N-au fost mulțumiți de modul în care se desfășurau lucrurile în sistemul public de sănătate și au decis să facă prima platformă românească, bazată pe blockchain, destinată pacienților care suferă de cancer. Într-un interviu acordat wall-street.ro, Roxana Margan a explicat cum ar putea să ne ajute bazele de date să luptăm cu cancerul.

Cât au lucrat în sistemul public de sănătate, și-au dat seama de o problemă a sistemului. Fiecare spital folosea alt program în care notau date despre starea pacientului, tratamentul lui, informații despre obiceiurile lui (dacă fumează, dacă consumă alcool etc).

„Introduse în felul ăsta, datele nu pot fi folosite pentru cercetare”

- Roxana Margan -

Platforma care integrează datele pacienților diagnosticați cu cancer

Ei au creat o aplicație, Oncochain, care le permite spitalelor, medicilor și cercetătorilor să aibă acces la date despre pacienți și să se folosească de ele pentru a înțelege mai bine efectele adverse ale tratamentului și modul în care evoluează boala.

„Aceste date sunt relevante pentru că urmăresc în dinamică evoluția pacientului cu toți parametri care au impact asupra evoluției bolii. Absolut orice element e extrem de important: de la statutul de fumător, la alte boli asociate, la ce tratament a primit. Absolut tot trebuie colectat și standardizat” spune Roxana Margan.

În prezent, spitalele din România folosesc programe diferite în care introduc datele pacienților, dar doar pentru statistică, nu și pentru cercetare.

De ce e importantă cercetarea

„Vrem să îl ajutăm pe medic să facă cercetare, să se conecteze cu alți medici, să facă studii multicentrice. Vrem să conectăm spitalele între ele. Acum toate datele sunt fragmentate în programele spitalelor. Pacientul vine cu un dosar foarte mare din care medicul trebuie să înțeleagă ce i s-a întâmplat. El notează date importante și pe foaie și pe calculator, dar nu le centralizează în format electronic. Datele astea se irosesc pentru că nu sunt folosite în niciun fel” a mai explicat Roxana Margan.

Scopul lor pe termen lung este să obțină acces la datele anonimizate ale pacienților cu cancer din România și să le adune la un loc, într-o formă care ne poate ajuta să înțelegem mai multe despre această boală.

„Vrem să capturăm datele generale și să evaluăm cum merge o anumite terapie pe un anumit tip de cancer sau dacă se pot găsi alte indicații pentru aceeași terapie. Putem găsi mai multe efecte adverse. Deja se găsesc indici. Lipsește conectarea la o rețea care, din start, aduce beneficiu întregii comunități”, mai declară Roxana Margan.

În România, doar în 2018 au apărut peste 80.000 de cazuri noi de cancer. Cancerul la plămâni, cancerul de sân și cancerul de col uterin sunt cele mai frecvente tipuri ale acestei boli. Cel puțin o treime dintre ele ar putea fi prevenite.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri