Un nou simptom COVID-19. Cum se manifestă acesta

"Happy hypoxia" este un simptom tot mai des întâlnit în rândul bolnavilor de COVID-19, caracterizat printr-o stare de euforie a pacienților, în ciuda faptului că aceștia au o saturație foarte scăzută a oxigenului, chiar și de până la 65%,scrie Digi24.

Sintagma asociază două cuvinte aparent contradictorii în limba engleză, "happy" (vesel) și "hypoxia" (hipoxie, lipsă de aer).

Din cauza acestei stări de bine, pacientul nici nu-și dă seama cât de gravă îi este starea. Medicul Beatrice Mahler a atras atenția că zilnic întâlnește astfel de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă din cauza stării deteriorate de sănătate.

"Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hypoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep.Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier, și nici cu privire la gravitatea situației în care se află organismul. Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”, a comentat medicul pneumolog.

Aceasta a adăugat că sunt afectări multiple pe care COVID-19 le poate avea asupra organismului, de a masca o parte din simptomele severe.

Citeste si:
Câți pacienți au fost testați în Institutul ”Marius Nasta” la...
Câți pacienți au fost testați...

”Mai remarcăm și o adaptare extrem de ciudată a unor valori glicemice mari sau foarte mici.Sunt pacienți care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți. Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar", a explicat Mahler.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri