Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății, a criticat joi modul în care este gestionat sistemul de sănătate, reproşând lipsa unor medicamente esenţiale, întârzieri mari în realizarea spitalelor regionale şi faptul că, în ultimii patru ani, la conducerea spitalelor s-ar fi făcut doar numiri politice.

"Degeaba facem noi reguli, orice reguli s-ar face în Parlament şi în Guvern. Dacă nu ai o reformă profundă la nivelul fiecărei instituţii, totul este în zadar, pentru că, dacă managerul de spital este pus de partid, nu este un om profesionist, nu vrea să respecte regulile, să le aplice şi să facă o reformă o reală şi să încurajeze competenţa şi meritocraţia înăuntrul spitalului, nimic nu va schimba lucrurile cu adevărat. USR PLUS este singurul care a propus o reformă solidă, o reformă fundamentată în depolitizarea managementului de spital în 2016. Majoritatea partidelor au fost împotrivă, iar de aplicat nu a aplicat cu adevărat nimeni. În ultimii patru ani s-au făcut doar numiri politice, fără excepţie, până săptămâna trecută. S-au făcut doar numiri politice. Este o ruşine", a spus Vlad Voiculescu conform Agerpres.

Potrivit acestuia, nerealizarea spitalelor regionale, despre care se "vorbeşte de cel puţin de 12 ani", reprezintă o altă "rană" a românilor.

"Peste 20 de milioane de euro 'investiţi' în studii de fezabilitate. Şi apoi, 12 ani, nimic. Singurul progres care s-a făcut pentru spitalele regionale a fost semnarea unui acord cu Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană în 2016 de către Guvernul Cioloş. (...) S-au făcut studiile de fezabilitate de către cei cu care contractasem noi şi nimic altceva. Şi, când spun nimic, înseamnă nimicul de trei ani PSD şi nimicul din ultimul an. Nimicul din ultimul an înseamnă că în ianuarie s-a scos la licitaţie proiectarea spitalelor, în ianuarie pentru Iaşi, în martie pentru Cluj, în aprilie pentru Craiova şi de atunci nu s-a întâmplat nimic. Doar amânări. Pentru că se aşteaptă alegerile", a susţinut liderul USR PLUS.

Vlad Voiculescu a menţionat că, în urmă cu 12 ani, a început să cumpere de la Viena medicamente necesare bolnavilor de cancer, deoarece acestea nu se găseau în România.

"În vremea aceea era un ministru liberal, membru PNL de vază, care spunea, nimic altceva, decât că există nişte interese ascunse, că, de fapt, medicamentele nu lipsesc. Medicamente precum Vincristine, Vinblastine, Dacarbazine, medicamente ieftine, medicamente esenţiale, cum le numeşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii, lipseau şi ministrul de la vremea respectivă ne spunea că nu e adevărat, că nu lipsesc. Ani de zile mai târziu, cineva ne spunea că avem tot ce ne trebuie. Şi asta, de fapt, ne-au tot spus partidele vechi, toate care au fost la guvernare", a precizat el.

Copreşedintele USR PLUS Bucureşti a reproşat PSD că în 2017 "a scos" din legislaţie lista medicamentelor esenţiale, un mecanism adoptat în timpul guvernării Cioloş, care prevedea ca tratamentele ieftine necesare populaţiei să nu mai lipsească.

Voiculescu a atras atenţia şi asupra lipsei de măşti cu care s-au confruntat spitalele, la începutul pandemiei de COVID-19. "Amintiţi-vă, în primăvara acestui an, cum ne-am zbătut cu toţii, cum sute de mii de români au donat ca să facă ceea ce nu făcuse Guvernul, deşi din ianuarie Organizaţia Mondială a Sănătăţii spusese foarte clar că vine pandemia. Amintiţi-vă că lunile astea oameni caută medicamente precum Euthyrox, medicamente pentru diabet, pentru boli de tiroidă, pentru afecţiuni cardiologice", a transmis el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri