Apariția și acreditarea unui vaccin anti-COVID a creat euforie la nivel internațional, prin urmare și în România. În cursul zilei de 3 decembrie, președintele Klaus Iohannis a vizitat unul din centrele de vaccinare, amplasat la Romexpo. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat că planul este ca, până la jumătatea anului 2021, vaciinarea să se încheie.

Dr. Valeriu Gheorghiță a declarat că este foarte importantă comunicarea în această campanie de vaccinare, motiv pentru care a existat o serie de întâlniri cu toate patronatele medicilor de familie.

În plus, acesta a amintit de platforma care există deja, unde pot fi găsite mituri și sfaturi cu privire la vaccinare.

”În prezent, este foarte important să stabilim câte centre de vaccinare vor fi, unde vor fi amplasate și cum vor fi organizate. E necesar să avem și o bază juridică pentru organizarea acestora. În plus, lucrăm la fluxul logistic al campaniei, de la recepția vaccinurilor până la transportul și depozitarea acestuia în centrele de vaccinare”, a declarat dr. Gheorghiță.

Medicul infecționist a completat că vom avea în jur de 850-900 de centre de vaccinare.

Când se vor putea vaccina oamenii care nu fac parte din categorii de risc

Dr. Valeriu Gheorghiță a menționat că va exista o platformă în vederea programării pentru vaccinare.

”Noi estimăm că ultima etapă a campaniei de vaccinare, adică cea care îi include pe oamenii obișnuiți, cei care nu fac parte din categoriile de risc, va avea loc la sfârșitul lunii martie”, a precizat medicul infecționist.

Cu toate acestea, medicul a precizat că, în funcție de calendarul livrării vaccinurilor, dar și de disponibilitatea acestora de a acoperi capacitatea României, este foarte posibil ca etapele de vaccinare să se suprapună.

Asta înseamnă că vaccinarea s-ar putea finaliza mult mai rapid, în condițiile în care categoriile de risc ar fi vaccinate, iar dozele livrate ar ajunge și pentru cei care se înscriu voluntar.

Cum se vor putea face programările pentru vaccinare

Medicul infecționist a făcut lămuriri și cu privire la modalitatea de programare la vaccinare. Aceasta se va putea realiza în trei modalități:

  • online, prin intermediul platfomei,
  • telefonic,
  • prin intermediul medicului de familie, dacă pacientul în cauză nu are altă disponibilitate.

Cât despre obiectivul imunizării populației, prin intermediul vaccinării a 75% din români, dr. Gheorghiță a precizat că prin vaccinarea personalului medical și a pacienților din categoriile de risc se va reduce substanțial presiunea pusă pe sistemul medical.

”Noi intenționăm să reducem, în principal, presiunea de pe sistemul medical. În plus, dacă pacienții din categoria de risc vor fi vaccinați, vom diminua manifestările grave ale bolii, prin urmare, ajungem și la reducerea mortalității”, a explicat dr. Gheorghiță.

Adeverință de vaccinare

Vaccinarea anti-COVID presupune respectarea unor pași foarte bine delimitați, dar și menținerea unei evidențe a populației vaccinate.

Prin urmare, în urma vaccinării anti-COVID, pacientul va primi un document, emis de Registrul Electronic al Vaccinărilor, care va conține date precum:

  • tipul de vaccin efectuat,
  • numărul de doze necesar,
  • categoria din care pacientul face parte (personal medical sau categorie de risc),
  • data la care trebuie efectuată cea de-a doua doză, etc.

Sursa foto: Facebook/Valeriu Gheorghiță

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri