Coronavirusul nu mai este singura problemă a României. Din secțiile de ATI am trecut la secțiile de vot și mai apoi, la sediile partidelor, unde se discută chestiunea obținerii majorităților. Obiectivul final? Să obținem peste 50% pentru a decide soarta politică a României. Ei bine, tot peste 50% este ocupată și capacitatea țării în spitalele COVID sau suport-COVID. Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofzitiologie ”Marius Nasta”, a declarat că speră ca politicienii români să acorde, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, importanța cuvenită sănătății.

La numai o zi de la alegerile din România, clasa politică românească își dispută ”bucata” de Parlament. Însă, în plin context pandemic, va afecta această fragmentare politică gestionarea pandemiei din țară?

”Sper ca elita politică din România să se așeze la o masă, așa cum nu au mai făcut în ultimii 30 de ani, și să semneze un angajament pentru sănătate, angajament emis de ceva vreme de Colegiul Medicilor din România și care este obligatoriu pentru sectorul sanitar românesc”, a declarat dr. Beatrice Mahler, pentru wall-street.ro.

În aceeași ordine de idei, medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, a completat că România nu trebuie să treacă printr-un dezechilibru politic de lungă durată, în prezent.

”Sper ca această descentralizare politică să nu dureze prea mult. Avem nevoie de soluții ferme, cu atât mai mult cu cât în curând va sosi și vaccinul în România. Campania de vaccinare va fi demarată în lunile următoare și nu e tocmai ceva simplu de gestionat”, a precizat medicul infecționist.

Tot el este cel care susține că lockdown-ul nu este rezolvarea potrivită pentru România.

”Consider că avem nevoie de reguli ferme, gândite pentru termen lung. Carantinarea este o soluție de moment și nu poate fi susținută luni la rând. Sau poate fi susținută, însă cu costuri însemnate pentru economia României”, a mai spus dr. Marinescu.

Mai puține teste și ”o gheață subțire”

Perioada de dinaintea alegerilor a fost determinată de o relativă scădere a numărului de teste efectuate zilnic, prin urmare numărul de cazuri noi a părut că se stabilizează. Chiar dacă premierul Ludovic Orban a declarat că în luna noiembrie au fost efectuate cele mai multe teste, raportările zilnice au fost influențate de totalul probelor recoltate.

”Nu aș numi platou ceea ce vedem zilnic. Aș zice, mai degrabă, că ne aflăm pe o gheață foarte subțire, care oricând se va sparge sub noi. Numărul de cazuri de coronavirus este mult mai mare decât ceea ce aflăm în fiecare zi”, a explicat dr. Marinescu.

În plus, medicul infecționist a adăugat că ar trebui să avem în prim plan imaginea Bucureștiului, care a înregistrat un nou record pe 7 decembrie (aproximativ 2.000 de cazuri noi).

”Dacă și în celelalte județe s-ar testa la fel de mult ca în București, atunci am putea să ne apropiem de realitatea pandemiei din România. Până atunci suntem departe de a avea o imagine reală asupra fenomenului”, a mai spus dr. Marinescu.

De asemenea, acesta a adăugat că s-ar putea să fim și martorii unor mici focare de după ziua alegerilor, însă acestea vor fi izolate.

Răspândirea virusului nu a fost stăvilită

Pornind de la același exemplu al Bucureștiului, medicii sunt de părere că transmiterea virusului se menține la un nivel foarte ridicat, mai ales în zonele roșii, precum Capitala sau Ilfovul.

”Dacă ieri am fost mai puțini aglomerați, astăzi, curtea spitalului este plină de oameni suspecți, de oameni care se prezintă cu simptomatologie. E frig, vremea nu mai ține cu noi, iar în corturi nu îi putem înghesui. Toate punctele de recoltare sunt pline. În plus, sunt oameni care nu mai așteaptă ambulanță, ci se urcă în mașini și se opresc la spital. E îngrozitor și nu știu ce vom face cu atâtea cazuri noi”, a descris, îngrijorată, dr. Beatrice Mahler.

Medicul pneumolog a mai spus și că se așteaptă la o creștere a testărilor, mai ales că perioada de campanie electorală s-a încheiat.

”Marius Nasta are 80 de paturi pentru pacienții cu COVID. Cererea de internare era dată de 93 de pacienți, dintre care 74 în stare gravă și foarte gravă. Ponderea pacienților cu forme severe nu s-a modificat în bine. Ne confruntăm cu un număr din ce în ce mai mare de pacienți foarte bolnavi și mă tem că aceasta este imaginea reală a sănătății din România”, a adăugat dr. Mahler.

Nu în ultimul rând, medicul pneumolog a atras atenția asupra faptului că personalul medical rezistă din ce în ce mai greu.

”Mă îngrijorează capacitatea de asigura asistența medicală raportată la numărul de pacienți. Și chiar dacă avem medici detașați, această detașare durează maximum o lună. Situația este cu adevărat gravă”, a conchis dr. Mahler.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.660 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.264.272 de teste. Dintre acestea, 8.791 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.532 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.259 la cerere.

Sursa foto: Dr. Beatrice Mahler

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri