14 Decembrie 2020

Studiu: Deficitul de vitamina D ar putea crește rata mortalității de COVID-19



Pacienții de COVID-19 cu deficit de vitamina D au șanse cu 3,7% mai mari de a muri de COVID-19, potrivit unui studiu care analizează datele din primul val al pandemiei, transmis de publicația Medscape.

Studiul a fost realizat în Belgia, pe 186 de pacienți spitalizați care aveau o formă severă de COVID-19. Pacienții au fost spitalizați în perioada 1 martie - 7 aprilie 2020 (vârful primului val al pandemiei). Vârsta medie a pacienților a fost de 69 de ani, 41% au fost femei, iar 59% au avut boală coronariană.

Aproape 60% dintre pacienții cu COVID-19 erau deficienți de vitamina D la spitalizare, bărbații aflați în stadiile avansate de COVID-19 prezentând cel mai mare deficit.

„Rata mortalității poate crește cu 3,7% în cazul persoanelor care au nivelul de vitamina D sub 20 ng/ml. Este, probabil, unul dintre cei mai importanți factori de risc de luat în considerare”, spune Jacob Teitelbaum, un medic internist specializat în tratarea sindromului de oboseală cronică și a fibromialgiei.

La internarea în spital, nivelul mediu de vitamina D a fost de 18 ng / ml (femei, 20,7 ng / ml; bărbați, 17,6 ng / ml). Un procent remarcabil de mare (59%) dintre pacienții cu COVID-19 au fost deficienți de vitamina D la internare.

Potrivit ClinicalTrials.gov, în lume există aproximativ 40 de studii cu privire la legatura dintre vitamina D și COVID-19, în prevenirea și tratarea bolii.

„Numeroase studii observaționale au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt un factor predictiv major pentru cazurile grave de COVID-19", spune Jacob Teitelbaum, un medic internist specializat în tratarea sindromului de oboseală cronică și a fibromialgiei.

„Neclar este dacă nivelurile de vitamina D scad din cauza infecției sau dacă deficitul de vitamina D cauzează agravarea bolii”, a adăugat Teitelbaum.



Citeste si