La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de astăzi, 17 decembrie 20202, Hotărârea privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, a standardelor de cost și a listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor puse la dispoziție de către autoritățile administratiei publice centrale și locale necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136 / 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziție de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar și normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană.

Tot acest document aprobă lista spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziție de către autoritățile administratiei publice centrale și locale

Ministerul Sănătății a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană /zi de carantinare.

În situația în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea.

Cheltuielile cu translatorul și cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative.

În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, rețetă, etc, prin care se atestă afecțiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină.

La nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curățenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) și prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2 buc/pers și papuci de unică folosință 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană și apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în camera și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință.

Sursa foto: Cottonbro/Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri