Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la Chişinău, un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova, care ar urma să includă până la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, scrie Agerpres.

"Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Prezenţa mea astăzi aici, investiţiile realizate dezinteresat de România şi asistenţa semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru. Suntem alături de preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, şi suntem pregătiţi să furnizăm întreaga asistenţă de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator şi pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confruntă. În acest sens, îmi face plăcere să anunţ un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova", a spus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu omologul său, Maia Sandu.

Potrivit preşedintelui, acest pachet are în vedere încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea Protocol adiţional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilităţii Acordului şi extinderea domeniilor de cooperare.

"Astfel, vom putea continua şi extinde programele bilaterale de asistenţă de succes de până acum", a precizat Klaus Iohannis.

O altă măsură este susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID prin furnizarea de până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea, la Chişinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de specialişti, care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. Conform lui Iohannis, este necesară o cooperare strânsă cu autorităţile de specialitate ale Republicii Moldova şi implicarea acestora.

Totodată, România va furniza medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19.

Pachetul de sprijin include şi acordarea, ca ajutor extern, a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone, pentru susţinerea agricultorilor din Republica Moldova.

"Vom continua sprijinul pentru consolidarea societăţii civile şi a independenţei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuţii financiare, cel puţin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro", a menţionat Iohannis.

O altă măsură vizată este iniţierea unei cooperări aprofundate pe linia justiţiei şi a luptei anticorupţie.

România are în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei pentru perioada 2021 - 2025, pentru a susţine procesul de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova, precum şi acordarea de locuri de studii, cu bursă şi fără bursă, în învăţământul preuniversitar şi superior de stat.

"Am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova iniţierea negocierilor pentru Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale", a precizat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că Ministerul român al Apărării Naţionale va realiza transferul către Republica Moldova a unei donaţii separate de medicamente şi echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.

Sursa foto: www.presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri